Διεθνή

ΗΠΑ: 15 παιδιά άρρωστα από σπάνιο σύνδρομο σχετικό με τον κοροναϊό

Το φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων (MIS-C), μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε διαφορετικά μέρη του σώματος

Parallaxi
ηπα-15-παιδιά-άρρωστα-από-σπάνιο-σύνδρο-622541
Parallaxi

Ένα σπάνιο. αλλά σοβαρό και πιθανότατα θανάσιμο, φλεγμονώδες σύνδρομο, που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον κοροναϊό, διαγνώστηκε σε 15 παιδιά στην κομητεία του Λος Άντζελες.

Το 73% των παιδιών ήταν λατινοαμερικάνοι, κάτι που απεικονίζει ένα δυσανάλογο βάρος για την εθνοτική αυτή ομάδα. Οι λατινοαμερικάνοι κάτοικοι είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο Λος Άντζελες και αντιπροσωπεύουν περίπου τον μισό πληθυσμό της κομητείας. Σε εθνικό επίπεδο, περίπου το 70% των κρουσμάτων αυτού του συνδρόμου είναι είτε λατινοαμερικάνοι είτε έγχρωμοι ασθενείς.

Το φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων (MIS-C), μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε διαφορετικά μέρη του σώματος, σύμφωνα με την Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα νεφρά, ο εγκέφαλος, το δέρμα, τα μάτια ή τα γαστρεντερικά όργανα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακούς πόνους, εμετό, διάρροια, πόνος στο λαιμό, εξάνθημα, ερεθισμένα μάτια και εξάντληση.

Το σύνδρομο έχει ονομαστεί επίσης και «παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων (PIMS)».

Τα περισσότερα από τα παιδιά αναπτύσσουν MIS-C περίπου δύο με τέσσερις εβδομάδες αφού έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. «Πολλοί αναρωτιούνται γιατί μερικά παιδιά το αναπτύσσουν μετά τη μόλυνση του κοροναϊού ή μετά την επαφή με κάποιον φορέα του κοροναϊού, ενώ άλλα όχι», λέει η υπηρεσία.

Δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από το σύνδρομο στο Λος Άντζελες, αλλά το σύνδρομο είναι ενδεχομένως θανάσιμο. Από τις 15 Ιουλίου, η υπηρεσία έχει λάβει αναφορές για 342 κρούσματα και έξι θανάτους σχετικούς με το σύνδρομο. Από αυτά, τουλάχιστον τα 99 κρούσματα και δύο θάνατοι ήταν στην Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό New England.

Οι δύο θάνατοι στη Νέα Υόρκη αφορούν παιδιά 12 ετών ή μικρότερα, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό, τα οποία εισήχθησαν στο νοσοκομείο με κοιλιακούς πόνους και πυρετό, υψηλό καρδιακό παλμό και χαμηλή πίεση.

Στην κομητεία του Λος Άντζελες, η μέση ηλικία αυτών που διαγνώστηκαν με το σύνδρομο ήταν 8½ ετών. Επίσημες αναφορές είπαν ότι το 40% ήταν 5 ετών ή μικρότερο, ακόμα ένα 40% ήταν μεταξύ 6 και 12 και το υπόλοιπο 20% ήταν μεταξύ 13 και 20.

Πηγή: latimes

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα