Η νέα φάση του πολέμου

Ισραηλινά πλήγματα κοντά σε νοσοκομείο-καταφύγιο για χιλιάδες αμάχους - Επιθέσεις του Τελ Αβίβ σε Συρία και Λίβανο

Parallaxi
η-νέα-φάση-του-πολέμου-1072141
Parallaxi

Η νέα φάση του πολέμου που ανακοίνωσε ο Νετανιάχου κλιμακώνεται με σκληρές μάχες μεταξύ του στρατού του Ισραήλ και της Χαμάς εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας και ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την εκκένωση του μεγαλύτερου νοσοκομείου Αλ Κουντς, καθώς θεωρεί ότι κάτω από αυτό βρίσκεται υπόγειο στρατηγείο της Χαμάς. Άραβες δημοσιογράφοι λένε ότι τη νύχτα χτυπήθηκαν από αέρος και με πυρά πυροβολικού στόχοι σε απόσταση αναπνοής από αυτό, όπως και κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Τμήματα του νοσοκομείου Αλ Κουντς έχουν υποστεί ζημιές και ασθενείς. Οι Ισραηλινοί έχουν ζητήσει έξι φορές να εκκενωθεί και πλέον ζητούν να γίνει επειγόντως.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία τονίζοντας πως δεν μπορούν να απομακρυνθούν οι ασθενείς και ο ΟΗΕ επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός ώστε να τερματιστεί ο εφιάλτης για τον λαό της Γάζας. Σύμφωνα με το Al Jajeera οι άμαχοι που έχουν βρει καταφύγιο μόνο κοντά στο Αλ Κουντς εκτιμώνται σε 14.000.

Περισσότερα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισέλθει στο παλαιστινιακό έδαφος, ενώ αεροσκάφη επιτέθηκαν σε περισσότερες από 450 θέσεις της Χαμάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα στο νοτο ανατολικά της Χαν Γιουνίς, κοντά στην ισραηλινή μεθόριο.

Όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός τα τανκς μπήκαν μέσα σε βάθος δύο χιλιομέτρων, ενώ οι μαχητές της Χαμάς βγήκαν μέσα από τα τούνελ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταξιαρχών Αλ Κασάμ σκοτώθηκαν Ιστραηλινοί στρατιώτες στην βόρεια Γάζα. Οι πλέον σφοδρές συγκρούσεις έγιναν στο πέρασμα Ερέζ στη βορειότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αραβικά μέσα ενημέρωσης όπως το Αλ Αράμπι και το Αλ Τζαζίρα που επικαλούνται πηγές στη Χαμάς λένε ότι οι ένοπλοι έστησαν ενέδρα στις ισραηλινές δυνάμεις. Επιτέθηκαν σε στρατιώτες με βλήματα όλμων και έβαλαν φωτιά σε οχήματα, ενώ εκτόξευσαν ρουκέτες προς ισραηλινές πόλεις.

Μεγάλες ισραηλινές επιδρομές σε Τζενίν και Ναμπλούς με drones στη Δυτική Όχθη, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Ανταλλαγές ρουκετών έγινε και με δυνάμεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο. Χτυπήματα εκατέρωθεν με ρουκέτες και στα σύνορα με τη Συρία.

Η Χαμάς σύμφωνα με το Reuters θέλει πενθήμερη ανακωχή στις εχθροπραξίες και σε αντάλλαγμα θα απελευθερώσει ομήρους. Μέχρι στιγμής 232 είναι οι επιβεβαιωμένοι αιχμάλωτοι της Χαμάς.

Την ίδια ώρα νεκροί και παγιδευμένοι εικάζεται ότι υπάρχουν κάτω από τα ερείπια μεγάλου μέρους της πόλης της Γάζας που έχει ισοπεδωθεί, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους κάθε ηλικίας να ξεπερνούν πλέον τους 8.000.

Το ΔΠΔ ερευνά την κατάσταση παλαιστινιακά εδάφη

Το ασύλληπτο δράμα των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας προκάλεσε την παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που έκανε λόγο για διερεύνηση ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου τονίζοντας παράλληλα πως και οι άμαχοι έχουν δικαιώματα, με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα οποία παραβιάζονται και πώς διαπράττεται έγκλημα όταν παρεμποδίζεται η παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάθε υπεύθυνος λήψης αποφάσεων, από τον επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι τους στρατιωτικούς συμβούλους και τους νομικούς που γνωμοδοτούν για τη στόχευση, όλοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι θα απαιτηθεί να δικαιολογήσουν κάθε χτύπημα εναντίον πολιτικού στόχου, κάθε χτύπημα σε σπίτι, σχολείο, νοσοκομείο, εκκλησία ή τζαμί», δήλωσε στο CNN ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καριμ Χαν.

Συγκαλείται εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιδιώξουν ένα δεσμευτικό ψήφισμα από άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για «άμεση ανθρωπιστική παύση» στις μάχες, δήλωσαν οι πηγές.

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται αφού 120 χώρες ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή, το οποίο εισήγαγε η Ιορδανία και που ζητούσε «διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μία από τις 14 χώρες που καταψήφισαν το ψήφισμα, ενώ 45 χώρες απείχαν.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο κειμένου του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» και περαιτέρω “ανθρωπιστικές παύσεις”.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστική παύση.

Τα ΗΑΕ είναι η μόνη αραβική χώρα που είναι επί του παρόντος μέλος του ΣΑΗΕ.

Πιέσεις για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας – Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία, αλλά με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να προστατεύονται οι άμαχοι. Παράλληλα άσκησε πίεση ώστε «να αυξηθεί αμέσως και σημαντικά» η ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων εκεί.

Η ισραηλινή κυβέρνηση με ανακοίνωση επιβεβαίωσε τη συνομιλία χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μπάιντεν είχε επαφές και με άλλους ηγέτες της περιοχής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού ώστε να φθάσουν καίριας σημασίας τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φάρμακα σε εκείνους που τα χρειάζονται στη Γάζα, και να φύγουν οι ξένοι υπήκοοι από εκεί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή.

Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή (27/10) – η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Περισσότερη βοήθεια θα μπει από το νότο τις επόμενες μέρες, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Σαράντα φορτηγά γεμάτα περιμένουν στο πέρασμα της Ράφα.

Φόβοι για ανάφλεξη κι άλλων μετώπων

Οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν εντείνει τους φόβους ότι οι άλλοι εχθροί του Ισραήλ – οι δυνάμεις του “άξονα της αντίστασης”, που είναι σύμμαχοι του Ιράν στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη – θα μπορούσαν να εισέλθουν στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε στο Χ, ότι τα «εγκλήματα του Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση».

Οι ΗΠΑ προειδοποίησε τους εχθρούς του Ισραήλ να μην αναμιχθούν και ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου με την υποστηριζόμενη από το Ιράν σύμμαχο της Χαμάς, Χεζμπολάχ, αυξάνοντας τους φόβους για ένα νέο μέτωπο.

Την Κυριακή μαχητές στο νότιο Λίβανο εκτόξευσαν ρουκέτες προς το Ισραήλ, το οποίο απάντησε με πλήγματα, σε μια νέα κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων.

Νέο βίντεο από την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα – Μάχες σώμα με σώμα

Νέο βίντεο από τις επιχειρήσεις στο έδαφος της Γάζας έδωσε ο ισραηλινός στρατός στη δημοσιότητα.

Η χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής μαίνεται και σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τις επόμενες μέρες θα κλιμακωθεί.

Οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με τους άντρες της Χαμάς είναι σφοδρές στο βόρεια τμήμα της Γάζας.

Με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ επιπλέον κάνουν λόγο για σύγκρουση με ενόπλους της Χαμάς εντός της Γάζας, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον στρατιωτών.

Τρομοκράτες που πυροβόλησαν εναντίον [ισραηλινών] στρατιωτών, σκοτώθηκαν, καθώς και τρομοκράτες που εντοπίστηκαν στην ακτογραμμή στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην περιοχή Ζικίμ” στο νότιο Ισραήλ, ανέφεραν.

Μάλιστα οι Ισραηλινοί υποστήριξαν ότι οι ένοπλοι είχαν βγει από μια υπόγεια σήραγγα μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που εξουδετερώθηκαν.

Νωρίτερα, ο λογαριασμός Telegram των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ-Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι έστησε ενέδρα σε ισραηλινά στρατεύματα εκεί.

Οι IDF δημοσίευσαν επίσης ένα βίντεο που, όπως υποστηριξαν, έδειχνε τα άρματα μάχης και άλλα οχήματά τους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλα πλάνα δείχνουν αεροπορικές επιδρομές στο Μπέιτ Χανούν, στη βορειοανατολική γωνία της Λωρίδας.

Tο Ισραήλ δεν έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα: Οι αμφιβολίες κορυφαίων αναλυτών

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, έχει ορκιστεί να «αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή». Όμως καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους και ζητούν από τους Παλαιστίνιους να φύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ποια είναι η πορεία που θα πάρει ο πόλεμος και τι θα ακολουθήσει μετά;

Μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να λένε ότι σκοπεύουν να ξεριζώσουν τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, στρατιωτικά και πολιτικά. Πέρα όμως από την εφαρμογή αδυσώπητης, συντριπτικής στρατιωτικής ισχύος τους, δεν είναι σαφές πώς θα επιτευχθεί αυτή η πρωτοφανής φιλοδοξία, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

«Δεν μπορείς να προωθείς μια τέτοια ιστορική κίνηση χωρίς σχέδιο για την επόμενη ημέρα», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Μάικλ Μίλστιν, επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Κέντρο Moshe Dayan του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Ο Δρ. Μίλστιν, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Παλαιστινιακών Υποθέσεων της Ισραηλινής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, φοβάται ότι ο σχεδιασμός μόλις έχει αρχίσει.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν πει πως βρίσκονται σε συζητήσεις με το Ισραήλ για το μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα σίγουρο σχέδιο», δήλωσε ένας διπλωμάτης στο BBC. «Μπορείς να σημειώσεις μερικές ιδέες στο χαρτί, αλλά για να τις κάνεις πραγματικότητα θα χρειαστούν εβδομάδες, μήνες διπλωματίας», πρόσθεσε.

Υπάρχουν στρατιωτικά σχέδια, που κυμαίνονται από την υποβάθμιση της στρατιωτικής ικανότητας της Χαμάς μέχρι την κατάληψη μεγάλων τμημάτων της Λωρίδας της Γάζας. Αλλά όσοι έχουν μακρόχρονη εμπειρία στην αντιμετώπιση προηγούμενων κρίσεων λένε ότι αυτό είναι όλο κι όλο το σχέδιο.

Δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για τη Γάζα

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια βιώσιμη, λειτουργική λύση για τη Γάζα την επομένη της εκκένωσης των δυνάμεών μας», δήλωσε ο Χάιμ Τόμερ, πρώην ανώτερος αξιωματικός της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ.

Οι Ισραηλινοί συμφωνούν πως η Χαμάς πρέπει να ηττηθεί. Αυτό που έγινε την 7η Οκτωβρίου ήταν πολύ τρομακτικό και δεν μπορεί να επιτραπεί ποτέ ξανά στην οργάνωση να κυβερνήσει τη Γάζα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μίλστιν, η Χαμάς είναι μια ιδέα και όχι κάτι που το Ισραήλ μπορεί απλώς να εξαλείψει.

Είναι όπως το Ιράκ το 2003, όταν οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσπάθησαν να εξαφανίσουν όλα τα ίχνη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό στέρησε σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς δημόσιους υπαλλήλους και μέλη των ενόπλων δυνάμεων τη δουλειά, σπέρνοντας τους σπόρους για μια καταστροφική εξέγερση. Αμερικανοί βετεράνοι αυτής της σύγκρουσης βρίσκονται τώρα στο Ισραήλ για να μιλήσουν στον ισραηλινό στρατό για τις εμπειρίες τους σε μέρη όπως η Φαλούτζα και η Μοσούλη.

«Ελπίζω να εξηγήσουν στους Ισραηλινούς ότι έκαναν κάποια τεράστια λάθη στο Ιράκ», τόνισε ο ειδικός.

«Για παράδειγμα, δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι θα εξαλείψουν το κυβερνών κόμμα ή ότι θα αλλάξουν τη νοοτροπία των ανθρώπων. Αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε.

Οι Παλαιστίνιοι συμφωνούν

«Η Χαμάς είναι μια λαϊκή οργάνωση βάσης», δήλωσε ο Μουσταφά Μπαργκούτι, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας. «Αν θέλουν να απομακρύνουν τη Χαμάς, θα πρέπει να καθαρίσουν εθνοτικά όλη τη Γάζα», πρόσθεσε.

Αυτή η σκέψη -ότι το Ισραήλ σκοπεύει κρυφά να εξαναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας και να μεταβούν στη γειτονική Αίγυπτο– ανακινεί τους πιο βαθιά ριζωμένους φόβους των Παλαιστινίων. Για έναν πληθυσμό που αποτελείται ήδη σε μεγάλο βαθμό από πρόσφυγες -αυτούς που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ- η σκέψη μιας νέας μαζικής εξόδου ξυπνά μνήμες από τα τραυματικά γεγονότα του 1948.

«Φυγή σημαίνει εισιτήριο χωρίς επιστροφή», είπε στο BBC η Νταϊάνα Μπούτου, πρώην εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. «Δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε», τόνισε.

Ισραηλινοί σχολιαστές, συμπεριλαμβανομένων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων, έχουν κάνει συχνή αναφορά στην ανάγκη στέγασης των Παλαιστινίων, προσωρινά, πέρα από τα σύνορα στο Σινά.

Ο Γκιόρα Εϊλάντ, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, είπε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχει το Ισραήλ τις στρατιωτικές του φιλοδοξίες στη Γάζα χωρίς να σκοτώσει πολλούς αθώους Παλαιστίνιους, είναι να εκκενώσουν οι άμαχοι τη Γάζα.

«Θα πρέπει να περάσουν τα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο, προσωρινά ή μόνιμα», είπε.

Στους φόβους των Παλαιστινίων έρχεται να προστεθεί και μια πρόταση που αναφέρεται σε επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για την έγκριση χρηματοδότησης για τη στήριξη του Ισραήλ και της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του αναφέρει πως η τρέχουσα κρίση «θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε εκτοπισμό πέρα από τα σύνορα και σε υψηλότερες περιφερειακές ανθρωπιστικές ανάγκες».

Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ δεν έχει ζητήσει από τους Παλαιστίνιους να περάσουν τα σύνορα. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν επανειλημμένα πει στους πολίτες να μετακινηθούν μόνο σε ασαφώς καθορισμένες «ασφαλείς περιοχές» στο νότο.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, έχει προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να είναι «μια προσπάθεια να ωθήσει τους άμαχους κατοίκους να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο».

Αν υποθέσουμε ότι θα έχουν παραμείνει κάποιοι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας όταν όλα αυτά τελειώσουν, ποιος θα τους κυβερνήσει;

«Αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων», είπε ο Δρ. Μίλστιν.

Το Ισραήλ, είπε, θα πρέπει να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας νέας διοίκησης, που θα διοικείται από τους κατοίκους της Γάζας, με τη συμμετοχή των τοπικών ηγετών και την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και ίσως της Σαουδικής Αραβίας. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ηγέτες από τη Φατάχ, την αντίπαλη παλαιστινιακή παράταξη που η Χαμάς εκδίωξε βίαια από τη Γάζα ένα χρόνο μετά τη νίκη της στις εκλογές του 2006. Η Φατάχ ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εδρεύει στην πόλη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή και ο γηραιός πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλείς μεταξύ των Παλαιστινίων, τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ είναι καταδικασμένο να ασχολείται με τη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον

Η Νταϊάνα Μπούτου πιστεύει πως η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να θέλει να επιστρέψει στη Γάζα, αλλά «όχι πάνω στην πλάτη ενός ισραηλινού τανκ». Η Παλαιστίνια πολιτικός Χανάν Ασράουι, η οποία υπηρέτησε για λίγο στην Παλαιστινιακή Αρχή τη δεκαετία του 1990, ενοχλείται από τη σκέψη ότι οι ξένοι, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, θα προσπαθήσουν και πάλι να καθορίσουν πώς θα ζουν οι Παλαιστίνιοι.

«Άνθρωποι που νομίζουν ότι αυτό είναι μια σκακιέρα και ότι μπορούν να μετακινήσουν μερικά πιόνια εδώ και εκεί και να κάνουν μια κίνηση ματ στο τέλος. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε.

«Μπορεί να βρείτε μερικούς συνεργάτες, αλλά οι κάτοικοι της Γάζας δεν θα τους πάρουν με καλό μάτι», πρόσθεσε.

Πολλοί ειδικοί ανησυχούν και νιώθουν πως έχουν ήδη δοκιμαστεί σχεδόν τα πάντα. Ο πρώην αξιωματικός της Μοσάντ, Χάιμ Τόμερ είπε πως θα ανέστειλε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για ένα μήνα σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν πρώτα οι όμηροι. Το 2012, μετά από έναν προηγούμενο γύρο μαχών στη Γάζα, συνόδευσε τον διευθυντή της Μοσάντ στο Κάιρο για μυστικές συνομιλίες που κατέληξαν σε κατάπαυση του πυρός.

Οι εκπρόσωποι της Χαμάς, είπε, βρίσκονταν «στην άλλη πλευρά του δρόμου», ενώ Αιγύπτιοι αξιωματούχοι πηγαινοέρχονταν ανάμεσά τους. Ένας παρόμοιος μηχανισμός θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ξανά, εκτιμά ο ειδικός, και το Ισραήλ θα πληρώσει σχεδόν σίγουρα υψηλό τίμημα.

«Δεν με νοιάζει αν απελευθερώσουμε μερικές χιλιάδες κρατούμενους της Χαμάς. Θέλω να δω τους ανθρώπους μας να επιστρέφουν στα σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά.

Το Ισραήλ θα μπορούσε τότε να αποφασίσει αν θα επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας ή αν θα επιλέξει μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.

«Το Ισραήλ είναι καταδικασμένο να ασχολείται με τη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον», είπε.

«Είναι σαν να έχει κάτσει ένα κόκαλο στο λαιμό μας», κατέληξε ο πρώην αξιωματικός της Μοσάντ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ieidiseis.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα