Η Amazon παρακολουθούσε την απόδοση των εργαζομένων μέσω δεδομένων από σαρωτές

Πρόστιμο 32 εκατομμυρίων ευρώ στη γαλλική μονάδα διαχείρισης αποθηκών της Amazon για ένα «υπερβολικά παρεμβατικό» σύστημα παρακολούθησης

Parallaxi
η-amazon-παρακολουθούσε-την-απόδοση-των-εργ-413990
Parallaxi

Η υπηρεσία προστασίας δεδομένων της Γαλλίας δήλωσε την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, ότι είχε επιβάλει πρόστιμο 32 εκατομμυρίων ευρώ (34,9 εκατομμύρια δολάρια) στη γαλλική μονάδα διαχείρισης αποθηκών της Amazon για ένα «υπερβολικά παρεμβατικό» σύστημα παρακολούθησης για την παρακολούθηση της απόδοσης του προσωπικού, σύμφωνα με την Le Monde.

Amazon: Γιατί προσπαθεί να μειώσει το κόστος από τις επιστροφές ρούχων

Η Amazon France Logistique παρακολουθούσε την απόδοση των εργαζομένων μέσω δεδομένων από σαρωτές που χρησιμοποιούσε το προσωπικό για την επεξεργασία πακέτων, σύμφωνα με τον οργανισμό, γνωστό με τα αρχικά CNIL.

Οι σαρωτές κατέγραψαν στιγμές αδράνειας που ξεπερνούσαν τα 10 λεπτά ή τον χειρισμό πακέτων και δεμάτων «μέχρι το δευτερόλεπτο», ανέφερε η CNIL σε ανακοίνωσή της. Οι άλλες μέθοδοι επιτήρησης που κρίθηκαν απαράδεκτες από την CNIL ήταν το «πολυβόλο στοιβασίας», το οποίο σημείωνε εάν ένα αντικείμενο σαρωνόταν «πολύ γρήγορα» ή σε λιγότερο από 1,25 δευτερόλεπτα.

Οι απουσίες

Είπε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονταν υπό συνεχή πίεση και έπρεπε να δικαιολογούν τακτικά τις απουσίες. Ακόμη και ο χρόνος μεταξύ της εισόδου των εργαζομένων στην αποθήκη και της έναρξης της εργασίας παρακολουθήθηκε. Είπε ότι δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για την παρακολούθηση και τα δεδομένα διατηρήθηκαν για 31 ημέρες.

Το πρόστιμο ισοδυναμούσε με περίπου τρία τοις εκατό του κύκλου εργασιών της Amazon France Logistique. Ένας εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε ότι η εταιρεία απέρριψε τα ευρήματα ως «αντικειμενικά εσφαλμένα και διατηρούμε το δικαίωμα να ασκήσουμε έφεση», προσθέτοντας ότι τέτοια συστήματα ήταν απαραίτητα «για να εγγυηθούν την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα».

Αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι επηρεάστηκαν από αυτό το σύστημα, ανέφερε η CNIL. Η ρυθμιστική αρχή ξεκίνησε έρευνα το 2019 μετά από άρθρα των μέσων ενημέρωσης και καταγγελίες εργαζομένων.

Πηγή: ot.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα