Διεθνή

Η Χαμάς προτείνει σχέδιο 135 ημερών για την εκεχειρία στη Γάζα

Αναλυτικά ποια είναι η πρόταση - Η χλιαρή ανταπόκριση από τις ΗΠΑ

Parallaxi
η-χαμάς-προτείνει-σχέδιο-135-ημερών-για-τ-1094415
Parallaxi

Η Χαμάς έχει θέσει μια σειρά αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους και της ανοικοδόμησης της Γάζας, ως απάντηση σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, η ένοπλη οργάνωση επιθυμεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και τον τερματισμό του πολέμου ύστερα από τρεις φάσεις. Βέβαια, η εν λόγω πρόταση της Χαμάς είναι πιθανό να χαρακτηριστεί ως «απαράδεκτη» από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει ζητήσει «ολοκληρωτική νίκη» στη Γάζα. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να βρεθεί μια μέση λύση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι η απάντηση της Χαμάς είναι μια αντιπροσφορά σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και διαμεσολαβείται από το Κατάρ και την Αίγυπτο – λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ποια είναι η πρόταση της Χαμάς

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο του εγγράφου της Χαμάς που είδε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προτείνονται τα εξής

  • Φάση πρώτη: Μια πρώτη παύση των μαχών για 45 ημέρες κατά την οποία όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, οι άνδρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα ανταλλαγούν με Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας και θα αρχίσει η ανοικοδόμηση των νοσοκομείων και των προσφυγικών καταυλισμών.
  • Φάση δεύτερη: Μια δεύτερη φάση στην οποία οι εναπομείναντες άνδρες Ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλαγούν με Παλαιστίνιους κρατούμενους και οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν πλήρως από τη Γάζα.
  • Φάση τρίτη: Μια τελική φάση κατά την οποία οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν σορούς.

Με τη συμφωνία αυτή προβλέπεται να αυξηθούν, επίσης, οι παραδόσεις τροφίμων και άλλης βοήθειας στη Γάζα. Μέχρι το τέλος της παύσης των μαχών, η Χαμάς λέει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου θα έχουν ολοκληρωθεί.

Χλιαρή ανταπόκριση από τις ΗΠΑ

Η πρόταση έτυχε χλιαρής ανταπόκρισης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τη χαρακτήρισε «λίγο υπερβολική». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη «πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει» για την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, αλλά τόνισε τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς ειρήνης.

Σε προηγούμενη εκεχειρία, η οποία κράτησε για μια εβδομάδα τον Νοέμβριο απελευθερώθηκαν περίπου 100 όμηροι σε ανταλλαγή με 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Περίπου 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η ένοπλη οργάνωση έχει απαγορευτεί ως τρομοκρατική από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Τέλος, περισσότεροι από 27.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 65.000 έχουν τραυματιστεί από τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ ως απάντηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα