Διεθνή

Η Φον Ντερ Λάιεν δεν αποκλείει την απαγόρευση του TikTok και στην Ευρώπη

Όσα λέει για το θέμα η πρόεδρος της Κομισιόν

Parallaxi
η-φον-ντερ-λάιεν-δεν-αποκλείει-την-απαγ-921000
Parallaxi

Η Πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια για ανανέωση της θητείας της στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, μετά τις ΗΠΑ, να προχωρήσει και η ΕΕ στην απαγόρευση του TikTok. «Είναι μια επιλογή», τόνισε και πρόσθεσε:

«Δεν αποκλείεται».

Όπως υπενθύμισε εξάλλου η Κομισιόν ήταν «η πρώτη παγκοσμίως που απαγόρευσε το TikTok στα εταιρικά τηλέφωνα».

Στις δηλώσεις της, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεμαχίας στο Μάαστριχτ των επικεφαλής υποψηφίων των ευρωπαϊκών κομμάτων για τις ευρωεκλογές, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υιοθέτησε τη θέση της αμερικανικής πολιτικής περί εθνικής ασφάλειας εξαιτίας της κινεζικής ιδιοκτησίας (ByteDance) του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, το TikTok αποφάσισε να αναστείλει μια λειτουργία που ανταμείβει τους χρήστες για την αλληλεπίδραση με την εφαρμογή TikTok Lite, καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του σχετικά με το ενδεχόμενο παραβίασης των κανόνων ελέγχου περιεχομένου στο ευρωπαϊκό μπλοκ, όπως αυτοί ορίζονται από το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίας (DSA).

Το TikTok βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής έρευνας -και πάλι βάσει του DSA- σχετικά με ελλιπή μέτρα για τη προστασία ανηλίκων. Βάσει των κανονισμών, η Κομισιόν μπορεί να διατάξει την προσωρινή αναστολή μιας υπηρεσίας ως έσχατη λύση σε κάθε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών.

Σημειώνεται πως το ΤικΤοκ αριθμεί περισσότερους από 125 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη (περίπου δηλαδή 1 στους 3 πολίτες της ΕΕ) και όπως και στις ΗΠΑ βρίσκεται στο στόχαστρο ως «εργαλείο» της Κίνας για την παρακολούθηση και την αξιοποίηση προσωπική δεδομένων χρηστών του, αλλά και για τη δυνατότητά του, λόγω δημοφιλίας, να χειραγωγεί με τους αλγόριθμούς του την κοινή γνώμη.

Ενδεικτικό της δυναμικής του είναι πως παρά τις επικρίσεις, αποτελεί πλέον ένα από τα αγαπημένα μέσα δυτικών ηγετών, που συνηθίζουν να προχωρούν σε αναρτήσεις για ενίσχυση του προφίλ τους, ιδιαίτερα στους νέους, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών του TikTok.

Στις ΗΠΑ το TikTok αναγνωρίζεται πλέον και επίσημα ως «επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» με το Κογκρέσο να ψηφίζει – και τον Τζο Μπάιντεν να υπογράφει – το σχετικό νόμο για την απαγόρευσή του στη χώρα, εκτός εάν η μητρική εταιρεία ByteDance αποφασίσει – εντός 12 μηνών – την πώλησή του σε δυτικά χέρια.

Από την πλευρά η ByteDance διαμηνύει πως δεν σκοπεύει να πουλήσει την εφαρμογή, τονίζοντας πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η διοίκηση της εταιρείες υπογραμμίζει πως δεν έχει μοιραστεί και δεν σκοπεύει να μοιραστεί δεδομένα των χρηστών με την αμερικανική κυβέρνηση, καταγγέλλοντας πως η απόφαση των αμερικανικών αρχών ισοδυναμεί με παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης των χρηστών.

Σημειώνεται πως οποιαδήποτε πώληση θα προσέκρουε και στην αντίθεση των κινεζικών αρχών, καθώς το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου τροποποίησε το 2020 τον κατάλογο με τις τεχνολογίες που υπόκεινται σε περιορισμούς ή απαγόρευση εξαγωγής. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (επεξεργασία δεδομένων, προτάσεις περιεχομένου κτλ.), οι οποίες συνέβαλαν στην επιτυχία του TikTok, όπου ο χρήστης βλέπει στην οθόνη του βίντεο ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις προηγούμενες αναζητήσεις του.

Πηγη – ieidiseis / Παναγιώτης Κωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα