Διεθνή

ΗΠA: Στο εδώλιο για διαφθορά ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ

Μαζί με τη σύζυγός του, παραπέμπονται σε δίκη για δωροδοκία. Τι αναφέρει το κατηγορητήριο.

Parallaxi
ηπa-στο-εδώλιο-για-διαφθορά-ο-γερουσιασ-638812
Parallaxi

Ο γνωστός “φιλέλληνας” και γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ καθώς και η σύζυγός του παραπέμφθηκαν σε δίκη στη Νέα Υόρκη, με την κατηγορία για δωροδοκία από τρεις επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσεϊ.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Μενέντεζ και η σύζυγός του, τουλάχιστον από το 2018 έως το 2022, δέχθηκαν “εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δωροδοκίες με αντάλλαγμα τη χρήση της δύναμης και της επιρροής του Μενέντεζ ως γερουσιαστή” προς όφελος των επιχειρηματιών και της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

“Οι δωροδοκίες αυτές περιλάμβαναν μετρητά, χρυσό, πληρωμές για στεγαστικό δάνειο, πολυτελές όχημα και άλλα αντικείμενα υψηλής χρηματικής αξίας”, σύμφωνα με το κατηγορητήριο 39 σελίδων.

Να σημειωθεί ότι η νέα αυτή εξέλιξη μπορεί να περιπλέξει την προσπάθεια του γερουσιαστή να επανεκλεγεί στη Γερουσία, μιας και, όπως έχει γίνει γνωστό, κατεβαίνει ξανά υποψήφιος στην εκλογική αναμέτρηση του 2024.

Η έρευνα για τα κρέατα ‘χαλάλ’

Υπενθυμίζεται ότι ο γερουσιαστής βρισκόταν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο εδώ και καιρό.

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που είχε δημοσιευτεί το καλοκαίρι, η Αμερικανική Δικαιοσύνη εξέταζε κατά πόσον ο ίδιος ή η σύζυγός του, Ναντίν Αρσλάνιαν, “έλαβαν δώρα σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες” ενώ οι εισαγγελείς διερευνούσαν τις συνθήκες γύρω από ένα επικερδές συμβόλαιο που εξασφάλισε ένας επιχειρηματίας από το Νιου Τζέρσεϊ με Αιγύπτιους αξιωματούχους, για την πιστοποίηση των εξαγωγών κρέατος “χαλάλ”.

Ο επιχειρηματίας, τον οποίο ο Μενέντεζ φιλοξένησε στο γραφείο του μαζί με Αιγύπτιους αξιωματούχους το 2018, την επόμενη χρονιά έγινε ο μοναδικός πιστοποιητής των κρεάτων ως “χαλάλ” που εξάγονται από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αφού οι αιγυπτιακές αρχές απέσυραν τις άδειες από τις υπόλοιπες εταιρείες που ήταν επιφορτισμένες με αυτό το καθήκον, αφήνοντας την εταιρεία του εν λόγω επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσεϊ να “έχει το μονοπώλιο”.

“Ο γερουσιαστής παραμένει βέβαιος ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί με επιτυχία“, είχε δηλώσει εκπρόσωπος του Μενέντεζ ενώ ο ίδιος ο γερουσιαστής είχε αναφέρει νωρίτερα φέρος ότι “η έρευνα δεν θα οδηγήσει κάπου”.

“Αν κάποιος κοιτάξει το ιστορικό μου για την Αίγυπτο, θα καταλάβει ότι, τόσο με την άρνηση της βοήθειας προς τη χώρα, την άρνηση στην πώληση όπλων και την κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είμαι σε θέση να είμαι χρήσιμος σε κανέναν όσον αφορά την Αίγυπτο”, είχε δηλώσει συγκεκριμένα στο CNN τον Απρίλιο, αναφερόμενος στην έρευνα για την πιστοποίηση “χαλάλ”.

Η δωροδοκία του 2015

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο γερουσιαστής βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, αφού αντίστοιχη ομοσπονδιακή έρευνα είχε οδήγησει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην απαγγελία κατηγοριών και το 2015. Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τον Μενέντεζ για ένα πολυετές σχέδιο δωροδοκίας που περιελάμβανε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια σε προεκλογικές εισφορές και δώρα από έναν οφθαλμίατρο από τη Φλόριντα.

Η δίκη, η οποία έλαβε χώρα το 2017, έληξε με κακοδικία αφού οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία. Ο γερουσιαστής υποστήριξε την αθωότητά του και το υπουργείο αποφάσισε να μην τον ξαναδικάσει, αφού ο δικαστής αθώωσε τον Μενέντεζ για ορισμένες κατηγορίες.

πηγή news247

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα