Featured

ΗΠΑ: Πως τα δεξιά μέσα ενημέρωσης πυροδότησαν τον πανικό για την Critical Race Theory

H πεποίθηση πως ο ρατσισμός δεν είναι παρά μία κοινωνική κατασκευή που ενυπάρχει μέσα σε νόμους και πολιτικές.

Parallaxi
ηπα-πως-τα-δεξιά-μέσα-ενημέρωσης-πυροδ-783272
Parallaxi
social media

Τα viral video παθιασμένων γονέων που καταγγέλλουν την Critical Race Theory στις ακροάσεις των σχολικών τους συμβουλίων, έχουν γίνει ακρογωνιαίος λίθος του κινήματος για την απαγόρευση της συγκεκριμένης διδασκαλίας. Η συγκεκριμένη θεωρεία μόνο νέα δεν είναι αφού αποτελεί πανεπιστημιακό κόνσεπτ τουλάχιστον 40 ετών, βασισμένο στην πεποίθηση πως ο ρατσισμός δεν είναι παρά μία κοινωνική κατασκευή που ενυπάρχει μέσα σε νόμους και πολιτικές.

Σε ένα τέτοιο βίντεο μια μητέρα δηλώνει ότι η συγκεκριμένη θεωρία είναι «μια τακτική που χρησιμοποιούσαν ο Χίτλερ και οι Κου Κλουξ Κλαν στην δουλεία πριν πολλά χρόνια για να ξεγελάσουν τους προγόνους μας, έτσι ώστε να μην σκεφτόμαστε για τους εαυτούς μας». Σε ένα άλλο βίντεο μια γυναίκα αποκαλεί την CRT « την αμερικανική εκδοχή της Κινέζικης πολιτιστικής επανάστασης». Μια τρίτη μητέρα λέει ότι έχει αποδείξεις πως η τοπική σχολική επιτροπή «μαθαίνει τα παιδιά μας να βγαίνουν έξω και να δολοφονούν αστυνομικούς».

Τα βίντεο και η εξάπλωσή τους στο διαδίκτυο είναι συμβολικά του τρόπου με τον οποίο η εκστρατεία για την απαγόρευση της CRT έχει συνδυάσει γνήσιο λαϊκό θυμό, θεσμική υποστήριξη και μια πολύ αποτελεσματική μηχανή προπαγάνδας των δεξιών για να προωθήσουν την CRT από την ακαδημαϊκή αφάνεια σε κεντρικό θέμα στην πολιτική συζήτηση των ΗΠΑ.

Αυτό το κίνημα έχει αποκτήσει πολύ γρήγορα τεράστιο έδαφος. Η νομοθεσία που επιδιώκει να περιορίσει την διδασκαλία της CRT έχει εισαχθεί σε τουλάχιστον 22 πολιτείες φέτος και θεσπίστηκε σε έξι: Αρκάνσας, Αιντάχο, Αιόβα, Οκλαχόμα, Τενεσί και Τέξας. Ψηφίσματα κατά της CRT έχουν επίσης εγκριθεί στην Φλόριντα, την Γεωργία και την Γιούτα. «Ήταν μια μαζική εκστρατεία που απέδωσε καρπούς με πολύ δραματικό τρόπο», δήλωσε ο Emerson Sykes, δικηγόρος με το ACLU, το οποίο διερευνά δικαστικές διαφορές για να καταπολεμήσει το σχέδιο του προτεινόμενου νόμου. «Πρόκειται να γίνει μια μαζική καμπάνια».

H προέλευση ενός ακτιβιστή

Όταν οι “Moms for Liberty” πρωτοπήγαν στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, η συντηρητική ομάδα γονέων μίλησε για ένα από τα θέματα που είχαν ανησυχήσει πολλούς γονείς κατά την διάρκεια του κορονοϊού: την υποχρεωτικότητα της μάσκας για τα παιδιά.

Ωστόσο η Quisha King, μητέρα δύο παιδιών που εργάστηκε για την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών και την εκστρατεία ” Black voices for Trump” το 2020, ήθελε να αντιμετωπίσει άλλες ανησυχίες. Η περιοχή συζητούσε για την μετονομασία ορισμένων τοπικών σχολείων, όπως το γυμνάσιο Robert E Lee και η King πίστευε ότι το επιχείρημα για την αλλαγή, ότι δηλαδή το όνομα ήταν επιζήμιο για τους μαύρους μαθητές, δεν σέβεται την ικανότητα αυτών των μαθητών να πετύχουν.

 Η King υπέγραψε ως πρόεδρος της ” Moms for Liberty”. Μεγαλωμένη σε ένα θερμά δημοκρατικό σπίτι, η King άλλαξε οπτική γωνία το 2017, η οποία ήταν εν μέρει πολιτική και εν μέρει πνευματική, όπως λέει. Ένιωσε ότι το κίνημα Black lives matter δεν είχε αναφορές στα μαύρα θύματα που προήλθαν από εγκλήματα, παρά μόνο για τα θύματα από την αστυνομία και έτσι άρχισε να αναζητά νέες πηγές πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Thomas Sowell, ενός διακεκριμένου μαύρου συντηρητικού διανοούμενου που υποστηρίζει ότι« ο συστημικός ρατσισμός είναι μια δοκιμαστική υπόθεση και τη συνέκρινε με τη ναζιστική προπαγάνδα. Διάβασε θεμελιώδεις μελετητές της CRT αλλά και χριστιανούς κριτικούς της CRT, συμπεριλαμβανομένου του  Neil Shenvi και του πάστορα Voddie Bauchman.

«Είμαι ένα θρησκευόμενο άτομο και ένιωσα ότι ο Θεός μίλησε στην καρδιά μου», είπε στο Guardian και συμπλήρωσε: «Το χρώμα του δέρματός σου έχει γίνει είδωλο στην ζωή σου, βλέπεις τoν εαυτό σου μέσα από το χρώμα του δέρματος σου και όχι μέσα από τον Χριστό. Αυτή ήταν πραγματικά για εμένα η στιγμή που άλλαξαν τα πάντα. Ένιωσα τα δεσμά όλων αυτών των περιοριστικών σκέψεων. Γι αυτό αγωνίζομαι τόσο σκληρά γι αυτές τις σκέψεις και γι αυτές τις ιδέες που φυτεύονται στο μυαλό των παιδιών, γιατί είναι εξουθενωτικό».

Στις 11 Ιουνίου η King παρευρέθηκε σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Φλόριντα ,για να υποστηρίξει την πρόταση του κυβερνήτη Ron DeSantis να απαγορεύσει την διδασκαλία της CRT. «Η 31 Μαΐου σηματοδοτεί τα 100 χρόνια των ταραχών στην Τάσλα, είναι στενάχωρο το γεγονός ότι εξετάζουμε ακόμη την Critical Race Theory, όπου τα παιδιά θα χωριστούν από το χρώμα του δέρματός τους και θα θεωρηθούν το 2021 καταπιεστές ή καταπιεσμένοι. Αυτό δεν διδάσκει την αλήθεια, εκτός και αν πιστεύεις ότι οι ζωές των λευκών είναι καλύτερες από των μαύρων».

Συνταγή για ένα viral video

Από τις 500 πιο viral δημοσιεύσεις στο facebook μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 21 Ιουνίου, που ανέφεραν την CRT, περισσότερο από το 20% ήταν άρθρα σχετικά με αναδημοσιεύσεις βίντεο γονέων, σύμφωνα με το Guardian και των δεδομένων από το CrowdTangle, ένα εργαλείο ανάλυσης που ανήκει στο facebook. Οι δημοσιεύσεις χρησιμοποιούν μαχητική γλώσσα για να πουλήσουν τα βίντεο με τίτλους του τύπου “Παρακολουθήστε αυτόν τον γονέα να εξαλείφει εντελώς την CRT σε μια συνεδρίαση του σχολείου Illinois”.

Mεταξύ των πιο viral video είναι ένα 20λεπτο από το συντηρητικό τηλεοπτικό κανάλι Newsmax που πλασάρεται με τον τίτλο “Μαμά διχάζει την σχολική επιτροπή σχετικά με την CRT”. Το κλιπ περιλαμβάνει μια ολόκληρη ομιλία της Tatiana Ibrahim που κατηγορεί τους υπαλλήλους του σχολείου ότι «δημιουργούν ένα πρόγραμμα σπουδών για την κατήχηση μαύρων πανθήρων» και διδάσκει τους μαθητές να σκοτώνουν αστυνομικούς, πριν από το σχολείο της κομητείας Putnam στην Νέα Υόρκη. Το βίντεο συγκέντρωσε πάνω από 6 εκατομμύρια προβολές μόνο στο facebook και κοινοποιήθηκε σχεδόν 150.000 φορές.

Kατά μία έννοια αυτά τα βίντεο είναι τόσο πετυχημένα επειδή είναι απλά ένα υπέροχο περιεχόμενο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Oι υπερβολικές καταργήσεις υπήρξαν εδώ και πολύ καιρό μια αξιόπιστη φόρμουλα για την περιήγηση στο διαδίκτυο. Mια πρόσφατη μελέτη από τους ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ διαπίστωσε ότι δημοσιεύσεις στα social media που επέκριναν ή κορόιδευαν μια “πολιτική ομάδα”, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να κοινοποιηθούν στο facebook ή το twitter σε σχέση με άλλες δημοσιεύσεις  που επαίνεσαν τους πολιτικούς συμμάχους.

H ομιλία της King έγινε τροφή για έναν κύκλο μίνι ειδήσεων στον συντηρητικό κύκλο τύπο. Με τίτλους όπως “Μαύρη μαμά μιλά γα την CRT λέγοντας πως δεν διδάσκει την αλήθεια”, η ομιλία μεταξύ άλλων καλύφθηκε από το  New York Post, Fox, το New Daily Caller, το theBlaze, το Daily Signal, το Daily Mail, το Washington Examiner,  τα Rebel News, το Tucker Carlson και το Newsmax. Η King εμφανίστηκε πολλές φορές στο Fox news στην εκπομπή του Rudy Giuliani στο youtube, από το one America News Network και το Newsmax.

Είναι ένα μοτίβο που έχει επαναληφθεί πολλές φορές και ίσως αυξηθεί, καθώς περισσότερη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης εμπνέει περισσότερους γονείς να κατευθυνθούν στις συνεδριάσεις του τοπικού σχολικού συμβουλίου.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα την Ιμπραήμ. Το βίντεο της ομιλίας της στην σχολική επιτροπή κέρδισε περισσότερο από 1.1 εκατομμύρια προβολές στο youtube μετά την δημοσίευση του από έναν λογαριασμό που ονομάζεται « Αctively Unwoke». To βίντεο καλύφθηκε στην συνέχεια από πολλά δεξιά μέσα όπως το Daily Mail, τo Daily Signal, το Aily Caller και το Wall Street Journal. Η Ιμπραήμ εμφανίστηκε επίσης στο Fox & Friends, το One America News Network, και τα podcast των Glenn Beck και Sebastian Gorka.

Η Shawntel Cooper, η μητέρα που απέδωσε την CRT στον Χίτλερ και στους ΚΚΚ, πραγματοποίησε ομιλία στις 11 Μαΐου στο Loudon της Βιρτζινία, ένα πλούσιο προάστιο που είναι ένα από τα επίκεντρα του αγώνα της CRT. Ένα βίντεο της ομιλίας της Cooper συγκέντρωσε περισσότερες από 800.00 προβολές αφού κοινοποιήθηκε στο twitter από τον Ian Prior, πρώην αξιωματούχο της διοίκησης του Τραμπ, που ηγείται της προσπάθειας ανάκλησης των μελών του σχολικού συμβουλίου για αντιρατσιστικές μεταρρυθμίσεις. Το βίντεο καλύφθηκε από το Washington Free Beacon,το Washington Examiner, το Western Journal, τα Blaze Media, και το FaithWire ενώ η Cooper έδωσε συνέντευξη στο Daily Wire.

Η Xi Van Flee, η μητέρα που συνέκρινε την CRT με την εμπειρία της να μεγαλώνει στην Κίνα κατά την διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης, είναι επίσης από το Loudon. Ένα βίντεο της ομιλίας της κοινοποιήθηκε στο twitter από μια άλλη δεξιά ομάδα που συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στη συζήτηση της κομητείας με τίτλο ” Πρόγραμμα για τις αμερικανικές δραστηριότητες”.  Το βίντεο καλύφθηκε από την Fox News, το New York Post, το Daily Mail, το Newsmax, το theBlaze, το Washington Examiner, το Daily Caller και το Real Clear Politics, και η Van Fleet εμφανίστηκε στην εκπομπή του Sean Hannity’s, κερδίζοντας άλλη μια εγγραφή στο Daily Signal.

Ο Becca Lewis διδακτορικός φοιτητής του Stanford στην «θεωρία της επικοινωνίας στα δεξιά μέσα», την οποία και μελετά, χαρακτήρισε αυτές τις δυναμικές ως παράδειγμα προπαγάνδας κοινωνικού δικτύου, μια θεωρία που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Berkman Klein Center for for Internet & Society του Χάρβαρντ. « Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να εμφανιστούν δεξιά ή αριστερά. Η διαφορά είναι ότι στα δεξιά υπάρχει όλο αυτό το σύστημα που ενισχύει τη θεωρία συνωμοσίας και την μετατρέπει σε γενικευμένη γνώση, ενώ στα κυριότερα μέσα, αυτό που υπάρχει είναι μέσα που προσπαθούν να τις καταστρέψουν», σημειώνει σε μια αναφορά του ο Lewis.

Η αντίθεση στην CRT μπορεί να μην είναι ακριβώς μια θεωρία συνωμοσίας, αλλά πολλοί από τους φόβους σχετικά με αυτήν προέρχονται από παραπληροφόρηση. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Alice Marwick και Daniel Kreiss, περιέγραψαν την εκστρατεία εναντίον της CRT ως «έναν ολοκληρωτικό πόλεμο παραπληροφόρησης» που επικαλείται ισχυρισμούς «οικοδομώντας επί μακρόν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας για τον μαρξισμό και τη Σχολή της Φρανκφούρτης».

O τεράστιος όγκος περιεχομένου που δημιουργήθηκε από τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης για περιστατικά όπως οι ομιλίες των γονέων βοήθησε την δεξιά να ορίσει τους όρους της συνομιλίας για την CRT.

Ενώ τα mainstream μέσα έχουν αυξήσει την κάλυψη της διαμάχης τις τελευταίες εβδομάδες, κυριάρχησε η αρνητική κάλυψη από την Fox News: ο καλωδιακός σταθμός από την 1η Ιανουαρίου έχει αφιερώσει έξι φορές περισσότερο χρόνο ομιλίας στην CRT από το CNN , σύμφωνα με στοιχεία του GDelt Summary Television Explorer. Επίσης από την 1η Ιανουαρίου, τα δεδομένα του CrowdTangle για κάθε ανάρτηση που αναφέρουν την CRT, από μια σελίδα στο facebook ή ένα επαληθευμένο προφίλ, έδειξαν ότι οι σελίδες των οποίων οι αναρτήσεις έλαβαν τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις ήταν με την σειρά: Sean Hannity, η δεξιά προσωπικότητα των media, Dan Bongino, το Fox News, ο δεξιός podcaster Michael Knowles, o Glenn Beck και ο συντηρητικός ευαγγελιστής Franklin Graham.

Συνδυάζοντας την δράση της βάσης με μια προπαγάνδα

Η αξία των ομιλιών των γονέων στο δεξιό  μηχανισμό προπαγάνδας έκανε αρκετούς να  υποψιαστούν ότι αυτές οι μαμάδες και μπαμπάδες δεν είναι αυτό που φαίνονται. Μια έκθεση της Media Matters για την Αμερική επεσήμανε ότι πολλοί από τους ανθρώπους που είχε χρεώσει η Fox News ως απλά γονείς ήταν στην πραγματικότητα επαγγελματίες πολιτικοί πράκτορες, προκαλώντας την εντύπωση ότι ολόκληρο το κίνημα κατά της CRT ήταν «Obvious atroturf » – ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις  χρηματοδοτούμενες εκστρατείες που θέτουν ως ακτιβισμό των λαϊκών στρωμάτων.

Πηγή: The guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα