Η σύρραξη απλώνεται στη Μέση Ανατολή και φτάνει στη Μεσόγειο
Ανάμειξη στις επιθέσεις της Χαμάς της UNRWA
Η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» υποστηρίζει ότι έπληξε ισραηλινά λιμάνια στην Μεσόγειο Φιλοϊρανικές οργανώσεις που δρουν στο Ιράκ υποστηρίζουν ότι έπληξαν ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο
Σύμφωνα με διαφορετικά μέσα ενημέρωσης (al Mayadeen, al Manar, The Cradle και άλλα) και ανακοινώσεις από την οργάνωση-ομπρέλα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» (ΙRΙ), οι οργανώσεις που απαρτίζουν την τελευταία έχουν εκκινήσει επιθέσεις με drone στη Μεσόγειο «σε υποστήριξη των Παλαιστινίων».
Το ονομάζουν ως «το δεύτερο στάδιο των επιθέσεών τους» συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία.
Επιθέσεις στο λιμάνι της Ασντόντ του Ισραήλ έχουν αναφερθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή
Σκοπός είναι ο ναυτικός αποκλεισμός του Ισραήλ προσπαθώντας να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για την παγκόσμια ναυτιλία στα λιμάνια του Ισραήλ, στην ίδια λογική που χτυπούν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση των επιθέσεων από την ισραηλινή πλευρά, παρότι οι επιθέσεις έχουν σημειωθεί σύμφωνα με την οργάνωση
Από χτύπημα σε αμερικανική βάση στις 28 Δεκεμβρίου του 2023.
Η έναρξη των επιχειρήσεων αποκλεισμού και αποθάρρυνσης πλοίων που κινούνται προς το Ισραήλ στη Μεσόγειο Την Τετάρτη, ο Abu Ala al-Walai, γενικός γραμματέας της ένοπλης ομάδας Kataib Sayyed al-Shuhada που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Ιράν αλλά και με το καθεστώς Άσαντ, προέτρεψε «τους μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ να ξεκινήσουν τη δεύτερη φάση των ευλογημένων επιχειρήσεων τους, η οποία θα περιλαμβάνει αποκλεισμό της σιωνιστικής θαλάσσιας ναυσιπλοΐας και την αδρανοποίηση των κατεχόμενων λιμανιών».
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά της ομάδας αντίστασης Kataib Hezbollah -μια φράξια εντός των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU)- στην Al-Qaim στα ιρακινο-συριακά σύνορα και στο Jurf al-Nasr νότια της Βαγδάτης. Οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης είναι 67 οργανώσεις με 250.000 άνδρες, οι οποίες αποτελούν τμήμα των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν συμμετάσχει σε μάχες εναντίον του ISIS/ISIL. Η μεγάλη τους πλειονότητα είναι σιίτες, αλλά συμπεριλαμβάνονται σουνίτες, χριστιανοί και γεζίντι. Οι σιίτες των PMU έχουν πολεμήσει ενάντια στις ΗΠΑ και τις χώρες του συνασπισμού, εναντίον Μπααθιστών του Ιράκ (επίδοξων διαδόχων του Σαντάμ Χουσεΐν) και σουνίτες τζιχαντιστές.
Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ αναφέρει πως μπήκε στο δεύτερο στάδιο των επιθέσεών της.
Επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις, Ισραηλινά λιμάνια, τα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά υψίπεδα του Γκολάν και την πόλη Εϊλάτ Αρκετές ιρακινές οργανώσεις ενώθηκαν υπό την ομπρέλα του IRI τον περασμένο Οκτώβριο. Άρχισαν να χτυπούν βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, απορρίπτοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει πως έχουν χτυπήσει μονάχα με drone, ενώ στην Χάιφα ισχυρίζονται πως χτύπησαν με πύραυλο «(…)Οι μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ επιτέθηκαν σήμερα, Πέμπτη, 25-01-2024, στο λιμάνι Isdud (Ashdod)στα κατεχόμενα εδάφη μας, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη.».
Ταυτόχρονα η Χεσμπολάχ του Λιβάνου ισχυρίστηκε πως επιβεβαίωσε το χτύπημα στο λιμάνι της Χάιφα με πύραυλο, δηλώνοντας «ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Χεζμπολάχ επιβεβαιώνουν ότι ο πύραυλος έπληξε το στόχο του, προσθέτοντας ότι ο στρατός της ισραηλινής κατοχής απέκρυψε τις λεπτομέρειες της επίθεσης, μια τακτική που συνηθίζεται από τις ισραηλινές αρχές».
Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ με ομάδες που δρουν σε Συρία και Ιράκ, ανακοίνωσε για το φερόμενο χτύπημα στην Χάιφα ότι «η επιχείρηση διεξήχθη μέσω ενός ολοκαίνουργιου και βελτιωμένου πυραύλου κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, με την ονομασία al-Arqab. Η επίθεση, η οποία φέρεται να έπληξε τον στόχο της στη Χάιφα, περιλάμβανε μόνο έναν πύραυλο, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της Αντίστασης να εξαπολύσει μια αιφνιδιαστική επίθεση στις ισραηλινές εγκαταστάσεις, η οποία πέρασε απαρατήρητη για εκατοντάδες χιλιόμετρα».
Πηγή: in.gr
Ανάμειξη στις επιθέσεις της Χαμάς της UNRWA
Εξετάζεται ο ρόλος υπαλλήλων της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου – Ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την οργάνωση
«Όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει» δεσμεύτηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τις καταγγελίες ότι μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εμπλέκονταν στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ο Γκουτέρες έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μετά την απόφαση αρκετών χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότησή τους.
«Όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων και μέσω ποινικής δίωξης» ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε δήλωση.
«Η Γραμματεία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αρμόδια αρχή που θα μπορεί να ασκήσει διώξεις σε βάρος των προσώπων σύμφωνα με τις συνήθειες διαδικασίες της Γραμματείας για τέτοιου είδους συνεργασία».
Παράλληλα, δήλωσε ότι «οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».
Στα πρώτα άμεσα σχόλιά του για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής του ΟΗΕ έδωσε λεπτομέρειες για τους εργαζομένους της UNRWA που εμπλέκονται στις «αποτροπιαστικές, καταγγελλόμενες ενέργειες». Από τους 12 εμπλεκόμενους, δήλωσε, η συνεργασία με τους εννέα έχει τερματιστεί, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων δύο.
Η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία ακολούθησαν χθες το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αρωγής, μια σημαντική πηγή στήριξης για τους κατοίκους της Γάζας, μετά τις καταγγελίες από το Ισραήλ.
Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί χαρακτήρισε «εξοργιστική» την αναστολή της χρηματοδότησής της που αποφάσισαν πολλές δωρήτριες χώρες, μετά την αντιπαράθεση για τον πιθανό ρόλο ορισμένων υπαλλήλων της υπηρεσίας αυτής στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Είναι εξοργιστικό να βλέπουμε την αναστολή της χρηματοδότησης ως απάντηση σε καταγγελίες εναντίον μιας μικρής ομάδας εργαζομένων», δεδομένων των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και του ρόλου της υπηρεσίας από την οποία «εξαρτώνται δύο εκατομμύρια άνθρωποι για να επιβιώσουν απλώς», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.
«Ενώ κατανοώ τις ανησυχίες τους –και σε μένα προκάλεσαν αποτροπιασμό οι κατηγορίες αυτές– κάνω ισχυρή έκκληση προς τις κυβερνήσεις που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους να διασφαλίσουν, τουλάχιστον, τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της UNRWA», δήλωσε ο Γκουτέρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, σχέδιο συμφωνίας προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα με αντάλλαγμα την παύση της επίθεσης του Ισραήλ για περίπου δύο μήνες.
Η διασφάλιση κατάπαυσης πυρός και η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.
Αμερικανοί διαπραγματευτές έχουν συντάξει προσχέδιο με βάση τις προτάσεις από το Ισραήλ και την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που θα συζητηθεί σήμερα στο Παρίσι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα της εφημερίδας NYT.
Οι συντάκτες του δημοσιεύματος επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, οι οποίοι φέρονται να δήλωσαν ότι οι διαπραγματευτές είναι “συγκρατημένα αισιόδοξοι πως μια τελική συμφωνία είναι εφικτή”. Επικαλούμενοι αμερικανικούς κυβερνητικούς κύκλους, οι συντάκτες της NYT ανέφεραν ότι η συμφωνία μπορεί να προβλέπει την απελευθέρωση από τη Χαμάς περισσοτέρων των 100 ομήρων με αντάλλαγμα την παύση από το Ισραήλ των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας για περίπου δύο μήνες.
Συγκριτικά με την επταήμερη κατάπαυση πυρός τον Νοέμβριο, κατά την οποία έγινε η ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, η παύση στις εχθροπραξίες αυτή τη φορά μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Η Χαμάς εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 240 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Σε πρώτη φάση, οι εχθροπραξίες αναμένεται να σταματήσουν για 30 ημέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της New York Times. Στο διάστημα αυτό, η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει γυναίκες, ηλικιωμένους και τραυματισμένους ομήρους. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές αναμένεται να διαπραγματευθούν μια δεύτερη φάση, κατά την οποία θα αφεθούν ελεύθεροι Ισραηλινοί όμηροι, πολίτες και στρατιώτες, με αντάλλαγμα επιπλέον κατάπαυση πυρός 30 ημερών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέστειλε τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στο Παρίσι για τις συνομιλίες της Κυριακής με εκπροσώπους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν ασαφή σημεία, όπως το πόσους Παλαιστίνιους κρατούμενους θα πρέπει να αφήσει ελεύθερους το Ισραήλ. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν, ωστόσο, την ελπίδα ότι μετά από δίμηνη κατάπαυση πυρός το Ισραήλ δεν θα ξεκινήσει και πάλι εχθροπραξίες με τον ίδιο τρόπο.