Η εκεχειρία συνεχίζεται στη Γάζα που είναι αντιμέτωπη με υψηλό κίνδυνο λιμού
Στο μεταξύ, ειδική επιτροπή ρίχνει φως στα σεξουαλικά εγκλήματα σε μαζική κλίμακα κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών
Από το πρώτο κιόλας οπτικό υλικό κατά την ημέρα της εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, υπήρχαν σημάδια σεξουαλικής βίας, αλλά και βιασμών. Γυναίκες που περιφέρονταν από τους τρομοκράτες ημίγυμνες, άλλες με δεμένα τα χέρια και αίματα πάνω στο παντελόνι τους.
Οι μαρτυρίες απλώς επιβεβαίωσαν τη φρίκη των βιασμών στα κιμπούτς και των ομαδικών βιασμών στο φεστιβάλ Supernova στην έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Και όσο περνά ο καιρός, το έργο των αρχών επικεντρώνεται στη ψυχολογική παρακολούθηση των γυναικών που επέζησαν από τους βιασμούς και όσα έζησαν στο άμεσο περιβάλλον τους. Ισραηλινή επιτροπή εργάζεται για να συγκεντρώσει στοιχεία για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, από μαρτυρίες επιζώντων, στρατιωτών και αστυνομικών, διασωστών αλλά και των ίδιων των δραστών που έχουν συλληφθεί, γράφει η Washington Post.
Το υλικό των ισραηλινών αρχών δείχνει ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς προχωρούσαν σε μια σειρά από σαδιστικές σεξουαλικές πράξεις πάνω στα θύματά τους, ακόμη και όταν πλέον είχαν πεθάνει.
Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι πολλές από τις νεκρές Ισραηλινές είχαν κατάγματα στα μέλη ή τη λεκάνη, πέρα από τις ενδείξεις βιασμού ή σεξουαλικής βίας. Τα θύματα, σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανήλικες, κακοποιημένες και βασανισμένες πριν τις εκτελέσουν οι τρομοκράτες.
Γυναίκα που ήταν στο φεστιβάλ και διασώθηκε παριστάνοντας τη νεκρή, είπε στην αστυνομία πως είδε τρομοκράτες της Χαμάς να βιάζουν διαδοχικά μια νέα γυναίκα και έπειτα να τη σκοτώνουν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Η μάρτυρας είδε μια γυναίκα να αιμορραγεί από την πλάτη, όπως είπε, πρώτα να σκύβει, και στη συνέχεια να την τραβούν πάλι πάνω οι μαχητές. Ένας άνδρας τράβηξε τα μακριά μαλλιά της γυναίκας και τη βίασε, είπε η μάρτυρας, και στη συνέχεια την πέρασε σε έναν άλλο άνδρα, ο οποίος επίσης τη βίασε πριν την πυροβολήσει στο κεφάλι. «Δεν σήκωσε καν το παντελόνι του», είπε ο μάρτυρας. «Την πυροβόλησε ενώ ήταν μέσα της».
Σε άλλες περιπτώσεις μιλούν έμμεσα και αναφέρονται σε περιστατικά που άκουσαν να συνέβησαν σε γείτονες – πώς μπορούμε όμως να γνωρίζουμε ότι τα θύματα δεν ήταν οι ίδιες;
Ειδικοί λένε στη Washington Post ότι οι βιασμοί δεν είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά ως «όπλο πολέμου» στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, έχουμε δει τη χρήση του στην Ουκρανία ή τη δεκαετία του ‘90 στη Βοσνία.
Παράλληλα, οι Ισραηλινοί ψυχολόγοι που είναι ειδικευμένοι στα θύματα βιασμών παρακολουθούν τις γυναίκες που επέζησαν και πλέον φιλοξενούνται σε κλινικές ή ξενοδοχεία. Η επιστροφή στις κατοικίες τους, πέρα από εξαιρετικά οδυνηρή ψυχολογικά, είναι δύσκολη γιατί πλέον έχουν καταστραφεί.
Ένας ισραηλινός έφεδρος παραϊατρικός που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συμμορφωθεί με το στρατιωτικό πρωτόκολλο δήλωσε στην Wasington Post ότι βρήκε τα πτώματα δύο έφηβων κοριτσιών στην κρεβατοκάμαρά τους με ενδείξεις σεξουαλικής επίθεσης.
“Η μία ήταν στο κρεβάτι. Το χέρι της κρεμόταν από το πλαίσιο του κρεβατιού. Τα πόδια της ήταν γυμνά, με μώλωπες και είχε μια τρύπα από σφαίρα στην περιοχή του θώρακα-λαιμού”, είπε. “Η άλλη ήταν ξαπλωμένη στο πάτωμα, μπρούμυτα, με τα πόδια της ανοιχτά και το παντελόνι της κατεβασμένο προς τα γόνατα. Υπήρχε ένα υγρό στην πλάτη της που έμοιαζε με σπέρμα. Την πυροβόλησαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού”.
«Δεν είσαι μόνη», είναι αυτό που λένε στις γυναίκες. «Υπάρχουν αναφορές για σεξουαλική βία, γνωρίζεις ίσως κάτι;», είναι ο τρόπος που ανοίγουν τη συζήτηση οι ειδικοί. Πολλοί όμως από τους ειδικούς έχουν και τα δικά τους τραύματα από την εισβολή και από όσα φρικώδη αντιμετωπίζουν.
Η Χαμάς αρνείται ότι οι μαχητές της βιάζουν ή επιτίθενται σεξουαλικά σε γυναίκες, γιατί, όπως υποστηρίζει, αυτό είναι αντίθετο με τις ισλαμικές αρχές. Οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου είναι, σε κάθε περίπτωση, αμαρτία, προσθέτουν αξιωματούχοι της οργάνωσης που λένε ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται.
Αλλά όσο και αν ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άμαχοι εξαιρούνται από τις επιθέσεις, τα στατιστικά δείχνουν ότι τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους ακριβώς γυναίκες και παιδιά.
Έκτη ημέρα εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς: Το δρόμο της ελευθερίας παίρνει σήμερα νέα ομάδα Ισραηλινών
Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισέρχεται στην έκτη ημέρα της σήμερα, αφού απελευθερώθηκαν επιπλέον όμηροι σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους, με τους μεσολαβητές να πιέζουν για μια πιο “βιώσιμη” εκεχειρία.
Οι ισραηλινές αρχές παρέλαβαν νέο κατάλογο ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης. Δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας, πάντως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, που επικαλέστηκε τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την Παρασκευή. Μέχρι τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι —οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των μερών η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.
Χθες μια νέα ομάδα 12 ομήρων απελευθερώθηκε από τη Γάζα, ενώ 30 Παλαιστίνιοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν ήταν όλοι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της 17χρονης Μία Λίμπεργκ, η οποία επέστρεψε στο Ισραήλ με τη μητέρα και τη θεία της.
Ο διαμεσολαβητής του Κατάρ δήλωσε όμως ότι ελπίζει σε μια πιο βιώσιμη ρύθμιση. “Η κύρια εστίασή μας αυτή τη στιγμή, και η ελπίδα μας, είναι να επιτύχουμε μια βιώσιμη εκεχειρία που θα οδηγήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις και τελικά σε ένα τέλος… αυτού του πολέμου“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ Αλ Ανσάρι σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα. “Ωστόσο, εργαζόμαστε με αυτά που έχουμε. Και αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η διάταξη της συμφωνίας που μας επιτρέπει να παρατείνουμε τις ημέρες εφόσον η Χαμάς είναι σε θέση να εγγυηθεί την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων” πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες πως κάνει προσπάθεια προκειμένου η ανακωχή ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και παρατάθηκε για 48 ώρες, να διαρκέσει περισσότερο. Η παύση των επιχειρήσεων, που αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει 4 ημέρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατορθωθεί να παραταθεί κι άλλο, αναγνώρισε πάντως η Ουάσιγκτον.
«Ξέρετε πως τασσόμαστε υπέρ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας σε δημοσιογράφους χθες. «Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους», είπε ο Τζον Κέρμπι. «Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους (…) αυτά πάνε μαζί». «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο ώστε να δούμε αν μπορούμε να παρατείνουμε κι άλλο» την ανακωχή, συμπλήρωσε.
Μετά την παράτασή της, η ισχύς της ανακωχής εκπνέει αύριο στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Υψηλός κίνδυνος λιμού
Η συμφωνία εκεχειρίας έφερε προσωρινό τέλος στις μάχες που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η επακόλουθη αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει σχεδόν 15.000 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς, και έχει καταστήσει μεγάλα τμήματα του βόρειου τμήματος της περιοχής ακατοίκητα.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποίησε την Τρίτη ότι ο πληθυσμός της Γάζας αντιμετωπίζει “υψηλό κίνδυνο λιμού εάν το WFP δεν είναι σε θέση να παράσχει συνεχή πρόσβαση σε τρόφιμα“.
Οι συνθήκες στην περιοχή είναι “καταστροφικές”, δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού στη Μέση Ανατολή, ενώ εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF δήλωσε ότι η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας “δεν επαρκεί ούτε για τη διαλογή“.
Η άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση έχει αυξήσει την πίεση για μια πιο μόνιμη παύση ή ακόμη και για τον τερματισμό των μαχών, αν και το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την εκεχειρία ως ένα σύντομο διάλειμμα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων πριν συνεχίσει τον πόλεμό του.
Ο επικεφαλής της CIA και ο διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ βρέθηκαν στη Ντόχα για να συζητήσουν την εκεχειρία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, δήλωσε πηγή ενημερωμένη για την επίσκεψή τους, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών.
Στόχος των συζητήσεων είναι “να αξιοποιηθεί η πρόοδος της συμφωνίας για την παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση και να ξεκινήσουν περαιτέρω συζητήσεις για την επόμενη φάση μιας πιθανής συμφωνίας“, πρόσθεσε η πηγή.
Έχουμε βαρεθεί
Την Τρίτη, η Χαμάς και το Ισραήλ αντάλλαξαν κατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας, αλλά ο Ansari του Κατάρ δήλωσε ότι οι “ελάχιστες παραβιάσεις” δεν “έβλαψαν την ουσία της συμφωνίας“.
Οι σύμμαχοι του Ισραήλ είναι επιφυλακτικοί στο να ζητήσουν τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν σχεδιαστεί για την εξάλειψη της Χαμάς, αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά έχουν ζητήσει μια μεγαλύτερη εκεχειρία.
“Υποστηρίζουμε την περαιτέρω παράταση αυτής της παύσης και των μελλοντικών παύσεων, όπως απαιτείται, ώστε να καταστεί δυνατή η κλιμάκωση της βοήθειας και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων“, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Τρίτη.
Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση στη νότια Γάζα πρέπει να γίνει “με τρόπο… που να μην έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει σημαντικό περαιτέρω εκτοπισμό“, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
“Ελπίζω αυτή η εκεχειρία να οδηγήσει σε πλήρη κατάπαυση του πυρός, γιατί έχουμε βαρεθεί να κοιμόμαστε έξω στη βροχή, να χάνουμε τους αγαπημένους μας και να πρέπει να φύγουμε“, δήλωσε η Umm Mohammed, η οποία εκδιώχθηκε από το σπίτι της στη βόρεια Γάζα.
Πηγή: ΕΡΤ, AFP, dpa. protothema.gr