HRW: Το Ισραήλ εσκεμμένα περιόρισε την πρόσβαση σε καθαρό νερό στη Γάζα

Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορεί το Ισραήλ για πράξη γενοκτονίας και εξόντωσης

Parallaxi
hrw-το-ισραήλ-εσκεμμένα-περιόρισε-την-πρ-1090090
Parallaxi

Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορεί το Ισραήλ για πράξη γενοκτονίας και εξόντωσης, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λόγω του περιορισμού που ασκεί στη Γάζα για την παροχή νερού σε επίπεδα κάτω των ελάχιστων αναγκών.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) διερεύνησε τις ισραηλινές επιθέσεις στις υποδομές ύδρευσης στη Γάζα κατά τη διάρκεια του 14μηνου πολέμου του εκεί και εξέδωσε συμπεράσματα σχετικά με το πώς επηρεάζουν οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις τους πολίτες.

Κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις για εσκεμμένες ενέργειες με σκοπό να μειώσουν τη διαθεσιμότητα καθαρού νερού τόσο δραστικά ώστε ο πληθυσμός να αναγκαστεί να καταφύγει σε μολυσμένες πηγές, οδηγώντας στο ξέσπασμα θανατηφόρων ασθενειών, ιδίως μεταξύ των παιδιών.

Οι ενέργειες του Ισραήλ έχουν σκοτώσει πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιους και συνιστούν πράξη γενοκτονίας, υποστηρίζει η HRW, επικαλούμενη δηλώσεις υπουργών του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας ότι η υδροδότηση της Γάζας θα διακοπεί ως απόδειξη της πρόθεσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Η έκθεση 184 σελίδων, με τίτλο «Εξολόθρευση και πράξεις γενοκτονίας», έρχεται μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κατέληξε αυτό το μήνα στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι έχει διαπράξει γενοκτονία ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Το νερό ως «όπλο»

Οι ισχυρισμοί που προβάλλει η HRW δεν είναι τόσο ευρείς όσο εκείνοι της Αμνηστίας, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην υδροδότηση της Γάζας, αλλά η οργάνωση υποστηρίζει ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει το νερό ως όπλο εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού συλλογικά, με θανατηφόρα αποτελέσματα.

«Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπιστώνει ότι αυτές οι ισραηλινές πολιτικές ισοδυναμούν με το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης και πράξεις γενοκτονίας», δήλωσε ο Λάμα Φακίχ, διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του HRW.

Είπε ότι η έκθεση έδειξε πως «οι ισραηλινές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο ήταν υπεύθυνες για την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης καταστροφής, των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, την παρεμπόδιση των επισκευών των κατεστραμμένων υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης και την αποκοπή ή τους αυστηρούς περιορισμούς στο νερό, την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

«Αυτές οι πράξεις έχουν πιθανότατα προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και θα συνεχίσουν πιθανότατα να προκαλούν θανάτους στο μέλλον, μεταξύ άλλων και μετά την παύση των εχθροπραξιών».

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας

Έχουν καταγραφεί σχεδόν 670.000 περιπτώσεις οξέων εντερικών προβλημάτων από την έναρξη του πολέμου και περισσότερες από 132.000 περιπτώσεις ίκτερου, ένδειξη ηπατίτιδας. Οι επιζήμιες παιδικές ασθένειες έχουν επίσης γίνει σημαντικά πιο θανατηφόρες λόγω της καταστροφής των νοσοκομείων και των ιατρείων της Γάζας.

Το δημοσίευμα επικαλείται ιατρική πηγή που αναφέρει ότι υπό «κανονικές συνθήκες», το 1% των παιδιών που προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα Α πέθαιναν από αυτήν. Τώρα είναι θανατηφόρα στο 5% έως 10% των περιπτώσεων. Η αφυδάτωση σε συνδυασμό με τον υποσιτισμό έχει επίσης αποδυναμώσει την ανοσία του πληθυσμού στις ασθένειες γενικά.

Η παρεμόδιση της υδροδότησης Πριν από τον πόλεμο, το 80% της υδροδότησης της Γάζας προερχόταν από πηγάδια που κατέληγαν σε έναν υδροφόρο ορίζοντα κάτω από την παράκτια λωρίδα, αλλά το νερό αυτό είναι μολυσμένο και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού της Γάζας προερχόταν από τρεις αγωγούς που ελέγχονταν από την ισραηλινή αρχή ύδρευσης και από μονάδες αφαλάτωσης.

Οι αγωγοί αυτοί κόπηκαν στην αρχή του πολέμου και επαναλειτούργησαν μόνο εν μέρει. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατασκεύασαν έναν αγωγό νερού πέρα από τα σύνορα από την Αίγυπτο τον Φεβρουάριο, αλλά η παροχή αυτή διακόπηκε λόγω ζημιών στον αγωγό που προκλήθηκαν κατά την επίθεση των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) στη Ράφα.

Οι τρεις κύριες μονάδες αφαλάτωσης της Γάζας σταμάτησαν τη λειτουργία τους αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου και μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν μερικώς μόνο αφού το Ισραήλ επέτρεψε στον ΟΗΕ και σε άλλες υπηρεσίες βοήθειας να φέρουν περιορισμένες ποσότητες καυσίμων.

Οι δορυφορικές εικόνες που εξέτασε η HRW έδειξαν ότι οι συστοιχίες ηλιακών συλλεκτών που τροφοδοτούν τέσσερις από τις έξι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Γάζας ισοπεδώθηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες – στη βόρεια Γάζα, στον καταυλισμό al-Bureij και στις εγκαταστάσεις Sheikh Ejleen στην κεντρική Γάζα και στο Khan Younis στο νότο.

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν επίσης ότι 11 από τις 54 δεξαμενές νερού της Γάζας είχαν καταστραφεί εντελώς ή σε μεγάλο βαθμό και άλλες 20 έδειχναν σημάδια ζημιών.

Πηγή: in.gr / Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα