Η Μελόνι περνά νόμο που θα τιμωρεί όσους κάνουν χρήση αγγλικών λέξεων
Το πρόστιμο θα φθάσει μέχρι και 100.000 ευρώ.
Την ποινικοποίηση των αγγλικών λέξεων σχεδιάζει η ιταλική κυβέρνηση, με νομοσχέδιο το οποίο προωθείται από το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι και έχει λάβει το “πράσινο” φως της Ιταλίδας πρωθυπουργού και το οποίο προβλέπει την επιβολή προστίμου που θα ανέρχεται μέχρι και σε 100.000 ευρώ σε άτομα που θα χρησιμοποιούν αγγλικές λέξεις αντί για ιταλικές στις επίσημες επικοινωνίες.
Η νομοθεσία αφορά όλες τις ξένες γλώσσες, ωστόσο, εστιάζει στην “Anglomania” και στη χρήση αγγλικών λέξεων, τις οποίες το προσχέδιο αναφέρει ότι “υποβαθμίζει και αφανίζει την ιταλική γλώσσα”, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη χειρότερο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέρος της ΕΕ (μετά το Brexit).
Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί σε κοινοβουλευτική συζήτηση, απαιτεί από οποιονδήποτε κατέχει αξίωμα στη δημόσια διοίκηση να έχει “γραπτή και προφορική γνώση της ιταλικής γλώσσας” και απαγορεύει τη χρήση των αγγλικών σε επίσημα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων “των ακρωνύμιων και ονομάτων” θέσεων εργασίας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το CNN, οι ξένες επιχειρήσεις, θα υποχρεούνται να εκδίδουν στην ιταλική γλώσσα όλους τους εσωτερικούς κανονισμούς και τις συμβάσεις εργασίας.
“Δεν είναι μόνο θέμα μόδας, άλλωστε οι μόδες περνούν, αλλά η Αγγλομανία έχει επιπτώσεις στην κοινωνία και στο σύνολό της”, αναφέρει το προσχέδιο.
Το πρώτο άρθρο της νομοθεσίας μάλιστα σημειώνει πως ακόμη και σε γραφεία που ασχολούνται με μη ιταλόφωνους αλλοδαπούς, τα ιταλικά πρέπει να είναι η κύρια γλώσσα που χρησιμοποιείται. Εν συνεχεία, το άρθρο 2 καθιστά τα ιταλικά “υποχρεωτικά για την προώθηση και χρήση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στην εθνική επικράτεια”, σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα μεταξύ “5.000 και 100.000 ευρώ”.
“Brushetta” τέλος με τον νέο νόμο
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, το Υπουργείο Πολιτισμού θα δημιουργήσει μια επιτροπή, η αρμοδιότητα της οποίας θα περιλαμβάνει τη “σωστή χρήση της ιταλικής γλώσσας και την προφορά της” στα σχολεία, τα μέσα ενημέρωσης, το εμπόριο και τη διαφήμιση.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το CNN, η προφορά της λέξης “bru-shetta” αντί για “bru-sketta” θα μπορούσε να αποτελεί αξιόποινο αδίκημα. Άλλωστε, η κίνηση για την διαφύλαξη της ιταλικής γλώσσας εντάσσεται στην ήδη τρέχουσα προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει την κουζίνα της χώρας.
Η κυβέρνηση Μελόνι έχει ήδη εισαγάγει νομοθεσία για την απαγόρευση της λεγόμενης συνθετικής ή εργαστηριακής κουζίνας λόγω της έλλειψης επιστημονικών μελετών για τις επιπτώσεις των συνθετικών τροφίμων, καθώς και “για την προστασία της κληρονομιάς του έθνους μας και της γεωργίας μας με βάση τη μεσογειακή διατροφή”, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Μελόνι, Οράτσιο Σκιλάτσι.
Την περασμένη εβδομάδα δε, οι υπουργοί Πολιτισμού και Γεωργίας της Ιταλίας έθεσαν και επισήμως την ιταλική κουζίνα ως υποψήφια για ένταξη στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η τύχη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας θα κριθεί τον Δεκέμβριο του 2025.
Πηγή: news247