Η αδιανόητη τιμή που πουλήθηκε σε δημοπρασία το τελευταίο φτερό εξαφανισμένου πτηνού

Κανείς δεν περίμενε να ξεπεράσει το ποσό των 3.000 δολαρίων αλλά κατέληξε να σπάει και το προηγούμενο ρεκόρ

Parallaxi
η-αδιανόητη-τιμή-που-πουλήθηκε-σε-δημο-1164855
Parallaxi

Για 26.191,95 ευρώ πωλήθηκε, σε δημοπρασία, το τελευταίο φτερό του εξαφανισμένου πλέον πτηνού “Huia” της Νέας Ζηλανδίας.

Κανείς δεν περίμενε να ξεπεράσει το ποσό των 3.000 δολαρίων (2.765,11ευρώ), αλλά κατέληξε να σπάει και το προηγούμενο ρεκόρ, για φτερό του ίδιου είδους, κατά 450% σύμφωνα με τον Oίκο Dημοπρασιών Webb’s.

Το πτηνό “huia”, είναι μέλος οικογένειας των ουροφόρων πτηνών, ήταν ιερό για την φυλή Μαορί. Τα ιδιαίτερα φτερά τους, για τα οποία είναι γνωστά λόγω της λευκής τους ουράς, κοσμούσαν συχνά τα καλύμματα που φορούσαν στο κεφάλι τους οι αρχηγοί της φυλής και οι οικογένειές τους, σύμφωνα με το BBC.

Το 1907 ήταν η τελευταία φορά που εντοπίστηκε το “Huia”, με ανεπιβεβαίωτες πηγές να κάνουν λόγο και για εντοπισμό τους πριν από 20-30 χρόνια μετά, σύμφωνα με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας.

“Το σπάνιο φτερό του χούια είναι ένα ωραίο στοιχείο από την φυσική ιστορία της περιοχής Αοτεαρόα (στη Νέα Ζηλανδία) και μας υπενθυμίζει πόσο εύθραυστο είναι το οικοσύστημα” δήλωσε ο Λι Μόρις, του οίκου δημοπρασιών Webb’s Auction House, που εδρεύει στο Όκλαντ.

Το φτερό έχει καταχωρηθεί ως taonga tūturu στο πλαίσιο ενός συστήματος, ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα τα οποία κατασκευάζονται από τους Μαορί. Το φτερό δεν μπορεί να φύγει από την χώρα χωρίς άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Κληρονομιάς, ενώ οι συλλέκτες πρέπει να κατέχουν άδεια για να το αποκτήσουν.

Σύμφωνα με τον Μόρις, αυτό που συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του φτερού είναι το υψηλό ενδιαφέρον που εκφράζουν οι Νεοζηλανδοί αλλά και ο ενθουσιασμός τους. «Έχουμε έναν αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που βλέπουν πώς να γίνουν εγγεγραμμένοι συλλέκτες», λέει. «Στη Νέα Ζηλανδία, νοιαζόμαστε τόσο πολύ για τη φροντίδα της γης, του περιβάλλοντος και της χλωρίδας και πανίδας μας». «Και νομίζω ότι ίσως επειδή αυτό το πουλί έχει εξαφανιστεί, θα κοιτούσαμε άλλα πουλιά στη Νέα Ζηλανδία και θα λέγαμε, δεν θέλουμε να συμβεί ξανά αυτό», προσθέτει ο Λι Μόρις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα