Διεθνή

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στη Λιβύη για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Άμεση αντίδραση της Αθήνας

Parallaxi
η-απάντηση-του-υπεξ-στη-λιβύη-για-τις-έρ-510723
Parallaxi

Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην κυβέρνηση της Λιβύης μετά το διάβημα διαμαρτυρίας της Τρίπολης για τις έρευνες της Exxonmobil νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού  Υπουργείου Εξωτερικών, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε τα ακόλουθα :

«Σε αντίθεση με όσους  συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του  Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας,  η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κάτι το οποίο  άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα,  τη χώρα σε εκλογές.

Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη  κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».

Επιθετικό διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας

Νωρίτερα, το  «υπουργείο Εξωτερικών» της Λιβύης κατέθεσε επιθετικό διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το εν λόγω διάβημα έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επέκταση της NAVTEX για έρευνες από τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil που θέλει να κάνει έρευνες νοτιότερα από τον αρχικό του προγραμματισμό.

Το «ΥΠΕΞ» της Λιβύης αναφέρει ότι «η Ελλάδα ενεργεί με ζήλο για την εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης και επιβάλει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των ελληνολιβυκών θαλασσίων συνόρων, συνάπτοντας συμβόλαια για εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενη μεταξύ μας περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Το ΥΠΕΞ της Λιβύης την ίδια στιγμή καταδικάζει και προειδοποιεί για επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς, προσθέτει ότι έγινε επίσημη διαμαρτυρία στην Αθήνα και υπογραμμίζει ότι «θα υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με όλα τα εφικτά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Όπως σχολιάζει το ΥΠΕΞ της λιβυκής κυβέρνησης, προχωρά σε αυτή τη διαμαρτυρία, μετά την επαλήθευση των αναφορών που μνημονεύουν ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν συνάψει συμβόλαιο με ξένες εταιρείες.

Σύμφωνα με την Αλεξία Τασούλη, η Αθήνα ανέμενε μία τέτοια αντίδραση μετά την επέκταση της NAVTEX νοτιότερα στο θαλάσσιο οικόπεδο της Κρήτης και πρόκειται για μία ανακοίνωση που θυμίζει κείμενα που έχει εκδώσει η Τουρκία για δράσεις της ελληνικής πλευράς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα