Ιμάμογλου – Διαδηλώσεις Κωνσταντινούπολη: Ξεκίνησε η δίκη 189 φοιτητών και δημοσιογράφων
Ανησυχία για τους 189 που συνελήφθησαν στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Τουρκία
Ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή (18/4), στην Κωνσταντινούπολη η δίκη περίπου 200 ατόμων, που συνελήφθησαν στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Τουρκία, μετά τη φυλάκιση του δημάρχου της πόλης και βασικού αντιπάλου του προέδρου Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Σύμφωνα με το CNN, περίπου 189 άτομα, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, φοιτητές και ακτιβιστές, δικάζονται σε δύο δικαστήρια στο Παλάτι Δικαιοσύνης Τσαγλαγιάν της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί το βασικό δικαστικό μέγαρο της πόλης.
Και τα δύο δικαστήρια αποφάσισαν να χωρίσουν τη λίστα των κατηγορουμένων σε μικρότερα γκρουπ, μετά την υποβολή αιτημάτων από τους δικηγόρους υπεράσπισης.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου για διαφθορά, μια κίνηση που θεωρείται από μεγάλη μερίδα κόσμου ως μία απόπειρα του Ερντογάν να εξουδετερώσει έναν σημαντικό αντίπαλο ενόψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το 2028.
Σημειώνεται πως περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Η Human Rights Watch (HRW) καταδίκασε τις δίκες ως πολιτικά καθοδηγούμενες, επικαλούμενη την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες ασύμβατες με τα δημοκρατικά πρότυπα.
Μια μικρή ομάδα γονέων και υποστηρικτών συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο πριν από την έναρξη της δίκης, απαιτώντας δικαιοσύνη για τους φοιτητές που βρίσκονται μεταξύ των κατηγορουμένων, κρατώντας πανό, απελευθερώνοντας μπαλόνια και φωνάζοντας «θέλουμε δικαιοσύνη για τα παιδιά μας».
«Αφήνουμε αυτά τα μπαλόνια στον ουρανό, για να συμβολίσουμε το δικαίωμά τους να εκφράζονται ελεύθερα, το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και το δικαίωμά τους να ζουν ελεύθερες ζωές», ανέφερε η ομάδα σε δήλωσή της.
Οκτώ δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί κατά την κάλυψη των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη εμφανίστηκαν επίσης στο δικαστήριο την Παρασκευή. Ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης ζήτησε την άμεση απόρριψη της υπόθεσης και είπε στο δικαστήριο: «Οι δημοσιογράφοι εκτελούσαν τα συνταγματικά προστατευμένα καθήκοντά τους».
Η HRW ανέλυσε τις κατηγορίες εναντίον 650 διαδηλωτών που «κατηγορούνται για αδικήματα που σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες», επισημαίνοντας ότι οι 120 από αυτούς κατηγορούνται για συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την εκπνοή μιας απαγόρευσης διαδηλώσεων διάρκειας οκτώ ημερών.
Οι πιθανές ποινές των κατηγορουμένων κυμαίνονται από έξι μήνες έως πέντε χρόνια, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποδεικτικά στοιχεία φαίνονται αδύναμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλωτές σε όλη την Τουρκία βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή καθ’ όλη τη διάρκεια των διαμαρτυριών. Στην πρωτεύουσα Άγκυρα αντιμετώπισαν κανόνια νερού, στην Κωνσταντινούπολη η αστυνομία έριξε πιπερόσκονη στους διαδηλωτές, ενώ κάποιοι αστυνομικοί κλώτσησαν και χτύπησαν διαδηλωτές, μετά από τη ρίψη πυροτεχνημάτων και άλλων αντικειμένων προς τις μονάδες των ΜΑΤ κοντά στο δημαρχείο της πόλης, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Χιου Γουίλιαμσον, διευθυντής της HRW για την Ευρώπη, κατήγγειλε τις δίκες ως «μια προειδοποίηση κατά της άσκησης των δικαιωμάτων για ειρηνικές διαμαρτυρίες ή ελεύθερη έκφραση» και ζήτησε από τους εισαγγελείς να αποσύρουν τις κατηγορίες χωρίς χειροπιαστά αποδεικτικά στοιχεία.
Η Τουρκία έχει δεχθεί μακροχρόνια κριτική για το ιστορικό της όσον αφορά τα δικαιώματα συγκέντρωσης, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να εκδίδει πάνω από 70 αποφάσεις κατά της Άγκυρας από το 2010 για δυσανάλογες καταστολές, ανέφερε η HRW.