Η ΕΕ απορρίπτει τις εκκλήσεις να προετοιμαστεί για την κλιματική αλλαγή
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών επανειλημμένες και η ΕΕ φαίνεται απρόθυμη να προετοιμαστεί
Τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μιλώντας για πρωτόγνωρες καταστάσεις που επήλθαν λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια “νέα πραγματικότητα”.
Μια νέα πραγματικότητα, ωστόσο, που δεν φαίνεται να “συγκινεί” την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ηγέτες της. Το εν λόγω συμπέρασμα προκύπτει από δημοσίευμα του Politico, στο οποίο ουσιαστικά γίνεται λόγος για απραξία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Το Politico επικαλείται επίσημα έγγραφα που εξετάστηκαν, σύμφωνα με τα οποία οι ηγέτες του μπλοκ πλέον δεν έχουν ως προτεραιότητά τους την ανησυχητική υπερθέρμανση του πλανήτη. Κι αυτό, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος έχει διαπιστώσει ότι η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες και οι καύσωνες.
Οι προβλέψεις ανησυχούν, η ΕΕ… κοιτάζει αλλού
Η Ευρώπη βιώνει ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές και καύσωνες γίνονται ολοένα πιο συχνές και πιο σοβαρές. Μόλις πριν λίγους μήνες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εξέδωσε μια καταδικαστική ετυμηγορία για την ετοιμότητα της ηπείρου για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
“Εάν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση τώρα, οι περισσότεροι κλιματικοί κίνδυνοι που εντοπίστηκαν θα μπορούσαν να φθάσουν σε κρίσιμα ή καταστροφικά επίπεδα μέχρι το τέλος του αιώνα”, ανέφερε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από τους καύσωνες.
Ωστόσο, η έκκληση για “προετοιμασία για τις νέες πραγματικότητες που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή” εξαφανίστηκε από τον κατάλογο των πολιτικών προτεραιοτήτων των ηγετών της ΕΕ για την επόμενη πενταετία.
Ενώ η γραμμή αυτή εμφανιζόταν στις προεκλογικές εκδόσεις της Στρατηγικής Ατζέντας για την πενταετία 2024-2029, έχει διαγραφεί από τα προσχέδια που είδε το Politico, με το τελευταίο να φέρει ημερομηνία 21 Ιουνίου.
Η κλιματική κρίση προτεραιότητα… προεκλογικά
Στις προεκλογικές τους διακηρύξεις, κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα -από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έως τους Πράσινους- κάλεσαν την ΕΕ να προετοιμαστεί για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ακόμη και τα κόμματα της ακροδεξιάς, που τείνουν να είναι επιφυλακτικά απέναντι στη δράση για το κλίμα, συνήθως συμφωνούν με τις προσπάθειες προσαρμογής σε έναν θερμότερο κόσμο.
Η Teresa Ribera, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας και φαβορί για μια θέση που θα σχετίζεται με το κλίμα στην επόμενη Επιτροπή, είχε δηλώσει πρόσφατα στο Politico ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές της, αν αναλάμβανε μια θέση πράσινης πολιτικής στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.
“Πρέπει να είμαστε το ίδιο σαφείς, φιλόδοξοι και συνεπείς [όπως είμαστε στη μείωση των εκπομπών] όταν μιλάμε για την προσαρμογή”, δήλωσε. “Δεν βλέπω ακόμη μια σαφή και συνεπή προσέγγιση για τις πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή”.
Το γραφείο της, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο ημερήσιας διάταξης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν διπλωμάτες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν στο Politico τον.. “αφανισμό” της κλιματικής αλλαγής από τα σχέδιά τους.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η προηγούμενη γραμμή σχετικά με την προετοιμασία για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είχε αντικατασταθεί με αναφορές σε όλο το κείμενο, ιδίως με μια ευρεία έκκληση για “ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της ετοιμότητας, της πρόληψης κρίσεων και των ικανοτήτων αντίδρασης [της ΕΕ] … για την προστασία των πολιτών και των κοινωνιών μας από διάφορες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας”.
Η προσαρμογή στην υπερθέρμανση του πλανήτη θα απαιτήσει από την Ευρώπη όχι μόνο να ενισχύσει την ετοιμότητα για καταστροφές, αλλά και να διαχειριστεί καλύτερα τους υδάτινους πόρους της, να αναδιαρθρώσει ζωτικούς οικονομικούς τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία, να δροσίσει τις πόλεις της και να ενισχύσει τις ακτές της έναντι της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των ορμητικών κυμάτων.
Οι χώρες θα χρειαστεί να τροποποιήσουν τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και την εργατική νομοθεσία για να προστατεύσουν ευάλωτες ομάδες όπως οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους ή οι ηλικιωμένοι.
Επιπλέον, θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τους οικοδομικούς κώδικες για να διασφαλίσουν ότι τα σπίτια δεν μπορούν να υπερθερμανθούν, να συνεργαστούν με την ασφαλιστική βιομηχανία για την κατανομή του οικονομικού κινδύνου – και να βρουν τρόπο να τα πληρώσουν όλα αυτά.