Διεθνή

Η περιοχή που θέλει να καθιερώσει τις 26 ώρες την ημέρα

Το παράξενο σχέδιο που προωθείται από τον δήμαρχο μιας πόλης

Parallaxi
η-περιοχή-που-θέλει-να-καθιερώσει-τις-26-971625
Parallaxi

Η βορειότερη περιφέρεια της Νορβηγίας ζήτησε από την Κομισιόν να της χορηγήσει άδεια για να προσθέσει ακόμα δύο ώρες στο εικοσιτετράωρο.

Το παράξενο σχέδιο, που προωθείται από τον δήμαρχο μιας τοπικής πόλης στον Αρκτικό Κύκλο κοντά στα ρωσικά σύνορα, έχει ως στόχο να ενισχύσει τις τοπικές αξίες, να αυξήσει τον οικογενειακό χρόνο και να προσελκύσει νέους κατοίκους στην περιοχή.

Στην επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η οποία επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει το σχετικό αίτημα- η περιοχή ζητά να δοθεί εντολή στις νορβηγικές αρχές να εγκρίνουν τη δημιουργία μιας ζώνης ώρας με 26 ώρες την ημέρα αντί για 24 ώρες.

Πώς θα λειτουργήσουν οι νέες ζώνες ώρας στην πράξη; Η Wenche Pedersen, η δήμαρχος του Vadsø που συνέταξε την επιστολή, δεν είναι σίγουρη. «Δεν το έχουμε σκεφτεί πολύ αυτό» δήλωσε. «Το ρολόι θα πάει από το 12 στο 13… και πρέπει να δούμε πώς θα πάει αυτό. Δεν νομίζω ότι θα πουν ναι, οπότε δεν έχουμε σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες» συνέχισε.

Σύμφωνα με την Pedersen, η περιοχή αγωνίζεται να προσελκύσει νέους κατοίκους. Αλλά η δήμαρχος ελπίζει ότι αυτό θα αλλάξει, προβάλλοντας τις μοναδικές αξίες της περιοχής. «Μέσω του σχεδίου μας “MOREtime”, στοχεύουμε να γιορτάσουμε και να προωθήσουμε αυτόν τον μοναδικό τρόπο ζωής, προσφέροντας στα άτομα την ευκαιρία να απολαμβάνουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο ασχολούμενοι με δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι, την εκμάθηση νέων γλωσσών ή απλά να είναι με τους αγαπημένους τους», ανέφερε.

«Ποιο είναι το καλό με το να ζεις εδώ; Είναι ο χρόνος», δήλωσε στο Politico.

Με την επιμήκυνση της διάρκειας των ημερών, η Pedersen ελπίζει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα εμπνευστούν για να μετακομίσουν στην απομακρυσμένη περιοχή. Η διασφάλιση της κατοίκησης της περιοχής είναι «πιο σημαντική από ποτέ» υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πρόσθεσε η Pedersen.

«Μας αρέσει ο τρόπος ζωής μας και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ συναρπαστικό, ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Νομίζω ότι είναι μια πιο ήρεμη και καλύτερη καθημερινή ζωή από ό,τι για παράδειγμα σε μια μεγάλη πόλη» σημείωσε η δήμαρχος.

Θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα το 26ωρο;

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά η χώρα αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Ενώ μια οδηγία της ΕΕ ρυθμίζει τις συμφωνίες για τη θερινή ώρα, το αν έχει αρμοδιότητα για τη δημιουργία ξεχωριστών ζωνών ώρας είναι ένα άλλο ερώτημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής, οι ζώνες ώρας είναι θέμα των ίδιων των χωρών, οπότε είναι απίθανο η ΕΕ να μπορέσει να ικανοποιήσει το αίτημα της περιοχής.

Παρ’ όλα αυτά, η Pedersen ελπίζει τουλάχιστον να διαδώσει τη μοναδικότητα της βόρειας Νορβηγίας.

Με πληροφορίες από Politico

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα