Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει οριακά τον κλιματικό της στόχο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να πετύχει μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει για μια ποσοστιαία μονάδα την επίτευξη του στόχου για μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το τέλος της δεκαετίας, προκύπτει από ανάλυση της Κομισιόν.
Ο στόχος προβλέπει ότι έως το 2030 η ΕΕ θα πρέπει να περιορίσει τις εκπομπές κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ωστόσο οι υφιστάμενες πολιτικές που κάλυψε η ανάλυση της Κομισιόν υπολογίζεται ότι οδηγούν σε μείωση κατά 54%.
Η ανάλυση διαπιστώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εντείνει την προσπάθεια την τελευταία διετία, παρά τις πιέσεις ορισμένων χωρών προς της Βρυξέλλες για χαλάρωση των μέτρων της πράσινης ατζέντας.
Η Ευρώπη είναι σήμερα η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος και πλήττεται όλο και συχνότερα από πυρκαγιές και πλημμύρες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Όμως, με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες να διαμαρτύρονται για το κόστος της ενέργειας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και με τις ΗΠΑ να απειλούν την Ευρώπη με δασμούς, αρκετές κυβερνήσεις δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομία παρά στην ανάγκη κλιματικής δράσης.
Πράσινη μετάβαση
Όπως αναφέρει το Reuters, ο ευρωπαίος επίτροπος για το κλίμα Βόπκε Χέκστρα δήλωσε ότι η ΕΕ θα επενδύσει περισσότερο σε καθαρές τεχνολογίες προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα επωφεληθούν από την πράσινη μετάβαση.
«Οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 37% από το 1990, ενώ η οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά σχεδόν 70%, αποδεικνύοντας έτσι ότι η κλιματική δράση και η ανάπτυξη πηγαίνουν χέρι-χέρι. Πρέπει τώρα να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική» είπε ο Χέκστρα.
Στην ανάλυσή της η Επιτροπή επισήμανε την μεγάλη πρόοδο του κλάδου ενέργειας, με τις ανανεώσιμες πηγές να αντιστοιχούν στο 24% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2023.
Από την άλλη, η γεωργία και οι μεταφορές είναι οι κλάδοι που υστερούν περισσότερο.
Μήνες διαδηλώσεων από τους ευρωπαίους αγρότες ανάγκασαν τις Βρυξέλλες να αποδυναμώσουν το νέο περιβαλλοντικό πλαίσιο για τον γεωργικό τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα ξεφεύγει από τις κλιματικές πολιτικές.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης γης, η οποία περιλαμβάνει τη γεωργία και τη δασοπονία, επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις πυρκαγιές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, οι οποίες περιορίζουν την αποθήκευση άνθρακα στα δάση.
H λεγόμενη «καταβόθρα άνθρακα» της ΕΕ, δηλαδή η κατακράτηση άνθρακα σε οικοσυστήματα όπως τα δάση, τα λιβάδια και τα έλη, δεν αναμένεται να βελτιωθεί έως το 2030, διαπιστώνει η ανάλυση της επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να πετύχει μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.
Η Κομισιόν υποτίθεται ότι θα είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2025 νέο ενδιάμεσο στόχο, σύμφωνα με τον οποίο οι εκπομπές θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 90% έως το 2040, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Η πρόταση όμως έχει καθυστερήσει εδώ και μήνες λόγω αντιδράσεων από κυβερνήσεις και ορισμένους ευρωβουλευτές.