Διεθνή

Η Ολλανδία κλείνει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης

H παραγωγή στο κοίτασμα Groningen θα τερματιστεί έως την 1η Οκτωβρίου - Δείτε το λόγο

Parallaxi
η-ολλανδία-κλείνει-το-μεγαλύτερο-κοίτ-950535
Parallaxi

Τις στρόφιγγες στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης θα κλείσει η Ολλανδία τον Οκτώβριο, επιχειρώντας να περιορίσει τους σεισμικούς κινδύνους στην περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, η παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Groningen θα τερματιστεί έως την 1η Οκτωβρίου, τηρώντας την υπόσχεσή της να σταματήσει την ήδη ελάχιστη εξόρυξη για να περιορίσει τους σεισμικούς κινδύνους.

Το κοίτασμα, το οποίο εκμεταλλεύεται μια κοινοπραξία της Shell (SHEL.L) και της Exxon Mobil (XOM.N), εξακολουθεί να διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά η παραγωγή έχει σχεδόν ολοκληρωτικά τερματιστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δονήσεις που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και ζητήματα ψυχικής υγείας στους ανθρώπους που ζουν σε κοντινή απόσταση.

Ολλανδία: Αν υπάρχουν προβλήματα λόγω κρύου, θα επανεκκινήσουν τη μονάδα φυσικού αερίου

Οι μονάδες παραγωγής θα κλείσουν οριστικά το 2024, δήλωσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα να εξάγονται περιορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου σε ακραίες συνθήκες το επόμενο έτος. «Αν κάνει πολύ κρύο και έχουμε προβλήματα σε μια αποθήκη θα είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε μία ή περισσότερες μονάδες. Αλλά η απόφαση είναι ότι η παραγωγή θα είναι μηδενική από την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Χανς Βίλμπριφ.

Ο Βίλμπριφ πρόσθεσε ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι οι μονάδες θα απενεργοποιηθούν μετά τον Οκτώβριο του 2024, καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου και η ενεργειακή μετάβαση θα εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχει επαρκές φυσικό αέριο για τους Ολλανδούς μέχρι τότε.

Η εξόρυξη σε αυτό που κάποτε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ευρώπης, περιορίστηκε στο ελάχιστο που απαιτείται για να διατηρηθεί σε λειτουργία (περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως) τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, με στόχο να κλείσει το κοίτασμα ένα χρόνο αργότερα ή το αργότερο μέχρι το 2024.

Η προθεσμία αυτή ήταν αποτέλεσμα ενός ασυνήθιστα ισχυρού σεισμού το 2018, ο οποίος έκανε την κυβέρνηση να αποφασίσει να τερματίσει γρήγορα όλη την παραγωγή. Μια υπόσχεση που τήρησε παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters – iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα