Διεθνή

Η Μελόνι αποφάσισε τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Ρώμη

«Η μνήμη της Σοά ανήκει σε όλους τους Ιταλούς», δήλωσε η πρωθυπουργός.

Parallaxi
η-μελόνι-αποφάσισε-τη-δημιουργία-μουσ-904899
Parallaxi

Για την ανέγερση Μνημείου Ολοκαυτώματος το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο διέθεσε 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ως τόπος επελέγη, η Βίλλα Τορλόνια της Αιώνιας Πόλης. Εκεί ακριβώς, δηλαδή, όπου βρισκόταν η κατοικία του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

«Υπάρχει Μουσείο του Ολοκαυτώματος σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.Θεωρούσα υποχρέωσή μας να φτιαχτεί και στην χώρα μας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο. Η αρχική πρωτοβουλία, ήταν του κεντροαριστερού, πρώην δημάρχου της ιταλικής πρωτεύουσας Βάλτερ Βελτρόνι.

Ο αρχιτέκτονας Λούκα Τζέβι, ο οποίος υπογράφει το όλο σχέδιο, εξήγησε ότι το κτήριο θα θυμίζει ένα μεγάλο, μαύρο κουτί, το οποίο θα μοιάζει να αιωρείται, σχεδόν, πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών. Το μήνυμα, είναι ότι η βαρβαρότητα και η απόλυτη έλλειψη ανθρωπιάς που γέννησαν το ολοκαύτωμα, συνεχίζουν, εν δυνάμει, να απειλούν τις ζωές μας. Στα τούβλα του κτηρίου, θα αναγράφονται ονόματα εκτοπισμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Γκεστάπο ενήργησε με τη βοήθεια των φασιστών

την Ιταλία ο εκτοπισμός των Εβραίων πραγματοποιήθηκε από τους ναζί με την ενεργό συμμετοχή των φασιστών. Η τραγικότερη ημέρα ήταν η 16η Οκτωβρίου του 1943: Η Γκεστάπο, με την βοήθεια των φασιστών, αλλά και τις υποδείξεις κάποιων χριστιανών κατοίκων, απομάκρυνε βίαια από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, 1.259 Εβραίους, από τους οποίους, 207 ήταν παιδιά. Στο τέλος του πολέμου, από το Άουσβιτς επέστρεψαν μόνον 16 σκελετωμένοι άνθρωποι. Και στην Ιταλία, παράλληλα, λειτούργησε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σαν Σάμπα, έξω από την Τεργέστη, όπου έγιναν μαζικές εκτελέσεις.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο κοινοβούλιο της Ρώμης, αναγνωρίζουν ότι το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι η μεγαλύτερη των τραγωδιών. Για την οποία ευθύνεται το ναζιστικό, αλλά και το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, που είχε ήδη αποκλείσει τους Εβραίους από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι (οι ακροδεξιές καταβολές της οποίας είναι γνωστές), κατά την τελευταία «μαύρη επέτειο» της 16ης Οκτωβρίου, δήλωσε με σαφήνεια πως «η μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, της Σοά, ανήκει σε όλους τους Ιταλούς» και ότι «η φρίκη που νιώθουμε, πρέπει να λειτουργήσει ως διαρκή προειδοποίηση ώστε, παρόμοιες τραγωδίες, να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον».

Πηγή: DW / Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα