Η κυβέρνηση που φτιάχνει ο Τραμπ – Τα ονόματα που «παίζουν»

Πότε αναλαμβάνει - Ο ρόλος του Έλον Μασκ σε όσα ετοιμάζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Parallaxi
η-κυβέρνηση-που-φτιάχνει-ο-τραμπ-τα-ο-1239083
Parallaxi

Ο χρόνος μπορεί να φαντάζει πολύς για την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επανεξελέγη ως ο 47ος Πρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής όμως δεν είναι καθώς πρέπει να συγκροτήσει τη νέα του κυβέρνηση.

Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου του 2025 και μέχρι τότε πρέπει να διαλέξει τους υπουργούς του έτσι ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο τον εξέλεξαν πανηγυρικά οι Αμερικανοί.

Εκτός από τα ονόματα που φιγουράρουν για τη νέα κυβέρνηση ο Ντόναλντ Τραμπ θα εμπιστευθεί έναν άνθρωπο ο οποίος κατά πολλούς έπαιξε κομβικό ρόλο την επανεκλογή του και δεν είναι άλλος από τον Έλον Μασκ.

Το «αστέρι» όπως τον αποκάλεσε ο Τραμπ στην νικητήρια ομιλία του ο οποίος θα τον βοηθήσει να «νοικοκυρέψει» την Αμερική.

Τα ονόματα δίνουν και παίρνουν και οι κορυφαίοι υποψήφιοι γι’ αυτές τις θέσεις είναι οι εξής:

Υπουργός Οικονομικών

Τζέιμι Ντίμον

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Ντίμον θεωρείται ισχυρός υποψήφιος για υπουργός Οικονομικών.

Οι New York Times ανέφεραν τον Οκτώβριο ότι ο Ντίμον προτιμούσε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις την Κάμαλα Χάρις για την προεδρία και ότι θεωρούσε λάθος την εισβολή στο Καπιτώλιο με τον Τραμπ να βρίσκεται πίσω από αυτή.

Σκοτ Μπέσεντ

Είναι ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ και θεωρείται ευρέως ως ο πιθανότερος  υποψήφιος για υπουργός Οικονομικών. Επενδυτής σε hedge fund, δίδαξε στο Yale για αρκετά χρόνια και είναι από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Τραμπ.

Τζον Πόλσον

Δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund και μεγάλος δωρητής του Τραμπ, είναι ένας άλλος κορυφαίος υποψήφιος για υπουργός Οικονομικών. Ο μακροχρόνιος χρηματοδότης έχει πει στους συνεργάτες του ότι θα ενδιαφερόταν για τη δουλειά.

Έχει υποστηρίξει δημοσίως τους στοχευμένους δασμούς ως εργαλείο για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο συγκέντρωσε πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια για τον πρώην πρόεδρο.

Ρόμπερτ Λαϊτίζερ

Και αυτός ο πιστός φίλος και εμπορικός αντιπρόσωπος του Τραμπ είναι σκεπτικιστής του εμπορίου και πιστεύει ακράδαντα στους δασμούς. Ήταν μία από τις ηγετικές προσωπικότητες στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ με την Κίνα και στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, (NAFTA), με το Μεξικό και τον Καναδά κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump.

Για την θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας:

Ρίτσαρντ Γκρένελ

Ο Γκρένελ είναι ένας από τους στενότερους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετούς θητείας του εκλεγμένου προέδρου, υπηρέτησε ως αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία. Όταν ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  τον Σεπτέμβριο, ο Γκρένελ συμμετείχε στην συνάντηση.

Μεταξύ των πολιτικών που έχει υποστηρίξει είναι η δημιουργία μιας αυτόνομης ζώνης στην ανατολική Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου εκεί, μια θέση που το Κίεβο θεωρεί απαράδεκτη.

Για την θέση του υπουργού Εξωτερικών ακούγονται οι:

Ρόμπερτ Ο Μπράιαν

Ο Ο’ Μπράιεν, ο τέταρτος και τελευταίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, διατηρεί στενή σχέση με τον Τραμπ και οι δυο τους συχνά μιλούν για θέματα εθνικής ασφάλειας. Είναι πιθανό να είναι υποψήφιος για υπουργός Εξωτερικών ή άλλες κορυφαίες θέσεις εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Έχει διατηρήσει στενές επαφές με ξένους ηγέτες από τότε που ο Τραμπ έφυγε από την εξουσία, έχοντας συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ τον Μάιο.

Οι απόψεις του είναι κάπως πιο επιθετικές από ορισμένους συμβούλους του Τραμπ. Έχει, για παράδειγμα, υποστηρίξει περισσότερο τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία από πολλούς από τους Ρεπουμπλικάνους συγχρόνους του και είναι υποστηρικτής της απαγόρευσης του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπιλ Χάγκερτι

Γερουσιαστής των ΗΠΑ από το Τενεσί που εργάστηκε στην προσπάθεια εκλογής του Τραμπ το 2016, ο Χάγκερτι θεωρείται κορυφαίος υποψήφιος για υπουργός Εξωτερικών. Έχει διατηρήσει σταθερές σχέσεις με ουσιαστικά όλες τις παρατάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πιθανότατα θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί με ευκολία στη Γερουσία.

Υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ σε μια εποχή που ο πρόεδρος διαλαλούσε τη θερμή σχέση του με τον τότε πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Οι πολιτικές του Χάγκερτι ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με εκείνες του Τραμπ. Νωρίτερα φέτος, καταψήφισε ένα σημαντικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Μάρκο Ρούμπιο

Ο Ρούμπιο, γερουσιαστής των ΗΠΑ από τη Φλόριντα και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία το 2016, είναι επίσης κορυφαίος υποψήφιος για υπουργός Εξωτερικών, του οποίου οι πολιτικές ευθυγραμμίζονται στενά με εκείνες του Τραμπ. Όπως και ο Χάγκερτι, ήταν υποψήφιος για να είναι ο αντιπρόεδρος του Τραμπ το 2024.

Ο Ρούμπιο ασχολείται εδώ και καιρό με τις εξωτερικές υποθέσεις στη Γερουσία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη Λατινική Αμερική, και έχει σταθερές σχέσεις σε όλο το κόμμα.

Για την θέση του υπουργού Άμυνας ακούγονται οι:

Μάικ Γουόλτζ

Πρώην «πρασινοσκούφης», ο οποίος είναι σήμερα μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ από τη Φλόριντα, ο Waltz έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεράκια κατά της Κίνας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μεταξύ των διαφόρων νομοσχεδίων που σχετίζονται με την Κίνα που έχει συγχρηματοδοτήσει είναι μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από κρίσιμα ορυκτά που εξορύσσονται στην Κίνα. Μιλάει συχνά με τον Τραμπ και θεωρείται ευρέως σοβαρός υποψήφιος για υπουργός Άμυνας.

Μάικ Πομπέο

Ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής της CIA και υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, θεωρείται κορυφαίος υποψήφιος για υπουργός Άμυνας, αλλά θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε διάφορες θέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια, τις υπηρεσίες πληροφοριών ή τη διπλωματία.

Ξεχωρίζει ως ίσως ο πιο σκληρός υπερασπιστής της Ουκρανίας μεταξύ των στενών συμμάχων του Τραμπ, μια θέση που τον φέρνει σε αντίθεση με τις περισσότερες υψηλόβαθμες προσωπικότητες στο στρατόπεδο του πιθανού αφεντικού του. έχει πολύ στενές σχέσεις με την Ελλάδα, πρόσφατα συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει φιλοξενηθεί και στο σπίτι του στα Χανιά. Είναι επίσης Χριστιανός ορθόδοξος.

Τομ Κόττον

Ένας αξιωματικός του στρατού με σπουδές στο Χάρβαρντ  ο γερουσιαστής από το Αρκάνσας, είναι πολύ αγαπητός μεταξύ των δωρητών του Τραμπ και είναι σοβαρός υποψήφιος για υπουργός Άμυνας.

Ο Κόττον εκπροσωπεί τη συρρικνωμένη επιθετική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έχοντας υποστηρίξει με συνέπεια τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Για την θέση του γενικού εισαγγελέα

Τζον Ράτκλιφ

Πρώην μέλος του Κογκρέσου και εισαγγελέας που υπηρέτησε ως διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της θητείας του Τραμπ, ο Ράτκλιφ θεωρείται πιθανός γενικός εισαγγελέας, αν και θα μπορούσε επίσης να αναλάβει ξεχωριστή θέση εθνικής ασφάλειας ή πληροφοριών. Οι σύμμαχοι του νεοεκλεγέντος προέδρου βλέπουν τον Ράτκλιφ ως έναν σκληροπυρηνικό πιστό στον Τραμπ που πιθανότατα θα μπορούσε να κερδίσει την έγκριση της Γερουσίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ράτκλιφ συχνά ερχόταν σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των δημοσίων υπαλλήλων καριέρας, προκαλώντας κριτική από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι είπαν ότι πολιτικοποίησε τον ρόλο.

Μάικ Λι

Γερουσιαστής των ΗΠΑ από τη Γιούτα, ο Λι θεωρείται ως ένας άλλος κορυφαίος υποψήφιος για γενικός εισαγγελέας. Αν και ο πρώην εισαγγελέας αρνήθηκε να ψηφίσει τον Τραμπ κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016, αργότερα όμως έγινε σύμμαχός του. Ο Λι ήταν βασικό πρόσωπο στις προσπάθειες του Τραμπ και των συμμάχων του να ανατρέψουν την ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν και έχει διαδώσει αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Ο Τζεφ Μπέζος του έδωσε συγχαρητήρια «για την εξαιρετική πολιτική του επιστροφή»

Ο Τζεφ Μπέζος συγχαίρει τον Ντόναλντ Τραμπ για την «εξαιρετική πολιτική του επιστροφή».

Ο ιδρυτής της Amazon και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Washington Post, Τζεφ Μπέζος, έδωσε μέσω Twitter τα συγχαρητήριά του στον εκλεγμένο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζεφ Μπέζος επαίνεσε τον Ντόναλντ Τραμπ για την «εξαιρετική πολιτική του επιστροφή», προσθέτοντας: «Κανένα έθνος δεν έχει μεγαλύτερες ευκαιρίες».

Ευχήθηκε στον επόμενο πρόεδρο «κάθε επιτυχία στο να ηγηθεί και να ενώσει την Αμερική που όλοι αγαπάμε».

Η εφημερίδα Washington Post, την οποία αγόρασε ο Bezos το 2013, έχει δημοσιεύσει περιεχόμενο άκρως επικριτικό για τον Τραμπ από τότε που μπήκε σοβαρά στην πολιτική σκηνή το 2015.

Η ανεξάρτητη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας υποστήριξε τους διεκδικητές του στις γενικές εκλογές του 2016 και του 2020.

Ωστόσο, υπήρξε τεράστια διαμάχη τον περασμένο μήνα, όταν ο εκδότης της εφημερίδας ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει υποψηφίους στο μέλλον, λέγοντας ότι επιστρέφει στις ρίζες της πριν από το 1976.

Δημοσιογράφοι της ίδιας της Washington Post ανέφεραν ότι η συντακτική επιτροπή ήταν έτοιμη να υποστηρίξει την Κάμαλα Χάρις πριν βάλει «πάγο» ο ίδιος ο Bezos, κάτι που αμφισβήτησε εκπρόσωπος της εφημερίδας.

Ακροδεξιοί Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τη νίκη Τραμπ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το ποιοι ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη ήταν οι πιο χαρούμενοι με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές – οι ακροδεξιοί, που συμμερίζονται τον λαϊκισμό και την αντιμεταναστευτική στάση του Ρεπουμπλικάνου.

Και δεν το έκρυψαν, υποδεχόμενοι με εγκάρδια μηνήματα τις ειδήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν καν ξεκαθαρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Καλή επιτυχία στη δουλειά σου, πρόεδρε!», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Συγχαρητήρια, κύριε πρόεδρε. Τα καταφέρατε!», ανέφερε από την πλευρά του ο εθνικιστής πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.

Ο Ολλανδός ακροδεξιός λαϊκιστής πολιτικός, Χέερτ Βίλντερς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια Αμερική! Μην σταματάτε ποτέ, συνεχίστε πάντα να αγωνίζεστε και να κερδίζετε εκλογές».

Ένας ακόμη πολιτικός από αυτό το πολιτικό φάσμα, που δεν θα μπορούσε να λείπει, ο Όυγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, φίλος και θαυμαστής του Τραμπ, έκανε λόγο για «εκθαμβωτική» εκλογική νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Θα φέρει «ελπίδα για ειρήνη στον κόσμο», είπε ο εθνικιστής Όρμπαν, που αποτελεί το «αγκάθι» ανάμεσα στους ηγέτες των «27», καθώς έχει καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ανησυχία στον χώρο του ευρωπαϊκού Κέντρου

Ωστόσο, πολιτικοί από τον χώρο του Κέντρου και οικονομολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί μπροστά στη νέα θητεία Τραμπ και στις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο εμπόριο.

Οι ηγέτες στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, τόσο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στις Βρυξέλλες, υποδέχθηκαν πιο μετρημένα τη νίκη Τραμπ, τονίζοντας την αξία των διατλαντικών δεσμών και της συνεργασίας.

Πολλοί από τους ηγέτες θυμούνται καλά τις εντάσεις που επηρέασαν τις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις κατά την προηγούμενη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο από το 2017 έως το 2021: προειδοποιήσεις για χαμηλές αμυντικές δαπάνες, δασμούς και απειλές εμπορικών πολέμων, επαίνους για αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Θα «φρενάρει» την επέκταση του ΝΑΤΟ για χάρη του Πούτιν;

Από τη σκοπιά των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, η Ουκρανία και η μελλοντική πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον πόλεμο εκεί, αποτελεί το κεντρικό μέλημα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ έλεγε συχνά ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες. Αυτό εγείρει ενησυχίες στις Βρυξέλλες πως θα μπορούσε να αναγκάσει την Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, διακόπτοντας την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ ενδεχομένως να υποσχόταν στον Πούτιν ότι θα σταματούσε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Από τη σκοπιά των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών, μια τέτοια κίνηση θα ήταν «εξωφρενική» και εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη.

Σε ζητήματα οικονομίας και εμπορίου, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε ότι θα επιβάλει νέους δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ μεταξύ 10-20%, καθώς και έως και 60% σε προϊόντα από την Κίνα. Ο ίδιος ελπίζει ότι αυτό θα ενισχύσει τις ΗΠΑ ως τόπο παραγωγής και θα μειώσει το τρέχον εμπορικό έλλειμμα.

Ο Τραμπ εκνευρίζεται που ευρωπαϊκές εταιρείες πωλούν πολύ περισσότερα αγαθά στις ΗΠΑ από ό,τι οι αμερικανικές εταιρείες στην Ευρώπη. Για τις εταιρείες της ΕΕ, οι ΗΠΑ ήταν η σημαντικότερη εξαγωγική αγορά αγαθών το 2023.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα