Διεθνή

ΗΠΑ…και περικοπές σε αμοιβές γιατρών εν μέσω κοροναϊού

Η πανδημία κοροναϊού επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ και αναδεικνύει δομικές του αδυναμίες.

Parallaxi
ηπακαι-περικοπές-σε-αμοιβές-γιατρών-575650
Parallaxi

Η πανδημία κοροναϊού επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ και αναδεικνύει δομικές του αδυναμίες. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα καλούνται να ανταποκριθούν στην κρίση, αντιμέτωπα όχι μόνο σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, αλλά και με ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες. Έτσι, την ώρα της μεγάλης μάχης, υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε περικοπές προσωπικού, με απολύσεις, προγράμματα εθελούσιας εξόδου, αναγκαστικές άδειες και περικοπές αμοιβών.

Περικοπή μισθού της τάξεως του 20% ανακοινώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε γιατρούς νοσοκομείου της Βοστώνης την περασμένη εβδομάδα. Μοιάζει μάλλον με …χαστούκι στο πρόσωπο γι αυτούς τους ανθρώπους μου μάχονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού και χρειάζονται ηθική και υλική στήριξη τώρα περισσότερο από ποτέ.

Φαίνεται όμως πως σε κάποιους δεν έβγαιναν τα μαθηματικά και θεωρήθηκε απαραίτητη η μείωση των αποδοχών ώστε να επιβιώσει το σύστημα της υγείας από αυτό που αποκαλούν «σεισμικό σοκ». Μάλιστα έδωσαν άδειες άνευ αποδοχών σε μη κλινικό προσωπικό.

Τα νέα έπεσαν σαν «κεραυνός εν αιθρία» στους γιατρούς νοσοκομείου του δικτύου Steward Health System. Οι περισσότεροι δεν τόλμησαν να μιλήσουν από το σοκ, ενώ κάποιος που το έκανε προειδοποίησε πως μια τέτοια περικοπή θα έριχνε εντελώς το ηθικό των γιατρών τη στιγμή που δίνουν μια άνιση μάχη, αντιμετωπίζοντας ήδη ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και μια σειρά από άλλα προβλήματα.

Άδειες και απολύσεις επιβάλλονται και σε άλλα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας, ενώ την ίδια ώρα «στερεύουν» από κλίνες και μάσκες. Η έλλειψη χρημάτων ωθεί πολλά στελέχη των ιδρυμάτων  σε αναγκαστικές άδειες ή λύσεις συμβάσεων, ή όπως στην παραπάνω περίπτωση, σε μείωση αποδοχών.

Παρά τα 200 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για τα νοσoκομεία, μέσω πακέτου στήριξης που εγκρίθηκε πρόσφατα, τα ίδια δείχνουν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Κι αυτό γιατί όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν αναβληθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας από τον κοροναϊό, κάτι που αποτελεί  πλήγμα για τα έσοδά τους.

Και σαν να μη φτάνει αυτό, τα νοσοκομειακά ιδρύματα αναμένεται να επωμιστούν κατά μέσο όρο ένα κόστος 1800 δολαρίων από κάθε κρούσμα του COVID-19, σύμφωνα με έρευνα της Strata, εταιρίας χρηματοοικονομικού σχεδιασμού και ανάλυσης της υγειονομικής περίθαλψης. Κάποιοι μάλιστα ανεβάζουν το ποσό ως και τα 6000 με 8000 δολάρια ανά ασθενή. Την ίδια ώρα που σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, τουλάχιστον 30 νοσοκομεία έχουν ήδη περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης το 2019.

Ο έλεγχος στα κόστη των νοσοκομείων δεν είναι κάτι καινούργιο για τα στελέχη της υγείας, καθώς υπάρχει η πίεση εδώ και πολλά χρόνια για τον περιορισμό των εξόδων. Η κρίση του κοροναϊού επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, υποχρεώνοντάς τους τώρα να καταφύγουν σε περικοπές προσωπικού, αναστολή επιδομάτων ή μείωση αποδοχών. Μάλιστα νοσοκομεία αναφοράς με λίγο προσωπικό ανακοινώνουν ακόμη και προγράμματα εθελούσιας εξόδου για γιατρούς που βρίσκονται κοντά τη συνταξιοδότηση.

Στην Μασαχουσέτη, η ιατρική κοινότητα έχει ζητήσει από τον κυβερνήτη Charlie Baker να χορηγήσει οικονομική βοήθεια στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με τη μορφή επιχορηγήσεων, άρσης επιτοκίων σε δάνεια που δίνονται για άσκηση του επαγγέλματος, καθώς και αναβολής σε καταβολές δόσεων για φοιτητικά δάνεια.

O CEO του νοσοκομείου St. Alexius στο St Louis του Missouri, Sonny Saggar, MD, απολύθηκε μετά από σύγκρουσή του με πτωχευτικό επιμελητή. Ο Saggar είχε προτείνει την προσφορά κλινών σε άλλα νοσοκομειακά συστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας – μια ιδέα που, όπως είπε, απορρίφθηκε.

Στο St. Claire Health Care στο Morehead του Kentucky, 300 διοικητικοί – το ένα τέταρτο του προσωπικού – έχει βγει σε αναστολή εργασίας, όπως δήλωσε ο Donald Lloyd, ο Διευθύνων Σύμβουλος του νοσοκομείου. Οι ίδιοι έκλεισαν πολύ νωρίς τις εκλεκτικές διαδικασίες, για να διοχετεύσουν όλους τους πόρους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρόμοιες κινήσεις γίνονται και σε πολλά άλλα νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Lloyd μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως θεωρεί προσβλητικό η κυβέρνηση να φροντίζει περισσότερο για τις αεροπορικές εταιρίες και τις εταιρίες κρουαζιέρας, παρά για τους γιατρούς της πρώτης γραμμής που φροντίζουν τους ασθενείς του COVID-19.

Στο Atrius Health με έδρα τη Μασαχουσέτη εξωθεί πολλούς υπαλλήλους σε μηνιαία άδεια, παρακρατώντας  ένα ποσοστό των αμοιβών τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα