Η σκοτεινή πλευρά των Χριστουγέννων
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο λάμψη και στιγμές χαράς - Στην ιστορία, αυτές τις ημέρες, έχουν σημειωθεί μερικές από τις μεγαλύτερες τραγωδίες
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο λάμψη, δώρα, γεμάτα τραπέζια, άνθρωποι χαρούμενοι που ανταλλάσσουν δώρα σε σπίτια δίπλα από τα φωτεινά λαμπιόνια του δέντρου.
Υπάρχει και η «μαύρη» πλευρά τους, καθώς την ημέρα αυτή έχουν καταγραφεί μερικές από τις μεγαλύτερες τραγωδίες παγκοσμίως.
Καταγράψαμε μερικές από αυτές…
Σεισμός και τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό (2004)
Ήταν μεταξύ της ημέρας των Χριστουγέννων και της επόμενης μέρας που ένας τεράστιος σεισμός 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Σουμάτρα. Οι ζημιές ήταν καταστροφικές. Οι μετασεισμοί συνέχισαν να συγκλονίζουν τους κατοίκους, με το τεραστίων διαστάσεων τσουνάμι που ακολούθησε να χτυπά τις χώρες γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό με τραγικά αποτελέσματα.
Στις 14 χώρες που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι, περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή της. Ήταν ένα από τα χειρότερα τσουνάμι στην ιστορία.
Σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, άνθρωποι εξαφανίστηκαν και ολόκληρα χωριά χάθηκαν. Η περιοχή εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της καταστροφής μέχρι και σήμερα.
Ο σεισμός στη Μπαμ (2003)
6.7 Ρίχτερ ισοπεδώνουν την αρχαία ιρανική πόλη της Μπαμ στις 26 Δεκεμβρίου 2003. Πάνω από 26.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και καταστρέφουν έως το 90% των κατοικημένων περιοχών.
Πτήση 8969: Η αιματηρή αεροπειρατεία (1994)
Ήταν στις 24 Δεκεμβρίου του 1994 που η πτήση 8969 της Air France επόκειτο να απογειωθεί από την Αλγερία για τη Γαλλία.
Σημειώθηκε αεροπειρατεία από τέσσερα μέλη της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατικής ομάδας (Armed Islamic Group of Algeria) στο αεροδρόμιο Houari Boumediene στην Αλγερία.
Οι τρομοκράτες, που είχαν μαζί τους δυναμίτη, χειροβομβίδες και πολυβόλα, είχαν σκοτώσει τρεις ανθρώπους και κρατούσαν ομήρους 220 επιβάτες για δύο ημέρες.
Σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν αρχικά οι αρχές, πρόθεσή τους ήταν να ανατινάξουν το αεροπλάνο πάνω από τον Πύργο του Άιφελ, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.
‘Ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα της Νέας Ζηλανδίας (1953)
Κάπου γύρω στις 22:30 την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα επιβατικό τρένο express που μετέφερε περίπου 285 άτομα πέρασε σε μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Whangaehu. Ωστόσο, κανείς δεν παρατήρησε ότι μια ξαφνική πλημμύρα είχε παρασύρει τα στηρίγματα της γέφυρας λίγα λεπτά πριν. Δυστυχώς, καθώς το τρένο διέσχιζε τη γέφυρα, η κατασκευή υποχώρησε, βυθίζοντας και τα πέντε βαγόνια δεύτερης κατηγορίας και ένα βαγόνι πρώτης θέσης στο ποτάμι. Συνολικά, σκοτώθηκαν 151 άνθρωποι.
Η σφαγή στο Κονγκό (2008)
Καμία από αυτές τις ιστορίες δεν είναι συγκινητική.
Μεταξύ των ημερομηνιών της 24ης Δεκεμβρίου και της 13ης Ιανουαρίου, οι Μαχητές του LRA έσφαξαν ανηλεώς τουλάχιστον 620 αμάχους και απήγαγαν περισσότερα από 160 παιδιά στη βόρεια Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η πλειονότητα των δολοφονιών και απαγωγών έλαβε χώρα μεταξύ 24 και 25 Δεκεμβρίου.
«Ο LRA μπήκε με σκοπό να σκοτώσει και άφησαν λίγους επιζώντες», είπε η Anneke Van Woudenberg, ανώτερη ερευνήτρια στο Human Rights Watch.
Κυκλώνας Tracy (1974)
Ο κυκλώνας Tracy έπληξε τη μικρή πόλη Darwin στην Αυστραλία τις πρώτες πρωινές ώρες των Χριστουγέννων του 1974.
Από τον κυκλώνα έχασαν τη ζωή τους 71 άνθρωποι, ενώ καταστράφηκε και το 80% της πόλης. Στις ημέρες και τις εβδομάδες που ακολούθησαν την καταστροφή, το μεγαλύτερο μέρος του τραυματισμένου πληθυσμού εγκατέλειψε την πόλη.
Στις 28 Φεβρουαρίου 1975, οι αρχές ίδρυσαν την Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Darwin, ανοικοδομώντας την πόλη μέσα σε τρία χρόνια. Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή οδήγησε στη θέσπιση βελτιωμένων οικοδομικών κανόνων σε ολόκληρη την Αυστραλία.
Φωτιά στο ξενοδοχείο Daeyeonggak (1971)
Ήταν στις 25 Δεκεμβρίου του 1971 που ξέσπασε φωτιά στο φημισμένο ξενοδοχείο 22 ορόφων Daeyeonggak στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα. Ο κόσμος γιόρταζε και όλα έμοιαζαν ειρηνικά.
Μέχρι που ξέσπασε η καταστροφική φωτιά που θεωρείται από τις πιο φονικές πυρκαγιές σε ξενοδοχείο στην ιστορία. Το ξενοδοχείο τυλίχθηκε στις φλόγες, με τις αρχές να σβήνουν τη φωτιά μετά από δέκα εξαντλητικές ώρες.
Στην καταστροφική πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 166 άνθρωποι, με τους περισσότερους να πεθαίνουν από την εισπνοή καπνού. Ήταν ο σχεδιασμός του κτιρίου που λέγεται ότι έπαιξε ρόλο στον υψηλό αριθμό των νεκρών.
Το πολύνεκρο τροχαίο στο Τσίμποβο (1958)
Ήταν Δευτέρα, 22 Δεκέμβρη του 1958, όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έπεσε σε χαράδρα βάθους 300 μέτρων, στο 24ο χλμ του χωματόδρομου που συνέδεε τη δεκαετία του 1950 τα Ιωάννινα με το Πετροβούνι, στην περιοχή του Τσιμπόβου. Ήταν λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του.
Το μοιραίο λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο στον χωματόδρομο για τα Τζουμέρκα, παρέσυρε στο χάος της χαράδρας του Άραχθου τους επιβάτες του. Ο απολογισμός τραγικός. Χάθηκαν οι 29 από τους 34 επιβάτες, με την τραγωδία στο Τσίμποβο να γίνεται μοιρολόι και δημοτικό τραγούδι.
Στο σημείο που έπεσε το λεωφορείο έχει τοποθετηθεί γλυπτό του Θεόδωρου Παπαγιάννη, ύψους 4,5 μέτρων από «τσαλακωμένο» ανοξείδωτο μέταλλο, όπως τσαλακωμένο κατέληξε το λεωφορείο στον Άραχθο, για να θυμίζει την τραγωδία και τους 29 αδικοχαμένους επιβάτες.
«Για να θυμόμαστε αυτούς που σκοτώθηκαν στις 22-12-1958. Εδώ έπεσε το λεωφορείο με 29 νεκρούς», γράφει η μαρμάρινη πλάκα.
Η σιδηροδρομική τραγωδία στο Tangiwai (1953)
Μια εκδρομή με τρένο στη γραφική Ζηλανδία την παραμονή των Χριστουγέννων του 1953 κατέληξε σε τραγωδία.
Το τρένο του Όκλαντ εκτροχιάστηκε με αποτέλεσμα να πέσει στον ποταμό Whangaehu. Από τους 258 επιβάτες, περισσότεροι από τους μισούς έχασαν τη ζωή τους από τη σφοδρή σύγκρουση ή τα ορμητικά νερά στα βαγόνια.
Μέσα στις επόμενες μέρες, διασώστες και εθελοντές βρήκαν λασπωμένα και κατεστραμμένα δώρα στα συντρίμμια. Ήταν αυτά που προόριζαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αποτελεί μέχρι σήμερα το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Νέα Ζηλανδία και ένα από τα πιο τραγικά όλων των εποχών.
«Μαύρη» χριστουγεννιάτικη γιορτή (1913)
Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1913, το σωματείο Δυτική Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων διοργάνωσε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των απεργών ανθρακωρύχων στην ιταλική αίθουσα στο Calumet.
Ένας άγνωστος φώναξε, «Φωτιά» σε ένα δωμάτιο γεμάτο με 700 άτομα και 400 παιδιά. Το πανικόβλητο πλήθος στρίμωξε τα στενά περάσματα εξόδου σε μια προσπάθεια να βγει από το κτίριο. 73 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων 59 παιδιά και 13 γυναίκες – σκοτώθηκαν.
Το χειρότερο όλων; Δεν υπήρχε καμία φωτιά…
Μυστηριώδης θάνατος μιας εξάχρονης (1996)
Η JonBenét ήταν μια εξάχρονη βασίλισσα ομορφιάς που θα έπρεπε να απολαμβάνει τα Χριστούγεννα όπως κάθε άλλο εξάχρονο. Αλλά στις 25 Δεκεμβρίου 1996, αυτή η βασίλισσα της ομορφιάς εξαφανίστηκε για να βρεθεί νεκρή οκτώ ώρες αργότερα, κρυμμένη κάτω από μια λευκή κουβέρτα. Χωρίς σημάδια σεξουαλικής επίθεσης, άλλα αποδεικτικά στοιχεία ή σημάδια παραβίασης στο σπίτι αυτή η υπόθεση ήταν μια από τις πιο μυστηριώδεις που υπάρχουν ακόμα. Ο ένοχος δεν έχει συλληφθεί ποτέ και είναι πιθανό να είναι ακόμα ζωντανός σήμερα.
Η πυρκαγιά στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (1851)
Το 1851 η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου φιλοξενούσε περισσότερα από 50.000 λογοτεχνικά έργα. Φιλοξενούσε και την προσωπική βιβλιοθήκη του Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, που είχε πωληθεί στο ίδρυμα το 1815, καθώς και μερικά προσωπικά του γραπτά.
Ήταν την παραμονή των Χριστουγέννων που ξεκίνησε μια τόσο ισχυρή πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης. Όταν έσβησε η φωτιά, διαπιστώθηκε ότι είχε καταστραφεί το μεγαλύερο μέρος των βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων του Τόμας Τζέφερσον.
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου μέχρι τον 20ό αιώνα έγινε η de facto εθνική βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Περιλαμβάνει περισσότερα από 17 εκατομμύρια βιβλία, καθώς και εκατομμύρια χάρτες, χειρόγραφα, ταινίες και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα.
Η καταστροφική καταιγίδα στις Κάτω Χώρες (1717)
Ήταν τα Χριστούγεννα του 1717 που μια τεράστια καταιγίδα έπληξε τις ακτές των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας. Τα νερά από τις πλημμύρες άρχισαν να αυξάνονται δραματικά, με ολόκληρα χωριά και πόλεις να έχουν αποκλειστεί.
Φράγματα και αναχώματα διαλύθηκαν από τα ορμητικά νερά, με τη νεροποντή να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι πνίγηκαν από τις πλημμύρες.
Η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που ορισμένες πόλεις καταστράφηκαν σε τέτοιο βαθμό που δεν έμεινε τίποτα. Απλώς έπαψαν να υπάρχουν. Θεωρείται μια από τις πιο καταστροφικές καταιγίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία.
https://www.youtube.com/watch?v=vghaoebyTc4
Αρρωστημένη τραγωδία (1929)
Στις 25 Δεκεμβρίου 1929, ο Charlie Lawson σκότωσε με το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του. Ξεκίνησε με τις δύο κόρες του τις οποίες πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και στη συνέχεια τις σκότωσε. Μετά από αυτό, πυροβόλησε τη γυναίκα του και βρήκε τη Μαρί, τη μεγαλύτερη κόρη, να ψήνει ένα κέικ. Την πυροβόλησε και αυτή. Τα δύο μικρότερα αδέρφια, ο Τζέιμς και ο Ρέιμοντ, κρύβονταν από τον πατέρα τους χωρίς αποτέλεσμα. Τους πυροβόλησε κι αυτούς.. Τέλος, βρήκε το μωρό της οικογένειας, το οποίο σκότωσε με μαχαίρι πριν αυτοκτονήσει. Ο μόνος επιζών αυτής της τραγωδίας ήταν ο μεγαλύτερος γιος, ο Άρθουρ, τον οποίο είχε στείλει ο πατέρας του σε μια αποστολή το βράδυ πριν από τη δολοφονία.
Πηγή Εικόνας: Nikola Jelenković / unsplash
Image Reference: https://i.imgur.com/EkpPxN4.