ΗΠΑ: Στο επίκεντρο ο Ομπάμα: Δε θεωρεί ικανή τη Χάρις λένε δημοσιεύματα, “νεύρα” στους Δημοκρατικούς

Επιφυλάξεις από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ σύμφωνα με δημοσιεύματα

Parallaxi
ηπα-στο-επίκεντρο-ο-ομπάμα-δε-θεωρεί-ι-581514
Parallaxi

Ο Τζο Μπάιντεν έφυγε, η Καμάλα Χάρις ήρθε, αλλά το έντονο παρασκήνιο στους Δημοκρατικούς συνεχίζεται. Στο επίκεντρο βρίσκεται και πάλι ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν ως άνθρωπος που κινούσε τα νήματα για την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν. Μετά την απόσυρσή του από την προεδρική κούρσα, και μέχρι σήμερα, έχει αποφύγει επιδεικτικά να εκφράσει την υποστήριξή του στην Κάμαλα Χάρις, προκαλώντας ερωτήματα και εικασίες για τη στάση του.

Κάποιοι ανέφεραν πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιθυμεί επικοινωνιακά η υποψηφιότητα της Χάρις να φανεί ως παράδοση «δαχτυλιδιού», υποστηρίζοντας πως είναι σημαντικό για τους ψηφοφόρους να ακολουθηθούν οι τυπικές διαδικασίες και να φανεί πως δεν πρόκειται απλώς για μια διαδοχή που αποφασίστηκε από τα ηγετικά στελέχη.

Ωστόσο η στάση του Ομπάμα πυροδότησε πολλές συζητήσεις, ενισχύοντας και τα σενάρια για το ενδεχόμενο να σχεδιάζεται μια «κάθοδος» της Μισέλ Ομπάμα στην προεδρική κούρσα. Εξάλλου η πρώην πρώτη κυρία είναι η μόνη που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να επικρατήσει με άνεση έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Άλλα σενάρια θέλουν τον Ομπάμα να προτιμούσε για υποψήφιο τον Μαρκ Κέλι, πρώην αστροναύτη και γερουσιαστή των Δημοκρατικών από την Αριζόνα.

Σε κάθε περίπτωση, η μοναδική επίσημη δήλωση που έκανε ο Ομπάμα ήταν την Κυριακή λίγο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα. Επαίνεσε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και υποστήριξε την επιλογή ενός νέου υποψήφιου, χωρίς καμία αναφορά στη Χάρις. «Θα πλοηγηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αλλά έχω εξαιρετική εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες του κόμματός μας θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει ένας εξαιρετικός υποψήφιος».

Τα γεγονότα όμως τον πρόλαβαν. Η Χάρις ανακοίνωσε άμεσα την υποψηφιότητά της, πήρε την υποστήριξη του Μπάιντεν και ακολούθως την έγκριση από αξιωματούχους, χορηγούς και επιφανείς Δημοκρατικούς σε όλη τη χώρα, χωρίς κανείς να την αμφισβητήσει.

Μια αναπόφευκτη στήριξη

Επί της ουσίας ο Ομπάμα έχει βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων. Οι τελευταίες πληροφορίες από το NBC αναφέρουν πως ιδιωτικά έχει εκφράσει την υποστήριξή του και αναμένεται να το κάνει σύντομα και δημόσια.

Πηγές υποστηρίζουν πως ο Ομπάμα βρίσκεται σε στενή επαφή με τη Χάρις από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, την περασμένη Κυριακή, ωστόσο δεν έχει ακόμη μιλήσει δημόσια διότι δεν ήθελε να επισκιάσει τη δημόσια δήλωση του Τζο Μπάιντεν, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συνεργάτες των Ομπάμα και Χάρις σχεδιάζουν μια κοινή εμφάνισή τους, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, για την οποία ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η ημερομηνία. Την υποψηφιότητα Χάρις φέρεται μάλιστα να υποστηρίζει και η Μισέλ Ομπάμα, όπως ανέφεραν τα πρόσωπα που μίλησαν στο NBC.

«Εκνευρισμένος ο Ομπάμα… θεωρεί ανίκανη τη Χάρις»

Από τη στιγμή που η Κάμαλα Χάρις έχει ήδη συγκεντρώσει τόσο ισχυρή υποστήριξη στο Δημοκρατικό Κόμμα, αναλυτές εκτιμούν πως είναι μονόδρομος για τον Μπαράκ Ομπάμα να ταχθεί και αυτός στο πλευρό της, ανεξαρτήτως του τι μπορεί να έχει στο μυαλό του.

Και σύμφωνα με άλλες διαρροές στη New York Post, οι σκέψεις του δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικές για την Χάρις. Πηγή που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον Μπάιντεν είπε στο αμερικανικό μέσο πως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν την έχει ακόμη υποστηρίξει επειδή δεν πιστεύει πως μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Ομπάμα είναι πολύ στεναχωρημένος γιατί ξέρει πως δεν μπορεί να κερδίσει», σημείωσε η εν λόγω πηγή στη New York Post. «Ο Ομπάμα ξέρει ότι δεν είναι ικανή. Δεν μπορεί να βαδίσει στο ναρκοπέδιο που έχει μπροστά της», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Για την διεκδίκηση της προεδρίας υπάρχουν πράγματα που μπορείς να πεις και πράγματα που δεν μπορείς να πεις».

Μια δεύτερη πηγή «έθαψε» επίσης την Κάμαλα Χάρις στη New York Post. «Περιμένετε μέχρι το πρώτο ντιμπέιτ. Θα δείτε… Δεν μπορεί. Θα δυσκολευτεί για το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ουκρανία. Θα πει κάτι πολύ ανόητο», προέβλεψε. «Ο Ομπάμα ήξερε ότι αυτό θα συμβεί. Ο Τζο ήξερε επίσης ότι αυτό θα συμβεί. Τώρα θα πρέπει να απαντήσει σε πραγματικές ερωτήσεις».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η New York Post, που στο παρελθόν έχει αναδείξει τα σενάρια για πιθανή υποψηφιότητα της Μισέλ Ομπάμα, τα ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος που σχεδίασαν την απομάκρυνση του Μπάιντεν φαίνεται πως δεν είχαν υπολογίσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκφράσει άμεσα την υποστήριξή του στη Χάρις. Αιφνιδιάστηκαν και «ο Ομπάμα σοκαρίστηκε», ανέφεραν πηγές στο αμερικανικό μέσο. Ο Ομπάμα είναι «έξαλλος που τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως επιθυμούσε και για αυτό και δεν έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην Χάρις», πρόσθεσε η πηγή από το περιβάλλον του Μπάιντεν.

Μια ακόμη πηγή από τους Δημοκρατικούς άφησε και αιχμές για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. «Το να εκπλήσσεται ο Ομπάμα από μια έξυπνη πολιτική κίνηση έχει πραγματικά νόημα αν κανείς το συνδυάσει με την προσωπική του ανικανότητα να δει την πολιτική πέρα από τα μοναδικά, άμεσα ενδιαφέροντά του». «Ο Ομπάμα πάντα πιστεύει ότι είναι ο πιο έξυπνος και κουλ τύπος στο δωμάτιο. Τελικά είναι απλώς φίλος με τον Τζορτζ Κλούνεϊ».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Εν τω μεταξύ στη δημοσιότητα έρχονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τη μάχη της Κάμαλα Χάρις με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την οριστική αποχώρηση του Μπάιντεν. Έρευνα που διεξήχθη το SSRS για λογαριασμό του CNN δείχνει πως η Χάρις υπολείπεται τρεις περίπου μονάδες από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, βελτιώνοντας ωστόσο τα ποσοστά του Δημοκρατικού Κόμματος και μειώνοντας την ψαλίδα.

Συγκεκριμένα ο Τραμπ συγκεντρώνει σε εθνικό επίπεδο το 49% έναντι 46% της Χάρις. Η διαφορά βρίσκεται εντός του στατιστικού λάθους και ένα θετικό στοιχείο για τους Δημοκρατικούς είναι πως οι ψηφοφόροι του κόμματος εμφανίζονται σε γενικές γραμμές πολύ θετικοί με τη Χάρις και πρόθυμοι να συσπειρωθούν γύρω από τη νέα υποψήφια.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 22 και 23 Ιουλίου. Σε αυτήν συμμετείχαν οι ίδιοι που έλαβαν μέρος και στις προηγούμενες έρευνες του CNN, οι οποίες έδειχναν τον Τραμπ να προηγείται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του Μπάιντεν.

Πηγή: iEidiseis.gr / Παναγιώτης Κωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα