ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί σε δίλημμα – Αποφασίζουν για την μοίρα της υποψηφιότητας Μπάιντεν

Ο νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν σε άρθρο του τον καλεί: «Πρόεδρε, κάνε μας τη χάρη και κάνε στην άκρη».

Parallaxi
ηπα-οι-δημοκρατικοί-σε-δίλημμα-αποφ-1026048
Parallaxi

Σε ένα μεγάλο δίλημμα έχουν μπει οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ όσον αφορά τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν και ενώ η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές αρχίζει να μπαίνει σταδιακά προς την τελική της ευθεία.

Οι… ψίθυροι για την ικανότητα του προέδρου των ΗΠΑ να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, μετατράπηκαν σε πολύ μικρό διάστημα σε «φωνές». Η συζήτηση έγινε ακόμη πιο έντονη από την παρουσία του Μπάιντεν στο debate της 27ης Ιουνίου απέναντι στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια για να είναι εκ νέου κάτοικος του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, εντός των Δημοκρατικών υπάρχει έντονη αμφιβολία για το εάν κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, βουλευτές και γερουσιαστές του Δημοκρατικού κόμματος εντείνουν κατά τη διάρκεια της Τρίτης (9/7) τις επαφές τους με αντικείμενο της συζήτησης τον 81χρονο υποψήφιό τους για τον Λευκό Οίκο. Και το ερώτημα που μπαίνει αυτόματα είναι: Να τον εγκαταλείψουν για να αναζητήσουν κάποιον που θα δώσει νέα ορμή απέναντι στον Τραμπ; Ή να τον στηρίξουν, για να αποφευχθεί το χάος, τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές;

Η μοίρα του Τζο Μπάιντεν δεν έχει κριθεί ακόμη

Χαρακτηριστική ένδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί εντός των Δημοκρατικών, είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έγινε το πρωί της Τρίτης (9/7, τοπική ώρα) για να αποφύγει τυχόν διαρροές στον Τύπο, σε πραγματικό χρόνο.

Στο άλλο Σώμα του Κογκρέσου, τη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές θα συζητήσουν το πολιτικό μέλλον του προέδρου, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους την εκλογική κούρσα, παρά την καταστροφική τηλεμαχία απέναντι στον Τραμπ και τις έντονες αμφιβολίες που εκφράζονται έντονα από τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του.

Ενώ ο Μπάιντεν σημείωσε πρόσφατα ότι μόνο ο «Κύριος παντοδύναμος» θα μπορούσε να τον οδηγήσει να εγκαταλείψει την εκστρατεία του, κορυφαίοι Δημοκρατικοί τόνιζαν στο CNN ότι η απόφαση τελικά εναπόκειται στην ηγεσία του κόμματος.

Προς το παρόν, το κόμμα εμφανίζεται διχασμένο, όμως κανένας σημαίνων Δημοκρατικός δεν έχει ακόμη ταχθεί κατά του Μπάιντεν.

«Είναι ο μοναδικός υποψήφιός μας» και «ελπίζω ότι θα τον στηρίξουμε όλοι», είπε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Τζέρι Νάντλερ, που θεωρείται πραγματιστής.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η οποία στήριξε χωρίς ενδοιασμούς τον Μπάιντεν. Κάτι αντίστοιχο έκαναν και οι εκπρόσωποι της αφροαμερικανικής κοινότητας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου στις εκλογές του 2020.

Στον αντίποδα, ο Μάικ Κουίγκλι, ένας από τους πρώτους Δημοκρατικούς που ζήτησαν δημοσίως να αποσυρθεί ο Μπάιντεν, δεν έχει αλλάξει γνώμη. «Πρέπει να αποσυρθεί επειδή δεν μπορεί να κερδίσει και οι συνάδελφοί που πρέπει να το αντιληφθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξιωματούχοι του κόμματος είπαν στο CNN ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί σύντομα, διαφορετικά η υποψηφιότητα του Μπάιντεν θα μπορούσε να πληγεί ανεπανόρθωτα από τον εσωκομματικό «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει.

«Οι Δημοκρατικοί πρέπει να πάρουν μια απόφαση και μετά να προχωρήσουν», είπε στο CNN ένας αξιωματούχος του κόμματος. «Οι σκεπτικιστές δεν θα σταματήσουν έως ότου η ηγεσία βάλει επίσημα τέλος στην αβεβαιότητα», πρόσθεσε.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος Δημοκρατικός έστειλε το μήνυμά του πιο ωμά: Και οι δύο επικεφαλής (στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία) πρέπει να πουν στα μέλη τους «ο βασιλιάς μπει στη… σειρά». Κοινώς, να υπάρξει διαδοχή.

Ο Μπάιντεν θα παίξει το «χαρτί» των διεθνών σχέσεων

Ενώ το πολιτικό μέλλον του παίζεται στους διαδρόμους του Κογκρέσου, ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη παίζει το χαρτί των διεθνών σχέσεων. Πρόκειται να εκφωνήσει μια σημαντική ομιλία κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον και πολλαπλασιάζει τις διμερείς επαφές του, κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να αποδείξει ότι διαθέτει αντοχή και ενέργεια, παρά τα 81 του χρόνια.

Επαναλαμβάνει με ολοένα και εντονότερο τρόπο ότι παραμένει υποψήφιος, απορρίπτοντας όσους αμφισβητούν τη φυσική του κατάσταση αλλά και τις δημοσκοπήσεις. Είναι πεπεισμένος ότι «οι απλοί ψηφοφόροι» τον στηρίζουν και ότι οι συζητήσεις με αντικείμενο την υποψηφιότητά του προέρχονται από τις πολιτικές «ελίτ», τους μεγάλους δωρητές του κόμματος και τους δημοσιογράφους.

Ο νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν κατά του Μπάιντεν: «Καλός άνθρωπος, αλλά κατεστραμμένο εμπόρευμα»

Να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών καλεί τον Τζο Μπάιντεν με άρθρο του στους «New York Times» ο νομπελίστας οικονομολόγος και υπέρμαχος των Δημοκρατικών, Πωλ Κρούγκμαν.

Στο άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Αμερικανό Πρόεδρο «κατεστραμμένο εμπόρευμα», παρότι όπως είπε είναι «καλός άνθρωπος που αγαπά τη χώρα».

«Και ως εκ τούτου, ελπίζω ότι θα κάνει το σωστό και θα παραμερίσει», σημειώνει.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, για τον πρόεδρο Μπάιντεν ισχύουν τρία πράγματα.

«Έκανε εξαιρετική δουλειά ως πρόεδρος, έχει δεχτεί κακοήθη κριτική για κάθε σωματικό ή πνευματικό λάθος του, ενώ θα πρέπει να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας πιθανώς υπέρ της αντιπροέδρου Καμαλα Χάρις».

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, όποιος παρακολουθεί την αμερικανική πολιτική σκηνή τα όσα αξιοσημείωτα έχει επιτύχει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Επί δεκαετίες η Αμερική έμενε αδρανής, χωρίς να επιχειρείται καμία προσπάθεια εκ μέρους της ηγεσίας ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον της. Ωστόσο, ο Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ισχυρή νομοθετική πλειοψηφία, φρόντισε ώστε να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, προηγμένη τεχνολογία και πράσινη ενέργεια. Τα έκανε όλα αυτά, με την αμερικανική οικονομία να πετυχαίνει την καλύτερη απόδοση μεταξύ των προηγμένων οικονομιών» σημείωσε.

Έκρηξη πληθωρισμού

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, «Ναι, υπήρξε έκρηξη πληθωρισμού καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμπτε από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά αυτό συνέβη σχεδόν παντού.

Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, όπως το θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν “αξιοσημείωτη έναντι έναντι των ομοτίμων τους” και ο πληθωρισμός μειώθηκε γρήγορα χωρίς ύφεση.

Οι σκληρές επιθέσεις στις οικονομικές πολιτικές του Μπάιντεν φαίνονται πλέον ανόητες.

Ο βαθμός στον οποίο του έχουν στερηθεί τα εύσημα για αυτά τα επιτεύγματα είναι εξοργιστικός. Αντίθετα, πολλοί ψηφοφόροι δίνουν τα εύσημα για τις υποδομές στον Τραμπ και όχι στον Μπάιντεν, ο οποίος έκανε τη δουλειά.

Όλοι θυμούνται πως οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν τα 5 δολάρια το γαλόνι. Πολύ λιγότεροι παρατήρησαν ότι μόλις είδαμε τις χαμηλότερες τιμές στις 4 Ιουλίου στην αντλία τα τελευταία τρία χρόνια».

Παράλληλα, «πολλοί Αμερικανοί πιθανότατα δεν έχουν αίσθηση της απειλής Τραμπ. Πρέπει να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από τις συγκεντρώσεις του για να καταλάβετε πόσο ασύνδετες έχουν γίνει οι ομιλίες του…

Ακούσατε τις ατάκες του για ηλεκτρικές βάρκες και καρχαρίες;

Εικάζω ότι λίγοι γνώριζαν το ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων υπόσχεται μια δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση, που θα παραμείνει αναίμακτη αν το επιτρέψει η Αριστερά».

«Η συζήτηση για το προεδρικό χρίσμα έδωσε στον Μπάιντεν μια χρυσή ευκαιρία να αφήσει τον αμερικανικό λαό να δει ποιος είναι ο Τραμπ, αλλά απέτυχε.

Ως εκ τούτου, μοναδική μας ελπίδα θα ήταν ο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα το συντομότερο δυνατό.

Αυτό που έκανε αντ’ αυτού ήταν μια συνέντευξη με τον Γιώργο Στεφανόπουλο του ABC News που δεν αποκατέστησε τη ζημιά.

Τρέφω τεράστιο θαυμασμό για τον Μπάιντεν, αλλά η θέση του προέδρου είναι πολύ σημαντική – πόσω μάλλον που οι επικείμενες εκλογές θα κρίνουν υψηλά διακυβεύματα» σημειώνει ο Κρούγκμαν.

Μάθημα από τους Γάλλους

«Ίσως πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από τους Γάλλους. Αντιμέτωποι με μια απειλή για τη δημοκρατία τους, πολλοί Γάλλοι πολιτικοί αποχώρησαν από τον δεύτερο γύρο, θέτοντας τα συμφέροντα του έθνους πάνω από τις δικές τους φιλοδοξίες.

Έτσι, η σκληρή δεξιά της Γαλλίας υπέστη μια εκπληκτική και απροσδόκητη ήττα. Γνωρίζουμε ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να πετύχει πολλά για την Αμερική με το να παραμεριστεί τώρα; Φυσικά και όχι.

Και γνωρίζουμε ότι αν η Χάρις τον αντικαταστήσει θα αντιμετωπίσει το δικό της κύμα δυσφημιστικών σχολίων. Αλλά είναι έξυπνη και σκληρή, και η ασχήμια των επιθέσεων εναντίον της θα μπορούσε να αποτύχει.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάιντεν είναι ξεκάθαρα κατεστραμμένο εμπόρευμα τώρα, και αν επιμένει να κατέβει υποψήφιος θα χάσει αυτός και η αμερικανική δημοκρατίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι ο πρόεδρος είναι ένας καλός άνθρωπος που αγαπά τη χώρα του. Και ως εκ τούτου, ελπίζω ότι θα κάνει το σωστό και θα παραμερίσει» καταλήγει ο Κρούγκμαν.

πηγή ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα