ΗΠΑ: Γυναίκα υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα μεταμοσχεύσεων των ΗΠΑ - Χιλιάδες πεθαίνουν περιμένοντας

Parallaxi
ηπα-γυναίκα-υπεβλήθη-σε-μεταμόσχευση-1083494
Parallaxi

Η Τοάνα Λούνεϊ από τις ΗΠΑ έκανε οκτώ χρόνια αιμοκάθαρσης και βρισκόταν άλλα πέντε χρόνια στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.

Στις 25 Νοεμβρίου υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης σε εγχείρηση μεταμόσχευσης νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο και πλέον αναρρώνει και είναι αισιόδοξη για την πορεία της υγείας της.

«Είναι σαν μια νέα αρχή», δήλωσε η 53χρονη στο Associated Press. Και πρόσθεσε: «Η ενέργεια που είχα ήταν καταπληκτική. Το να έχεις έναν λειτουργικό νεφρό, και να το αισθάνεσαι, είναι απίστευτο».

Ξεκινούν μελέτες για ξενομεταμόσχευση

Η επέμβαση της Λούνεϊ είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς οι επιστήμονες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος τις επίσημες μελέτες της ξενομεταμόσχευσης, εξήγησε ο Δρ Ρόμπερτ Μοντγκόμερι του NYU Langone Health, που ηγήθηκε της πειραματικής διαδικασίας.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα μεταμοσχεύσεων των ΗΠΑ, οι περισσότεροι από τους οποίους χρειάζονται νεφρό. Χιλιάδες πεθαίνουν περιμένοντας και πολλοί περισσότεροι που χρειάζονται μεταμόσχευση δεν πληρούν ποτέ τις προϋποθέσεις. Τώρα, αναζητώντας μια εναλλακτική λύση, οι επιστήμονες τροποποιούν γενετικά τους χοίρους ώστε τα όργανά τους να μοιάζουν περισσότερο με τα ανθρώπινα.

«Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς άλλους ασθενείς που χρειάζονται όργανα», δήλωσε ο Δρ Τζόναθαν Λαπούκ. «Μόλις τον τελευταίο χρόνο έχουμε αυτές τις ξενομεταμοσχεύσεις, που σημαίνει ότι παίρνεις ένα ζωικό όργανο και το τοποθετείς σε έναν άνθρωπο», ανέφερε ο ίδιος στην εκπομπή «CBS Mornings Plus».

Η ιστορία της Λούνεϊ από τις ΗΠΑ

Η Λούνεϊ αναρρώνει καλά μετά τη μεταμόσχευσή της. Μόλις 11 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ωστόσο το επισκέπτεται συχνά για να κάνει εξετάσεις.

Αν ο μεταμοσχευμένος νεφρός δεν λειτουργήσει όπως αναμένεται ή αποτύχει, η 53χρονη μπορεί να αρχίσει ξανά αιμοκάθαρση. «Το να βλέπουμε να αποκαθίσταται η ελπίδα σε αυτήν και την οικογένειά της είναι εξαιρετικό», δήλωσε ο Δρ. Τζέιμι Λοκ, ο χειρουργός της Λούνεϊ.

Η Λούνεϊ δώρισε έναν νεφρό στη μητέρα της το 1999. Αργότερα μια επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκάλεσε υψηλή αρτηριακή πίεση που κατέστρεψε τον εναπομείναν νεφρό της. Είναι απίστευτα σπάνιο για τους δότες να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια, αν και σε αυτούς που εμφανίζουν, δίνεται ιδιαίτερη προτεραιότητα στη λίστα μεταμοσχεύσεων.

Ωστόσο, η Λούνεϊ δεν μπορούσε να βρει συμβατό, καθώς είχε αναπτύξει ασυνήθιστα αντισώματα που θα επιτίθονταν σε άλλο ανθρώπινο νεφρό. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι θα απέρριπτε κάθε νεφρό που προσέφεραν οι δωρητές.

Οι επιστήμονες τροποποιούν γενετικά τους χοίρους ώστε τα όργανά τους να μοιάζουν περισσότερο με τα ανθρώπινα

Τότε ήταν που πληροφορήθηκε για την έρευνα για τα νεφρά χοίρων στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και ζήτησε από τον Δρ. Τζέιμι Λοκ να το δοκιμάσει. Τον Απρίλιο του 2023 ο καθηγητής κατέθεσε αίτηση στον FDA ζητώντας άδεια για τη μεταμόσχευση.

Αν και αρχικά ο Οργανισμός δεν συμφώνησε, τελικά επέτρεψε να γίνει η μεταμόσχευση. «Δεν ξέρεις αν θα πετύχει ή όχι μέχρι να δοκιμάσεις», δήλωσε η 58χρονη.

Η εταιρεία Revivicor, με έδρα τη Βιρτζίνια, παρείχε τον νέο νεφρό της Λούνεϊ από ένα χοίρο με 10 γονιδιακές αλλοιώσεις. Λίγα λεπτά αφότου οι γιατροί το τοποθέτησαν στο σώμα της, τον νεφρό έγινε υγιές ροζ και άρχισε να παράγει ούρα. Στις 6 Δεκεμβρίου πήρε εξιτήριο με προϋπόθεση να παρακολουθεί την αρτηριακή της πίεσης, τον καρδιακό της ρυθμό και άλλες σωματικές λειτουργίες της.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα