Η «επικίνδυνη αποστολή» του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Το ταξίδι του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση του πολέμου και οι δηλώσεις Βαρουφάκη για τον Σόιμπλε με αφορμή τον θάνατό του

Parallaxi
η-επικίνδυνη-αποστολή-του-μπλίνκεν-1103163
Parallaxi

Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή επικεντρώνεται στην αποκλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, αναφέρει το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland. Πριν από αυτό, όμως ο Μπλίνκεν επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη και την Κρήτη, όπου «θέλει να κάνει εκστρατεία για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του περιγράφει το ταξίδι ως „Mission Impossible”, μία «επικίνδυνη αποστολή» που παραπέμπει σαφώς στις ομώνυμες ταινίες δράσεις. Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, επισημαίνει το δημοσίευμα, ενώ σχολιάζει ότι πρόκειται ενδεχομένως για την πιο «ριψοκίνδυνη»: «Εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, (σ.σ. ο Άντονι Μπλίνκεν) πρόκειται να παραμείνει στην περιοχή για μια εβδομάδα, επιχειρώντας να λύσει αυτό το ολοένα και πιο σφιχτό κουβάρι κινδύνων, το οποίο έχει πλεχτεί στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και τη μαζική αντεπίθεση του Ισραήλ. (…) Στην αποστολή του, ο απεσταλμένος του Μπάιντεν καλείται να προβεί σε διπλωματικά ζογκλερικά ανάμεσα σε εθνικά, περιφερειακά και παγκόσμια συμφέροντα».

Ένας «ενοχλητικά μη συμφιλιωτικός» απολογισμός Βαρουφάκη για Σόιμπλε

Ο θάνατος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε μεγάλη θλίψη στη Γερμανία, καθώς αυτή αποχαιρέτησε μία σταθερά του γερμανικού κοινοβουλευτισμού. Στο εξωτερικό, ωστόσο, ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν ήταν κατά βάση γνωστός για το ρόλο του στη γερμανική Επανένωση και την εισαγωγή του ευρώ, σημειώνει η Frankfurter Rundschau. Αντίθετα, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, «ο Σόιμπλε έγινε γνωστός ως η σκληρή γραμμή της νομισματικής ένωσης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών στο κόμμα υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ. Κάτι που ισχύει κυρίως σε ό,τι αφορά και την Ελλάδα». Ωστόσο, επισημαίνει η FR, «τα σκληρά λόγια από τη μεσογειακή χώρα προκάλεσαν έκπληξη την Τετάρτη (27 Δεκεμβρίου): ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2015, χρησιμοποίησε τον αποχαιρετισμό του Σόιμπλε για να κάνει έναν σχεδόν ενοχλητικά μη συμφιλιωτικό απολογισμό».

Βαρουφάκης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα βέβαια «είναι άξιο απορίας, το κατά πόσο ο θάνατος ενός πρώην πολιτικού αντιπάλου είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Στη Γερμανία την Τετάρτη επικράτησε με διαφορά ένα κλίμα σεβασμού και συμφιλίωσης γύρω από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ήταν μέλος της Μπούντεσταγκ επί 51 χρόνια. Και αυτό σε όλα τα κόμματα». Ο συντάκτης δεν παραλείπει κλείνοντας να σχολιάσει και μία αντίθεση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς: «Ο Βαρουφάκης είχε ελάχιστες πολιτικές επιτυχίες να πανηγυρίσει τελευταία: ο αριστερός πολιτικός, που είναι πλέον γνωστός και στη Γερμανία ως αντίπαλος του Σόιμπλε, ίδρυσε το κόμμα ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα – αλλά δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή στις πρόσφατες εκλογές».

Η Κάρολα Ρακέτε, οι Ευρωεκλογές και ο… βαρετός Ηρόδοτος

Κάρολα Ρακέτε

«Η Κάρολα Ρακέτε θεωρεί πως η πολιτική είναι εξίσου βαρετή με την ελληνική ιστοριογραφία», γράφει δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Spiegel. Η Γερμανίδα ακτιβίστρια και καπετάνισσα του Sea Watch 3 θεωρεί παρόλα αυτά την ανάμιξη με την πολιτική αναγκαία: «Το σχολείο ήταν για μένα απίστευτα βαρετό όταν ήμουν μικρή. Έχω πτυχίο Λατινικών, Αρχαίων Ελληνικών και ένα πτυχίο στην Κλασική Βιβλική Εβραϊκή γλώσσα. Οι λεπτομέρειες στην Επιτροπή Γεωργίας στις Βρυξέλλες είναι ίσως τόσο ενδιαφέρουσες όσο και ο Ηρόδοτος, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κοινωνία στην κλιματική κρίση», δήλωσε σε συνέντευξή της, μιλώντας για την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες Ευρωεκλογές.

Πηγή: DW

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα