Γυναίκα μηνύει εταιρεία επειδή την πλήρωνε για 20 χρόνια χωρίς να εργάζεται
Καταγγέλλει ότι προσπαθούσαν να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση.
Μια Γαλλίδα προσφεύγει στο δικαστήριο κατά του γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Orange για «διακρίσεις στην εργασία», κατηγορώντας την εταιρεία ότι την πλήρωνε επί 20 χρόνια χωρίς να της δίνει καθήκοντα.
Καταγγέλλει ότι προσπαθούσαν να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση
Σύμφωνα με το odditycentral, η Laurence Van Wassenhove προσλήφθηκε ως δημόσιος υπάλληλος από την France Telecom το 1993, πριν η εταιρεία εξαγοραστεί από την Orange. Ο αρχικός εργοδότης της γνώριζε ότι ήταν ημιπληγική – μερική παράλυση του προσώπου και των άκρων – από τη γέννησή της και έπασχε από επιληψία και της προσέφερε μια θέση προσαρμοσμένη στις ιατρικές της συνθήκες. Εργάστηκε ως γραμματέας και στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το 2002, όταν ζήτησε να μετατεθεί σε άλλη περιοχή της Γαλλίας.
Το αίτημά της εγκρίθηκε, αλλά ο νέος χώρος εργασίας της δεν ήταν προσαρμοσμένος στις ανάγκες της και μια έκθεση της ιατρικής της εργασίας επιβεβαίωσε ότι η θέση δεν ήταν κατάλληλη γι’ αυτήν. Παρά ταύτα, η Orange φέρεται να μην έκανε καμία προσαρμογή στην εργασία της, προτιμώντας να της καταβάλλει τον πλήρη μισθό της για τα επόμενα 20 χρόνια, χωρίς να της δώσει τίποτα να κάνει.
Η γυναίκα έκανε ό,τι μπορούσε για να καταγγείλει την κατάσταση στην κυβέρνηση και στην Ανώτατη Αρχή για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων. Το 2015, ένας διαμεσολαβητής που διορίστηκε από την Orange ανέλαβε να επιλύσει την κατάσταση, αλλά τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν καθόλου, καθώς η εταιρεία συνέχισε να την πληρώνει χωρίς να της αναθέτει καθήκοντα. Οι δικηγόροι της ισχυρίζονται ότι ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας προσπαθούσε έτσι να την εξαναγκάσει να παραιτηθεί από τη δουλειά της.
«Προτιμούν να την πληρώνουν παρά να την αναγκάζουν να εργάζεται», δήλωσε ο δικηγόρος της Laurence, προσθέτοντας ότι η γυναίκα έχει καταθέσει μήνυση κατά της εταιρείας και τεσσάρων διευθυντών της για «ηθική παρενόχληση και διακρίσεις στην εργασία που συνδέονται με την κατάσταση της υγείας της».
«Εργασία για ένα άτομο με αναπηρία σημαίνει να έχει μια θέση στην κοινωνία, αναγνώριση, κοινωνικοί δεσμοί που δημιουργούνται», δήλωσε ο δικηγόρος της γυναίκας. Στην προκειμένη περίπτωση, η Laurence Van Wassenhove στερήθηκε όλα αυτά, καθώς την «έβαλαν στο ράφι» για 20 χρόνια με την ελπίδα ότι θα παραιτηθεί.
Η γαλλική εφημερίδα La Depeche επικοινώνησε με την Orange για την περίπτωση της Van Wassnehove και η εταιρεία δήλωσε ότι έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι η γυναίκα εργαζόταν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η εταιρεία ισχυρίστηκε επίσης ότι έλαβε υπόψη της την «προσωπική κοινωνική κατάσταση» της γυναίκας και ότι της κατέβαλε συνεχώς ολόκληρο το μισθό της, καθώς και διάφορα μη επιστρεπτέα βοηθήματα. «Η επιστροφή στην εργασία σε προσαρμοσμένες θέσεις» είχε προφανώς επίσης προγραμματιστεί, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, επειδή η εργαζόμενη βρισκόταν τακτικά σε αναρρωτική άδεια.
Δεν είναι η πρώτη παράξενη πάντως υπόθεση σε εργασιακό χώρο στη Γαλλία. Πριν τέσσερα χρόνια, ένας Γάλλος μήνυσε τον εργοδότη του για μια βαρετή δουλειά που τελικά τον έκανε να πάθει κατάθλιψη.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ