Οι επισκέψεις Τραμπ στη Μέση Ανατολή φέρνουν τα πάνω-κάτω στις διεθνείς σχέσεις

Η γνωριμία με το νέο ηγέτη της Συρίας, ο παραγκωνισμός του Ισραήλ και οι συμφωνίες εκατομμυρίων

Parallaxi
οι-επισκέψεις-τραμπ-στη-μέση-ανατολή-φ-1319885
Parallaxi

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε η πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ να είναι στα αραβικά κράτη του Κόλπου. Και φαίνεται πως είχε πολλά και μεγάλα σχέδια.

Η αφετηρία για την περιοδεία του ήταν η Σαουδική Αραβία, όπου όχι μόνο υπέγραψε εμπορικές, οικονομικές και αμυντικές συμφωνίες ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, εμβαθύνοντας εκ νέου τις σχέσεις με το Ριάντ, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια έδειχνε να προσεγγίζει τη συμμαχία Κίνας και Ρωσίας, αλλά προχώρησε και σε μια ριζική στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική σχετικά με τη Συρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων στη Δαμασκό, αναγνωρίζοντας το νέο καθεστώς του Αχμέντ αλ Σαράα, ο οποίος μέχρι σήμερα χαρακτηριζόταν επίσημα ως «τρομοκράτης» από τις αμερικανικές αρχές. Υπενθυμίζεται πως ο Αχμέντ αλ Σαράα, γνωστός και ως «Αλ Γκολάνι», ηγήθηκε των μαχητών της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σάμ, η οποία συνδεόταν στο παρελθόν με την Αλ Κάιντα, για την ανατροπή του 50ετούς καθεστώτος των Άσαντ στη Συρία.

Ο νέος ηγέτης της Συρίας έχει πλέον αποκηρύξει τη τζιχαντιστική τρομοκρατία και τις οργανώσεις Αλ Κάιντα και ISIS, θέλοντας να εξασφαλίσει τη διεθνή αναγνώριση της εξουσίας του, η οποία έχει εξ αρχής την ισχυρή υποστήριξη πρωτίστως της Τουρκίας, αλλά και των αραβικών κρατών του Κόλπου.

Πλέον ο Αχμέντ αλ Σαράα αναγνωρίζεται και από τις ΗΠΑ και αυτό διαμορφώνει νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή. Το γεγονός πως το Ισραήλ βομβαρδίζει τακτικά στόχους στη Συρία, αμφισβητώντας την αξιοπιστία του νέου συριακού καθεστώτος, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας, έχοντας ανακοινώσει την άρση των κυρώσεων προχώρησε και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αχμέντ αλ Σαράα και μάλιστα πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One πριν από την άφιξή του στη Ντόχα, τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συρίας, τον οποίο περιέγραψε ως «νέο», «ελκυστικό» και «σκληρό τύπο». Αναφερόμενος στο παρελθόν του, απέφυγε να μιλήσει για την Αλ Κάιντ, υποστηρίζοντας πως έχει ένα «ισχυρό παρελθόν ως μαχητής».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «έχει μια πραγματική ευκαιρία να τα καταφέρει», σημειώνοντας πως το ίδιο πιστεύει και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο στο παρελθόν έχει κάνει εγκωμιαστικά σχόλια και τον σεβασμό που τρέφει προς το πρόσωπό του.

Ένα στοιχείο της περιοδείας του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, το οποίο έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις και ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική του, είναι πως έχει αφήσει «εκτός ατζέντας» το Ισραήλ. Ούτε θα το επισκεφτεί, και πολύ περισσότερο ούτε που το εμπλέκει στις μεγάλες οικονομικές συμφωνίες που υπογράφει και προωθεί.

Μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική με τα αραβικά κράτη του Κόλπου – αλλά και στην πολιτική του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ – είναι πως πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει εμβάθυνση των συνεργασιών, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση και την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των εν λόγω κρατών.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη του θητεία, είχε προωθήσει τις περίφημες Συμφωνίες του Αβραάμ, στο πλαίσιο των οποίων αραβικά κράτη περιλαμβανομένων των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν, του Σουδάν και του Μαρόκου, θα κατέληγαν – μέσω διάφορων συμφωνιών σε επίπεδο εμπορίου, οικονομίας και ασφάλειας – στην τελική αναγνώριση του Ισραήλ.

Όπως παρατηρούν διεθνείς αναλυτές, για τον Τραμπ, όλα έχουν να κάνουν με τα χρήματα, και τα κράτη του Κόλπου έχουν χρήματα να ξοδέψουν και μπορούν να κάνουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι ακριβώς η επιθυμία του Τραμπ και αυτό κάνει. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις «εσωτερικές υποθέσεις» των αραβικών κρατών, για τον εκδημοκρατικό, τη δυτικοποίηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει μόνο να ασχολείται με συναλλαγές αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια. Και είναι πραγματικά απίστευτο που οι ΗΠΑ κινούνται πλέον με αυτόν τον τρόπο», επισημαίνουν σχολιαστές σε διεθνή ΜΜΕ.

Προσγείωση στο Κατάρ – Συμφωνίες δισεκατομμυρίων και ένα αεροπλάνο «δώρο»

Μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο Ντόναλντ Τραμπ προσγειώθηκε στο Κατάρ, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με τον εμίρη, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, για να συζητήσουν θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και περιφερειακής ασφάλειας.

Σημειώνεται πως η Ντόχα έχει επίσης στενούς δεσμούς με τον νέο πρόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα. Ως βασικός εταίρος στην περιφερειακή διαμεσολάβηση για το Παλαιστινιακό, το Κατάρ αναμένεται επίσης να συζητήσει τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στο Κατάρ, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει επενδύσεις στις ΗΠΑ εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ταξιδέψει στο Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπενθυμίζεται πως ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να δεχτεί ως δώρο από το Κατάρ ένα αεροπλάνο Boeing 747-8, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο για να χρησιμοποιηθεί ως Air Force One.

Θα πάει στην Κωνσταντινούπολη ο Τραμπ;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει και στην Κωνσταντινούπολη, την Πέμπτη, για τις απευθείας συνομιλίας Ουκρανίας – Ρωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, καθώς επιβιβαζόταν στο Air Force One για να αναχωρήσει από το Ριάντ, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι «πιθανό» να μεταβεί στην Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι σίγουρος για τα σχέδια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τις συνομιλίες. «Θα ήθελα να είμαι εκεί, και αυτό είναι ένα πιθανό», είπε και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν ο Πούτιν θα είναι εκεί εάν δεν είμαι εγώ. Θα το μάθουμε».

Πηγή: Ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα