ΗΠΑ: Η ώρα της κάλπης
Οι κάλπες κλείνουν απόψε το βράδυ αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν θα γνωρίζουμε παρά ημέρες αργότερα ποιος είναι ο νικητής ή νικήτρια των εκλογών.
Οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγουν. Προσδεθείτε
Η μάχη ανάμεσα στον Τραμπ και την Χάρις θα κριθεί στο νήμα και θα αποδειχθεί για γερά νεύρα – Δεν θα γνωρίζουμε παρά ημέρες αργότερα ποιος είναι ο νικητής ή νικήτρια
Η μεγάλη ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έφτασε. Οι κάλπες ανοίγουν και η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του νικητή ή της νικήτριας αρχίζει. Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Κάμαλα Χάρις, η τελευταία πράξη.
Η προεκλογική εκστρατεία υπήρξε ιστορική. «Ταξίδεψε» ακόμη και εντός των δικαστικών αιθουσών, εξόρισε έναν υποψήφιο από την κούρσα και μάλιστα τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, σημαδεύτηκε από δύο απόπειρες δολοφονίας κατά του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ και κατέβασε στην αρένα τη δεύτερη γυναίκα στην πολιτική ιστορία της χώρας που πολεμά για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο.
Ιστορικές όμως θα είναι και οι εκλογές. Όχι μόνον επειδή μέσω αυτών θα μπορούσε η χώρα να εκλέξει για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρο, αλλά την πρώτη μαύρη γυναίκα πρόεδρο και μάλιστα ασιατικής καταγωγής. Παράλληλα, είναι ιστορικές γιατί εάν επανεκλεγεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι ο πρώτος υποψήφιος, από τον 19ο αιώνα και μετά, που επιστρέφει στον Λευκό Οίκο, έχοντας ήδη χάσει μία φορά τις εκλογές και ο πρώτος ο οποίος εκλέγεται έχοντας καταδικαστεί.
Tα τελευταία μέτρα της κούρσας οι δύο υποψήφιοι τα διένυσαν κάνοντας πιτ – στοπ στις αμφίρροπες Πολιτείες. Τόσο η Κάμαλα Χάρις, όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρούν σταθερά στραμμένο το βλέμμα τους στην Πολιτεία – Κλειδί της Πενσυλβάνια, η οποία και φέρει το μεγαλύτερο έπαθλο ανάμεσα σε αυτές, δηλαδή τους περισσότερους εκλέκτορες και συγκεκριμένα 19. Η μεν Κάμαλα Χάρις παρουσιάζεται περισσότερο ενωτική επιμένοντας εδώ και 48 ώρες να μην κατονομάζει τον αντίπαλό της. Ο δε Ντόναλντ Τραμπ θυμίζει έντονα τον παλιό κακό πολιτικό εαυτό του σκορπώντας τον φόβο πως ίσως αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του.
Μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 78 εκατομμύρια Αμερικανοί. Περισσότεροι δηλαδή από τους μισούς από τους τουλάχιστον 150 εκατομμύρια Αμερικανούς που αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, φαίνεται πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι Ρεπουμπλικανοί εμπιστεύονται περισσότερο, συγκριτικά με το παρελθόν, την επιστολική ψήφο αντιπροσωπεύοντας το 36,1% αυτών σε εθνικό επίπεδο. Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί αντιπροσωπεύουν το 38,9% των επιστολικών ψήφων. Επίσης, φαίνεται πως περισσότερες γυναίκες έχουν ψηφίσει σε σχέση με το παρελθόν. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε έξι Πολιτείες οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 54,2% της πρόωρης ψηφοφορίας.
Σε ό,τι αφορά δε στις αμφίρροπες Πολιτείες τα μηνύματα είναι ανάμεικτα. Ενδεικτικά στη Τζόρτζια, μεταδίδει το BBC, έχει ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το 50% των ψηφοφόρων – κυρίως λευκοί και περισσότερο ηλικιωμένοι συγκριτικά με την εκλογική αναμέτρηση του 2020, ευνοώντας μάλλον τον Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στιγμή, στην Πενσυλβάνια έχουν ψηφίσει περισσότεροι Δημοκρατικοί, αν και είναι λιγότεροι από το 2020 όταν και ο Τζο Μπάιντεν έβαψε την Πολιτεία μπλε, κερδίζοντάς την.
Οι κάλπες κλείνουν απόψε το βράδυ αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν θα γνωρίζουμε παρά ημέρες αργότερα ποιος είναι ο νικητής ή νικήτρια των εκλογών.
Η μάχη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις θα κριθεί στο νήμα και θα αποδειχθεί για γερά νεύρα. Ήδη οι δημοσκοπήσεις το προδίδουν καθώς φέρνουν ισόπαλους τους δύο υποψηφίους, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι εάν πχ ακόμη και σε μία κομητεία υπάρχει νικητής, αλλά η διαφορά είναι οριακή, τότε μπορεί να χρειαστεί να υπάρξει επανακαταμέτρηση.
Από την εξίσωση δεν απουσιάζει και το γεγονός πως φέτος ενδέχεται τα αποτελέσματα να έρθουν ακόμη πιο… αργοπορημένα εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων σε μία σειρά από Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων και των επτά συνολικά κρίσιμων Πολιτειών. Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι στη λιγότερο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση του 2020, τα μεγάλα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα δεν ανακήρυξαν τον Τζο Μπάιντεν νικητή παρά τέσσερις ημέρες αργότερα από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.
Αυτό το οποίο γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι το πότε θα ορκιστεί ο επόμενος ή επόμενη πρόεδρος της χώρας. Η 60η προεδρική ορκωμοσία θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.
Το αφήγημα Τραμπ περί νοθείας: Πώς θα προσπαθήσει να αυτοανακηρυχθεί νικητής πάση θυσία
Το επιτελείο της Χάρις προειδοποίησε ότι αναμένουν από τον Τραμπ να εκμεταλλευτεί τις αρχικές μετρήσεις και τις καθυστερήσεις για να ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή και να προβεί σε ισχυρισμούς περί νοθείας
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών το ερώτημα που τίθεται ευλόγως είναι: Τι θα συμβεί εάν ο πρώην πρόεδρος ανακηρύξει ξανά πρόωρα τον εαυτό του νικητή;
Τα αποτελέσματα ή το ποιος από τους υποψήφιους είναι πιο κοντά στη νίκη ενδέχεται να είναι εμφανή από το βράδυ της Τρίτης.
Όμως, όπως εξηγεί το Bloomberg, καθώς ο τελικός απολογισμός θα μπορούσε να διαρκέσει μέρες, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες ότι μπορεί ο Τραμπ να ανακηρύξει τον εαυτό του ως τον επόμενο πρόεδρο. Ο μεγαλύτερος φόβος έγκειται στο ενδεχόμενο να υπάρξει επανάληψη του 2020, όταν ο τότε πρόεδρος ισχυρίστηκε ψευδώς ότι κέρδισε τις εκλογές και κατηγόρησε τις πολιτείες που εξακολουθούσαν να μετρούν ψήφους ότι διαπράττουν νοθεία.
Αυτές οι δηλώσεις έδωσαν τον τόνο για τις επόμενες εβδομάδες, κατά τις οποίες οι σύμμαχοι του Τραμπ επιδόθηκαν σε δεκάδες αποτυχημένες νομικές ενέργειες για να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών με τους υποστηρικτές του να εισβάλλουν τελικά στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την πιστοποίηση της νίκης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η ψηφοφορία κλείνει την Τρίτη και ορισμένες πολιτείες θα ανακοινώσουν το ίδιο βράδυ το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων τους, ενώ σε άλλες η καταμέτρηση των ψήφων θα διαρκέσει για αρκετές ημέρες, ιδιαίτερα σε εκείνες που διεξήχθη πρόωρη ψηφοφορία.
Ο Τραμπ είπε στο ABC News την Κυριακή ότι αναμένει ότι θα είναι ξεκάθαρο από το ίδιο βράδυ των εκλογών το ποιος θα είναι ο νικητής, γεγονός που θα διέψευδε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Παράλληλα, σε μια συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να «πάρουν εβδομάδες» και ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία, ότι οι Δημοκρατικοί θα χρησιμοποιούσαν την επόμενη περίοδο για να κλέψουν τις εκλογές.
Ορισμένα αποτελέσματα ενδέχεται να γνωστοποιηθούν πιο γρήγορα από ό,τι το 2020, με κάποιες από τις επαμφοτερίζουσες πολιτείες «swing states» μάλιστα όπως το Μίσιγκαν, να λαμβάνουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση για να επιταχύνουν την καταμέτρηση. Τις τελευταίες εκλογές, η Πενσυλβάνια ανακοίνωσε τα αποτελέσματα το Σάββατο, ανακηρύσσοντας τον Μπάιντεν νικητή.
Ωστόσο, το Ουισκόνσιν και η Πενσυλβάνια είναι μεταξύ των έξι πολιτειών των ΗΠΑ που δεν επιτρέπουν στους αξιωματούχους να ξεκινήσουν την επεξεργασία και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που στέλνονται μέσω ταχυδρομείου μέχρι την ημέρα των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν εκκρεμή ψηφοδέλτια για καταμέτρηση μετά το βράδυ των εκλογών και καθιστά αδύνατη τη γρήγορη έκδοση των αποτελεσμάτων ειδικά εάν οι δύο υποψήφιοι είναι κοντά.
«Μπορείτε να φανταστείτε — ξοδεύουν όλα αυτά τα χρήματα σε τεχνολογία και θα πουν: «Μπορεί να χρειαστούμε επιπλέον 12 ημέρες για να προσδιορίσουμε το αποτέλεσμα», είπε ο Τραμπ. «Και τι πιστεύετε ότι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των 12 ημερών;»
Τι αναμένει το επιτελείο της Χάρις Το επιτελείο της Κάμαλα Χάρις προειδοποίησε ότι αναμένουν από τον Τραμπ να εκμεταλλευτεί τις αρχικές μετρήσεις και τις καθυστερήσεις για να ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή και να χαρακτηρίσει τη διαδικασία ως δόλια.
Μια τέτοια δήλωση από τον Τραμπ θα μπορούσε να προηγείται των επίσημων αποτελεσμάτων από τα ειδησεογραφικά δίκτυα και το Associated Press, αλλά θα διαδοθεί γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα τροφοδοτήσει τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου.
«Πιστεύω ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πει, «Γεια, κέρδισα», είπε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς, Δημοκρατικός. «Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό».
Η πρόεδρος του επιτελείου της Κάμαλα Χάρις, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, δημοσίευσε ένα βίντεο καλώντας τους υποστηρικτές να μην ανησυχήσουν εάν ο Τραμπ όντως κηρύξει τη νίκη.
«Μην ξεγελιέστε, μην ανησυχείτε», είπε. «Η μη κομματικές υπηρεσίες που παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία και είναι επιφορτισμένες με την καταμέτρηση έχοντας την εμπειρία των τελευταίων πολλών εκλογών, δεν πρόκειται να επηρεαστούν από αυτά που λέει ο Ντόναλντ Τραμπ».
Αλλά οι ψευδείς ισχυρισμοί και η παραπληροφόρηση του Τραμπ αναμένεται να εξαπλωθούν ευρύτερα.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης Το Facebook έχει περιορίσει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Η αγορά του X από τον Ίλον Μασκ όχι μόνο έχει αμβλύνει αυτές τις προσπάθειες, αλλά και ο ίδιος ο Μασκ έχει μετατραπεί σε πηγή ψευδών ειδήσεων.
Ένας εκπρόσωπος της Meta Platforms Inc., μητρική του Facebook, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «έτοιμη να αντιδράσει» εάν ένας υποψήφιος αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα ή κηρύξει πρόωρα τη νίκη. Ωστόσο, η εταιρεία είπε επίσης ότι οι χρήστες ένιωσαν ότι τα εργαλεία που κατευθύνουν προς ακριβείς εκλογικές πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν υπερβολικά το 2020, όταν ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του εξαπέλυσαν ένα κύμα ψευδών πληροφοριών για τα αποτελέσματα. Αυτή τη φορά, η Meta θα παρακολουθεί τις αναρτήσεις και θα αναπτύσσει τα εργαλεία μόνο με στοχευμένο τρόπο, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος.
Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή είναι στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, το οποίο ο Μασκ έχει μετατρέψει σε εργαλείο ανταλλαγής μηνυμάτων των Ρεπουμπλικανών. Ενώ η πλατφόρμα χρησιμοποιεί σημειώσεις της κοινότητας για να ελέγξει ισχυρισμούς, δεν είναι σαφές εάν η υπηρεσία θα χαρακτηρίσει διαφορετικά τα ψεύδη που αφορούν στις εκλογές καθώς και ο ίδιος ο Μασκ βοήθησε να διαδώσει την ψευδαίσθηση ότι ο Τραμπ θα καταφέρει μια συντριπτική νίκη.
Οι ομοσπονδιακές αρχές, εν τω μεταξύ, άρχισαν να εκδίδουν ευρείες ανακοινώσεις όταν παρατηρούν δραστηριότητες παραπληροφόρησης που υποκινείται από ξένους παράγοντες. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση τεχνητών βίντεο και φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, οι υπηρεσίες δεν προχώρησαν σε συγκεκριμένη περιγραφή των ανακριβειών γεγονός που υπογραμμίζει ότι είναι απίθανο να παρέμβουν εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.
Η εκστρατεία του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, αλλά ο Τζέισον Μίλερ, ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «όταν είμαστε σίγουροι ότι θα περάσουμε το όριο των 270, τότε θα κηρύξουμε τη νίκη». Ο Μίλερ αρνήθηκε να πει σε ποια στοιχεία θα στηριχθεί η εκστρατεία για την καταμέτρηση των εκλογικών ψήφων.
Μιλώντας στο ABC, ο πρώην πρόεδρος αναγνώρισε ότι μπορεί να χάσει, αλλά είπε ότι πιστεύει ότι έχει μεγάλο προβάδισμα, το οποίο δεν αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπήσεις.
«Δεν έπρεπε να φύγω» «Νομίζω ότι έχω ένα αρκετά σημαντικό προβάδισμα, αλλά, θα μπορούσατε να πείτε, ναι, ναι, ότι είναι πιθανό και να χάσω. Θα μπορούσαν να συμβούν άσχημα πράγματα», είπε.
Στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπ ανέφερε ότι μετάνιωσε που τελικά εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του το 2020 – μια ενέργεια που οι σύμμαχοί του επισημαίνουν όταν οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει τη διαδικασία.
«Δεν έπρεπε να φύγω, εννοώ, ειλικρινά», είπε ο Τραμπ. «Τα πήγαμε τόσο καλά».
Η Ντάνα Ρέμους, η οποία ηγείται της νομικής ομάδας της Κάμαλα Χάρις, είπε ότι τελικά πίστευε ότι οι ισχυρισμοί του Τραμπ δεν θα αντέξουν σε νομικό έλεγχο.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς το 2020 και όταν έπρεπε να τους υπερασπιστεί στο δικαστήριο, έχασε», είπε ο Ρέμους.
«Θα ζητούσα, συγκεκριμένα, από τους ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει ακόμη να μην πέσουν στην τακτική του», είπε η Χάρις την Κυριακή. «Σκοπός είναι να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι έχουμε και υποστηρίζουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη χώρα μας».
Η πίεση στα ΜΜΕ Ένα καθυστερημένο αποτέλεσμα και η αναταραχή που θα δημιουργήσει ο Τραμπ εφόσον δηλώσει ψευδώς ότι είναι ο νικητής θα αυξήσουν την πίεση στα μέσα ενημέρωσης που πρέπει να σταθμίσουν πώς να καλύψουν και να διαμορφώσουν τα τους ισχυρισμούς του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτική της χαοτικής κατάστασης ήταν η μετάδοση της πρόωρης πρόβλεψης του Fox News το 2020 ότι ο Μπάιντεν είχε κερδίσει την Αριζόνα που τελικά αποδείχθηκε ακριβής. Μέλη του επιτελείου του Τραμπ – και ορισμένοι από τους ιθύνοντες του δικτύου – άρχισαν αμέσως να ασκούν πιέσεις για να αντιστρέψουν την είδηση.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποφύγει να απαντήσουν στο ερώτημα πώς περιμένουν από τον Τραμπ να υποδεχθεί τα αποτελέσματα και αν θα παραδεχτεί μια ήττα.
«Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσει, χωρίς καμία αμφιβολία», είπε ο γερουσιαστής Tim Scott στο CNN την Κυριακή. «Πιστεύω ότι θα έχουμε δίκαιες εκλογές».
Η Ελλάδα με το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές εκλογές
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας έχουν μπει στις «ράγες» εδώ και αρκετά χρόνια και ενδυναμώνονται συνεχώς. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός σε ό,τι αφορά την Αν. Μεσόγειο
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στραμμένο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου το απόλυτο «θρίλερ» αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ. Ανησυχία για το αποτέλεσμα δεν υπάρχει, μόνο επιθυμία του συνόλου του δημοκρατικού κόσμου και των κομμάτων ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος να μην περάσει και πάλι το κατώφλι του Λευκού Οίκου.
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας έχουν μπει στις «ράγες» εδώ και αρκετά χρόνια και ενδυναμώνονται συνεχώς. Η συνεργασία έχει βάθος και η χώρα αποτελεί προνομιακός εταίρος. Ο ρόλος της Ελλάδας για τις ΗΠΑ είναι σημαντικός σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε την Κάμαλα Χάρις στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου, ενώ στις αρχές του 2020 είχε μεταβεί στον Λευκό Οίκο και είχε συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Κομβικής σημασίας ήταν η ομιλία του στο Κογκρέσο. Οι δίαυλοι είναι ανοιχτοί τόσο με τους Δημοκρατικούς όσο και με του Ρεπουμπλικάνους, καθώς οι ταραχώδεις σχέσεις με την Τουρκία και το θέμα των εξοπλισμών απαιτούν καλή συνεννόηση με την Ουάσιγκτον.
Πρόσφατα, όπως αποκάλυψε o ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, για τον οποίο ήδη υπάρχει φημολογία πως μπορεί να βρεθεί στο Πεντάγωνο αν ο Ντόναλντ Τραμπ αναδειχθεί «πλανητάρχης» στις σημερινές εκλογές. Είχε χειριστεί, άλλωστε πολλές κρίσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αφήνοντας ένα καλό αποτύπωμα. Ο πρώην πρόεδρος είναι γεγονός πως υποστηρίζει χώρες, όπως η Ελλάδα, που ξοδεύουν πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνά τους. Να σημειωθεί πως έτσι και αλλιώς, όποιος και αν εκλεγεί η Ελλάδα έχει άριστη επικοινωνία και σχέσεις με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας.
Τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο βαραίνει το γεγονός πως προσπάθησε να ανατρέψει το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα με την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Αυτή η ενέργεια τον έχει στιγματίσει ως «ακατάλληλο» να υπηρετήσει οποιοδήποτε αξίωμα, ωστόσο παρόλα αυτά οι υποστηρικτές του δείχνουν να μην πτοούνται. Το σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι στην περίπτωση που εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις να συνεχίσει την πολιτική του Τζο Μπάιντεν με τη στήριξη του ΝΑΤΟ παρατηρώντας, ωστόσο προσεκτικά τα «στραβοπατήματα» της Τουρκίας. Οι απειλές έναντι ενός άλλου συμμάχου της βορειοατλαντικής συμμαχίας από την Άγκυρα είναι απολύτως καταδικαστέες. Υπενθυμίζεται πως ο νυν πρόεδρος δεν ήρε τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ο οποίος επιβλήθηκε το 2019, επί Τραμπ, λόγω της απόκτησης από τη Ρωσία των S-400.
Όσον αφορά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι το δεύτερο πεδίο στο οποίο έχει στραμμένο το βλέμμα της η ελληνική πλευρά. Εκτός από την άμυνα η οικονομία και οι δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα (έχει μιλήσει για μείωση τους) αποτελεί αγαπημένο θέμα του Ντόναλντ Τραμπ και μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει. Η Κάμαλα Χάρις πιστεύει στην πολυμερή συνεργασία μεταξύ οργανισμών με τον Τραμπ να αμφισβητεί ακόμα και την κλιματική κρίση.
Θέλει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος να τελειώσει με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης δεν πρόκειται να αποκατασταθούν έτσι απλά. Το γεγονός ότι επιθυμεί, όπως όλα δείχνουν, να συμφιλιώσει Μόσχα και Κίεβο μέσω μιας απροσδιόριστης «συμφωνίας» είναι ένα θολό σημείο. Και τα πράγματα σε σχέση με την Τουρκία είναι εξίσου μπερδεμένα. Τη στάση που έχουν οι γείτονες απένατι στο Ισραήλ δεν μπορεί να τη δει με «καλό μάτι» η Ουάσιγκτον του Ντόναλντ Τραμπ και εδώ εμπλέκεται και το κουρδικό. Όχι πως έτσι απλά ο Ταγίπ Ερντογάν θα προτιμούσε την Κάμαλα Χάρις. Το Politico είχε γράψει πως η εκλογή Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ. Ουσιαστικά να αφυπνίσει τη γηραιά ήπειρο ενισχύοντας την άμυνά της και την πολιτική της απέναντι στην Κίνα. Υπάρχει και η διαφορετική άποψη πως δεν είναι περίοδος ο κόσμος να πάρει ένα ακόμα «ρίσκο» με δυο περιφερειακές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα να ανεβάζουν ήδη κατακόρυφα το παγκόσμιο «θερμόμετρο». Συνεπώς η Κάμαλα Χάρις είναι με διαφορά η πιο safe επιλογή «για κάθε ενδιαφερόμενο» στον πλανήτη.
Τζο Μπάιντεν: «Ξέρω ότι η Χάρις μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ, αλλά πρέπει να ψηφίσετε»
Σε ανάρτησή του, ο αμερικανός πρόεδρος καλεί τους ψηφοφόρους να βεβαιωθούν για το εκλογικό κέντρο στο οποίο μπορούν να ψηφίσουν μέσω της σχετικής πλατφόρμας.
Έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες να ψηφίσουν απηύθυνε μέσω twitter, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία του με την Κάμαλα Χάρις και αναφέροντας πως σήμερα είναι η μέρα των εκλογών.
“Ξέρω ότι η Κάμαλα Χάρις μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ, αλλά πρέπει να ψηφίσετε”, αναφέρει στην ανάρτησή του.
Ο Τζο Μπάιντεν καλεί επίσης τους ψηφοφόρους να βεβαιωθούν για το εκλογικό κέντρο στο οποίο μπορούν να ψηφίσουν μέσω της σχετικής πλατφόρμας
Πηγή: ΣΚΑΙ
Εκλογές στις ΗΠΑ: Η κρυφή δύναμη των τρίτων υποψηφίων Καθώς η αναμέτρηση της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία αναμένεται να κριθεί ψήφο-ψήφο στις εκλογές στις ΗΠΑ, οι τρίτοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά
Εξαιρετικά αμφίρροπες μέχρι το παρά πέντε, οι εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να κριθούν τελικά στο νήμα μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ.
Ακόμη και η τελευταία ψήφος στις 5 Νοεμβρίου θα είναι κρίσιμη για τους πρακτικά ισόπαλους στις δημοσκοπήσεις αντιπάλους στη μάχη για τον Λευκό Οίκο.
Σε αυτό το φόντο, ο ρόλος των τρίτων προεδρικών υποψηφίων -που κατεβαίνουν στις εκλογές με μικρά κόμματα ή ως ανεξάρτητοι- μπορεί να είναι κομβικός.
Αν και έχουν ισχνά ποσοστά σε εθνικό επίπεδο και δεν συμμετέχουν καν σε όλα τα ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια των ΗΠΑ, οι ψήφοι που θα αποσπάσουν αυτοί οι εκλογικοί αουτσάιντερς θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του Τραμπ ή της Χάρις.
Και δη στις επτά κρίσιμες πολιτείες (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Νεβάδα), επηρεάζοντας έτσι την κατανομή των εκλεκτόρων.
Πρόκειται για έναν άγνωστο Χ στην «εξίσωση» του περίπλοκου εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ, που έχει προκαλέσει στο παρελθόν μεγάλες «σπαζοκεφαλιές» και καραμπόλες.
Το 2000 για παράδειγμα ο Ραλφ Νέιντερ, τότε προεδρικός υποψήφιος του Κόμματος των Πρασίνων, πήρε 97.421 ψήφους στη Φλόριντα.
Την πολιτεία που ο Δημοκρατικός Αλ Γκορ έχασε για μόλις 537 ψήφους από τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους τον νεότερο, με τον τελευταίο να μετακομίζει στον Λευκό Οίκο.
Το 2016 η υποψήφια των Πρασίνων, Τζιλ Στάιν πήρε στις τρεις κρίσιμες πολιτείες του «μπλε τείχους» (Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν) περισσότερες ψήφους από αυτές που χώρισαν τελικά τη Χίλαρι Κλίντον από την εκεί νίκη και τελικά από την αμερικανική προεδρία, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.
Το αντίστροφο συνέβη με τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο στις εκλογές του 2020, όταν η υποψήφια του Φιλελεύθερου Κόμματος (Libertarians), Τζο Τζόργκενσεν, έλαβε στη Τζόρτζια, στην Αριζόνα και στο Ουισκόνσιν περισσότερες ψήφους, από τη διαφορά με την οποία ο Τραμπ έχασε τελικά στις τρεις πολιτείες και μια δεύτερη συναπτή θητεία στον Λευκό Οίκο.Φοβού τα αουτσάιντερ Στις φετινές εκλογές, από τη λίστα των τρίτων υποψηφίων ξεχωρίζουν τρεις ως δυνητικοί εκλογικοί κίνδυνοι, είτε για την Κάμαλα Χάρις, είτε για τον Ντόναλντ Τραμπ.
O 39χρονος Τσέις Όλιβερ είναι προεδρικός υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κόμματος (Libertarians), το οποίο συνήθως αφαιρεί ψήφους από τους Ρεπουμπλικανούς.
Μέλος ο ίδιος των Δημοκρατικών μέχρι το 2009, δηλώνει «οπλισμένος και ομοφυλόφιλος», υπέρμαχος της οπλοκατοχής, της αστυνομικής μεταρρύθμισης και των αμβλώσεων.
Ο 71χρονος Κόρνελ Γουέστ, αριστερός διανοούμενος, ακαδημαϊκός και πολιτικός ακτιβιστής, κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος.
Υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, συμμετέχει ενεργά στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και θα μπορούσε να «ψαλιδίσει» τα ποσοστά της Κάμαλα Χάρις.
Η 74χρονη Τζιλ Στάιν, τρίτη φορά προεδρική υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων (μετά το 2012 και το 2016), χαρακτηρίζει τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικανούς «κόμματα ζόμπι».
Γιατρός και ακτιβίστρια, από εβραϊκή οικογένεια, έχει σημαντική απήχηση στις τάξεις των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών από τη στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Suffolk και της εφημερίδας USA TODAY, δίνει ποσοστό 1% στον Γουέστ και από 0,8% στους Στάιν και Όλιβερ.
Αυτά, ενώ φέρει τους Χάρις και Τραμπ σχεδόν ισόπαλους (45,3% έναντι 44,4%), με το 4,8% των ερωτηθέντων αναποφάσιστο και το 2,9% να αρνείται να απαντήσει.
Αν και σε εθνικό επίπεδο οι τρίτοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν περίπου ένα 3%, το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε όσες κρίσιμες πολιτείες έχουν συμμετοχή στα ψηφοδέλτια.
Ο μοναδικός που είναι εκλογικά παρών και στις επτά είναι ο Τσέις Όλιβερ.
Η Τζιλ Στάιν κατεβαίνει στις έξι, πλην της Νεβάδα.
Ο Κόρνελ Γουέστ συμμετέχει στη Βόρεια Καρολίνα, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν.
Στις δύο τελευταίες πολιτείες, δε, παραμένει στα ψηφοδέλτια -ένεκα γραφειοκρατικού κωλύματος- ο πρώην Δημοκρατικός, μέχρι πρότινος ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος και πλέον σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ.
«Ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος» Εν μέσω ακραίας πόλωσης και εκλογικής αβεβαιότητας, ενώ η προεκλογική κούρσα οδεύει στο «φωτοφίνις», τα επιτελεία της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ στρέφουν τα βέλη τους και κατά των τρίτων υποψηφίων.
Η λογική είναι να απλή και μακιαβελική.
Όσους δυσαρεστημένους, αναποφάσιστους και ανεξάρτητους ψηφοφόρους δεν καταφέρουν να κερδίσουν, επιχειρούν να τους στρέψουν σε εναλλακτικές επιλογές, που θα πλήξουν το αντίπαλο στρατόπεδο, σε ένα σύστημα κατά τα λοιπά βαθιά δικομματικό.
Έτσι, ομάδες πολιτικής στήριξης των Δημοκρατικών «κλείνουν το μάτι» στην υποψηφιότητα του φιλελεύθερου Τσέις Όλιβερ, με προεκλογικά σποτ «Στείλτε ένα μήνυμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ψηφίστε τις αξίες σας», απευθυνόμενοι στους αντιτραπικούς Ρεπουμπλικανούς.
Είναι πολλοί ειδικά στην Πενσυλβάνια -την πιο κρίσιμη από τις αμφίρροπες πολιτείες- τουλάχιστον στις τάξεις όσων είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές, την άνοιξη, την Νίκι Χέιλι για το κομματικό χρίσμα.
Όσο για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών;
Δείχνοντας πόσο σοβαρά παίρνουν στο κόμμα της Κάμαλα Χάρις την εκλογική απειλή της Τζιλ Στάιν των Πρασίνων, άρχισαν πρόσφατα να προβάλλονται τηλεοπτικές διαφημίσεις στις πολιτείες του «μπλε τείχους», με σύνθημα: «Η ψήφος για τον Στάιν είναι στην πραγματικότητα ψήφος για τον Τραμπ».
Ειδικά δε το Μίσιγκαν έχει γεμίσει με αφίσες, όπου αναγράφεται: «Η Τζιλ Στάιν βοήθησε κάποτε τον Τραμπ. Μην το αφήσετε να συμβεί δεύτερη φορά».
Διπλή, η αναφορά αφορά αφενός στις προεδρικές εκλογές του 2016 -όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε το 2016 τη Χίλαρι Κλίντον με διαφορά μικρότερη των 11.000 ψήφων- αφετέρου στη σημερινή στήριξη της Στάιν από την πολυπληθή μουσουλμανική κοινότητα του Μίσιγκαν και το αντιπολεμικό φιλοπαλαιστινιακό κίνημα «Εγκαταλείψτε τη Χάρις».
Στον αντίποδα λειτουργεί το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, μάλιστα με μια αγνώστου χρηματοδότησης νέα πολιτική ομάδα στήριξης, την Badger Values PAC, να έχει ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια τις τελευταίες ημέρες σε διαφημίσεις, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Τζιλ Στάιν στο Ουισκόνσιν.
Πηγή: in.gr