Διεθνή

Η Αμερική βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κι όμως κοιμάται τον ύπνο του δικαίου

Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι πολίτες θα πρέπει να είναι σοβαροί.

Parallaxi
η-αμερική-βρίσκεται-σε-κατάσταση-εκτά-1060671
Parallaxi

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται- σε εθνικό επίπεδο- σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κι όμως, πολλοί Αμερικανοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και συμπεριφέρονται σα να ζουν σε κανονικούς καιρούς αντί να βρίσκονται σε συνεχιζόμενη κρίση.

“Εύθραυστη” η ελευθερία

Πολλά από αυτά που συμβαίνουν δεν είναι μόνο ντροπιαστικά. Είναι μια προειδοποίηση. Η Αμερική βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο λίγοι από τους πολίτες της φαίνεται να το συνειδητοποιούν.

Για παράδειγμα, ο αναπληρωτής αρχηγός ναυτικών επιχειρήσεων λέει ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει το Πολεμικό Ναυτικό από τη ζημιά που έχει υποστεί. Λίγοι άνθρωποι εκτός της ανώτερης στρατιωτικής ηγεσίας της Αμερικής φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Πάμε τώρα στα της Βουλής. Το Λαϊκό Σώμα διοικείται τώρα ουσιαστικά από περιθωριακές φιγούρες που σε καλύτερες εποχές δεν θα είχαν εκλεγεί ποτέ, και σε μια λογική Βουλή θα είχαν υποβιβαστεί. Και ας μην μιλήσουμε καν για τη Lauren Boebert.

Σε άλλα νέα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα και ο γενικός χειρουργός του που είναι δύσπιστος σε σχέση με τα εμβόλια συνοστούν στα άτομα κάτω των 65 ετών να μην εμβολιάζονται κατά του COVID. Προφανώς ο πρώτος πιστεύει ότι ο εξτρεμισμός κατά της επιστήμης θα τον βοηθήσει να αποσπάσει την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων από τον Ντόναλντ Τραμπ και έτσι καταφεύγει σε ένα βαθύτατα κυνικό τέχνασμα το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει ζωές.

Και μετά υπάρχει και ο ίδιος ο Τραμπ, η πηγή όλου αυτού του χάους. Πρόκειται για τον ηγέτη μιας επικίνδυνης λατρείας ο οποίος έχει παραδεχτεί τις προσπάθειές του να ανατρέψει την αμερικανική δημοκρατία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ υπέβαλε αίτημα για διαταγή φίμωσης στον Τραμπ με σκοπό να τον εμποδίσει να κάνει περισσότερες δημόσιες επιθέσεις σε εισαγγελείς, μάρτυρες και πιθανούς ενόρκους.

Εισαγγελέας ζήτησε από έναν δικαστή να εμποδίσει τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να απειλεί δικηγόρους και μάρτυρες για την υπόθεσή του και να εκφοβίζει πιθανούς ενόρκους.

Το GOP δεν είναι μια κανονική πολιτική οργάνωση. Το κόμμα αποσύρθηκε πριν από χρόνια και τώρα έχει αναδειχθεί σε μηδενιστικό κίνημα υπό τον Τραμπ. Και ο Τραμπ δεν είναι ένας κανονικός υποψήφιος με κανέναν τρόπο: Εκφράζει τακτικά την πρόθεσή του να συνεχίσει τις επιθέσεις του προς το αμερικανικό σύστημα και έχει εκτοξεύσει τόσες πολλές απειλές προς τόσες πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις που έχουμε χάσει πια το μέτρημα. Ωστόσο, εκατομμύρια Αμερικανοί απλώς αποδέχονται μια τέτοια συμπεριφορά όπως του Τραμπ, όπως έκαναν το 2016.

Ο Τραμπ έχει δείξει την πρόθεσή του να θέτει σε κίνδυνο οποιονδήποτε μπει στο δρόμο του και έτσι θα μπορούσαμε τουλάχιστον να περιμένουμε από τα μέσα ενημέρωσης να μιλούν για τον Τραμπ όχι απλώς ως υποψήφιο, αλλά σαν έναν αρχηγό μιας μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης.

Πολλοί από τους συναδέλφους στα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αναλύσει την αποτυχία π.χ. της Welker. Το 2016 τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ήταν τελείως ανεπαρκή για να καλύψουν τον Τραμπ… Σήμερα —ακόμα και αφότου έγιναν μάρτυρες μιας εξέγερσης— εξακολουθούν να μην κατανοούν την κατάσταση και τη συνενοχή τους σε αυτήν».

Οι Δημοκρατικοί και οι φιλελεύθεροι σύμμαχοί τους ισχυρίζονται, από την άλλη, ότι βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους κινητοποίησης για να σταματήσουν τον Τραμπ και να αποκρούσουν την απειλή του. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Το φυσικό αέριο είναι ακριβό. Το ίδιο και το φαγητό. Αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα και οι άνθρωποι αξίζουν να ακούσουν πώς θα τους βοηθήσει η κυβέρνησή τους. Η λύση σε αυτά τα προβλήματα, ωστόσο, δεν είναι να εξομαλύνουμε ένα αυταρχικό και να προσποιούμαστε ότι ένα κόμμα.

Δεν χρειάζεται να ζούμε πια όπως παλιά, με τους ψηφοφόρους και τους θεσμούς -αλλά και τα μέσα ενημέρωσης- να προσποιούνται ότι όλα πάνε καλά, την ώρα που οι τσαρλατάνοι, βάζουν φωτιά στην αμερικανική δημοκρατία.

Πηγή: Tom Nichols/ The Atlantic. Το κείμενο έχει μεταφραστεί από την αγγλική και προσαρμοστεί στην ελληνική γλώσσα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα