Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα
Η ανάρτησή του στο Truth Social
Λίγα λεπτά μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, την Τετάρτη (15/1) ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη τον εαυτό του για τον ρόλο του, «χωρίς καν να βρίσκεται στον Λευκό Οίκο», όπως επεσήμανε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BFMTV, πριν ακόμη επισημοποιηθεί η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από αξιωματούχους του Ισραήλ ή της Χαμάς, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε τη συμφωνία για εκεχειρία και την επιστροφή των ομήρων στη Γάζα.
«Έχουμε μια συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή», έγραψε σε μήνυμά του ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social και πρόσθεσε: «Θα απελευθερωθούν σύντομα. Σας ευχαριστώ!».
Μάλιστα, σε ένα δεύτερο – μεγαλύτερο μήνυμα – ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον εαυτό του και την ομάδα του, τονίζοντας: «Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά χωρίς καν να είμαστε στον Λευκό Οίκο». Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε το εξής: «Αυτή η επική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μετά την ιστορική μας νίκη τον Νοέμβριο, επειδή έδειξε στον κόσμο ότι η κυβέρνησή μου θα επιδιώξει την ειρήνη και θα διαπραγματευτεί συμφωνίες για να κρατήσει όλους τους Αμερικανούς και τους συμμάχους μας ασφαλείς».
Υπενθυμίζεται ότι ο εκλεγμένος Αμερικανός Πρόεδρος, στις 8 Ιανουαρίου υποσχέθηκε «κόλαση» αν δεν υπήρχε συμφωνία πριν από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, με την ορκωμοσία του να γίνεται την προσεχή Δευτέρα (20/1).
Πολλοί διαμεσολαβητές για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα
Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η ομάδα εθνικής ασφαλείας του, μέσω του ειδικού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ», έπαιξε ρόλο σε αυτή την ευνοϊκή έκβαση της σύγκρουσης. Ακόμα, ο ίδιος υπόσχεται να «συνεχίσει να προωθεί την ειρήνη», ώστε «η Γάζα να μην γίνει ποτέ ξανά ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες».
Η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τα μέσα του 2024, υπό την αιγίδα μεσαζόντων όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος. Η διοίκηση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, έπαιξε επίσης ρόλο, που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτό το στάδιο. Πάντως, ο ρόλος του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι περισσότερο μετρήσιμος σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι μπόρεσε να επανέλθει στο προσκήνιο μόνο μετά την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.
«Είμαστε στα πρόθυρα να δούμε μια πρόταση που εξέθεσα λεπτομερώς πριν από μήνες να καρποφορεί τελικά», είχε δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν στις 13 Ιανουαρίου, τονίζοντας τον ρόλο της κυβέρνησής του στις διαπραγματεύσεις.