ΗΠΑ: Τι συμβαίνει με τις “φοιτητικές εξεγέρσεις” – Κύμα συμπαράστασης από φοιτητές διεθνώς

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ - Στους δρόμους οι φοιτητές, ακολουθούν και άλλες χώρες

Αλέξανδρος Βασιλείου
ηπα-τι-συμβαίνει-με-τις-φοιτητικές-εξ-1152598
Αλέξανδρος Βασιλείου

Εξαπλώνονται στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης και παρά τις απόπειρες καταστολής η οργή των φοιτητών για τον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή και τις εχθροπραξίες στη Γάζα, είναι ασυγκράτητη.

Πάνω  από 100 άτομα συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα, πολλοί από αυτούς φοιτητές, επειδή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τους «καταυλισμούς αλληλεγγύης». Έκτοτε, ξέσπασε κύμα διαδηλώσεων από την Καλιφόρνια έως τη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 συλλήψεις στο Emerson College στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί. Η αστυνομία δήλωσε στο CBS News, συνεργάτη του BBC, ότι τρεις από τους τραυματισμούς των αστυνομικών ήταν ελαφροί και ένας ήταν «πιο σοβαρός». Είπαν επίσης ότι κανένας από τους συλληφθέντες δεν τραυματίστηκε.

«Τους έριχναν στο έδαφος, τους έσερναν»

Οι περιγραφές των φοιτητών για τα επεισόδια σχηματίζουν εικόνα όπου η βία κυριαρχεί. «Έριχναν ανθρώπους στο έδαφος, τους έβαζαν τα χέρια πίσω από την πλάτη, τους έσπρωχναν, τους έσερναν», δήλωσε ένας φοιτητής στο CBS.

Στην άλλη άκρη της χώρας, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Άντζελες, 93 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση την Τετάρτη για καταπάτηση. Δυνάμεις των ΜΑΤ προειδοποίησαν τους φοιτητές, δίνοντάς τους ένα δεκάλεπτο περιθώριο για να απομακρυνθούν από το σημείο ενώ ελικόπτερα πετούσαν από πάνω τους.

«Ο χρόνος σας τελείωσε. Φύγετε από την περιοχή ή θα συλληφθείτε για καταπάτηση», είπε η αστυνομία λίγο μετά. Η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική στην αρχή, αλλά στη συνέχεια επικράτησε ένταση καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να συλλάβει μια γυναίκα με τους διαδηλωτές να πετούν στις αστυνομικές δυνάμεις μπουκάλια με νερό και να φωνάζουν «Αφήστε την να φύγει!».

Οι συλλήψεις στο USC έγιναν στο Alumni Park – όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει η κεντρική τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου τον επόμενο μήνα. Στους καθηγητές του ιδρύματος δόθηκε η δυνατότητα της εξαποστάσεως διδασκαλίας.

«Οι διαδηλωτές ανήκουν στη φυλακή», λέει ο κυβερνήτης του Τέξας

Χάος επικράτησε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, όταν έφιπποι αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πανεπιστημιούπολη της σχολής. Εικόνες από τη σύγκρουση των δυνάμεων ασφαλείας με τους διαδηλωτές δείχνουν πολλά άτομα με χειροπέδες, στο έδαφος.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε ότι οι διαδηλωτές «ανήκουν στη φυλακή». Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Τζέι Χάρτζελ, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να «καταλάβουν» την πανεπιστημιούπολη και παραβίασαν τις πολιτικές του πανεπιστημίου, ενώ αγνόησαν τις πολλαπλές προειδοποιήσεις για να αποχωρήσουν.

Πού διαμαρτύρονται οι φοιτητές;

Οι κυριότερες διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε αμερικανικά πανεπιστήμια και κολέγια είναι οι εξής:

– Emerson College, Βοστώνη – 108 άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη, με την αστυνομία της Βοστώνης να δηλώνει ότι οι διαδηλωτές θα προσαχθούν σε δίκη. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

– Alumni Park του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας – την Τετάρτη η αστυνομία ήρθε αντιμέτωπη με το πλήθος των διαδηλωτών και ακολούθησαν συλλήψεις.

– Πανεπιστήμιο του Τέξας, Όστιν – Περισσότερα από 30 άτομα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές την Τετάρτη.

– Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Νέα Υόρκη – Οι φιλο-Παλαιστινιακές διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου την περασμένη εβδομάδα έγιναν περισσότερες από 100 συλλήψεις. Την Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι υποστηρίζει σθεναρά την πρόεδρο Νεμάτ Σαφίκ.

– Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Βοστώνη – Για δεύτερη μέρα φοιτητές βρίσκονται στο campus του Χάρβαρντ και διαδηλώνουν υποστηρίζοντας πως δεν σκοπεύουν να φύγουν από το σημείο μέχρι το πανεπιστήμιο να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

– Πανεπιστημιούπολη του California State Polytechnic University, Humboldt. Οι φοιτητές έχουν καταλάβει δύο κτίρια και τα μαθήματα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως.

– Στην Ουάσινγκτον, έχουν στηθεί καταυλισμοί στο Πανεπιστήμιο Georgetown, στο Πανεπιστήμιο George Washington (GW) και στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

– Διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται επίσης στα πανεπιστήμια Γέιλ, ΜΙΤ, Μπράουν, Στάνφορντ και Τζονς Χόπκινς.

Τι ζητούν οι φοιτητές

Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στην Κολούμπια είπαν ότι δεν θα διαλυθούν μέχρι το Κολούμπια να διακόψει τους δεσμούς με ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα και να δεσμευτεί για «πλήρη εκποίηση» των κεφαλαίων του από όσους συνδέονται με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων αιτημάτων.

Οι διαδηλωτές σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις διατυπώνουν παρόμοια αιτήματα, καλώντας τις πανεπιστημιουπόλεις να αποχωρήσουν από εταιρείες που πωλούν όπλα, κατασκευαστικό εξοπλισμό, υπηρεσίες τεχνολογίας και άλλα είδη στο Ισραήλ.

Οι αξιωματούχοι της Κολούμπια προειδοποίησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κατασκήνωση παραβιάζει τους σχολικούς κανόνες, αλλά δεν παρείχε συγκεκριμένες πειθαρχικές συνέπειες. Αξιωματούχοι απέρριψαν επίσης τους ισχυρισμούς των διαδηλωτών ότι το σχολείο απείλησε ότι θα φέρει την Εθνική Φρουρά για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καταυλισμού διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων.

Ακύρωσε την τελετή αποφοίτησης το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας

Επικαλούμενο φόβους για την ασφάλεια, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) ακύρωσε την τελετή αποφοίτησης που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Μαΐου, εξαιτίας των διαδηλώσεων των φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων. Σε ανακοίνωσή του, το USC ανέφερε ότι «δε θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει την τελετή που συνήθως συγκεντρώνει 65.000 φοιτητές, μέλη οικογενειών και φίλους».

Τι λέει ο Νετανιάχου

«Αυτό που συμβαίνει στις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων της Αμερικής είναι φρικτό», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωση, απηχώντας τις ανησυχίες που εκφράστηκαν κυρίως από υποστηρικτές του Ισραήλ για την ασφάλεια των Ισραηλινών ή Εβραίων φοιτητών και καθηγητών καθώς εντείνονται οι διαδηλώσεις.

Κάποιοι επεσήμαναν αντισημιτικά περιστατικά και υποστήριξαν ότι οι ηγέτες των πανεπιστημίων επιτρέπουν τον εκφοβισμό και τη ρητορική μίσους.

«Οι αντισημιτικοί όχλοι έχουν καταλάβει κορυφαία πανεπιστήμια», ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου.

«Καλούν για τον αφανισμό του Ισραήλ. Επιτίθενται σε Εβραίους φοιτητές. Επιτίθενται στην Εβραϊκή σχολή», είπε.

«Είναι ασυνείδητο. Πρέπει να σταματήσει».

Υποστήριξε ότι «η απάντηση πολλών προέδρων πανεπιστημίων ήταν επαίσχυντη» και είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι για όλους εμάς, όλους εμάς που… αγαπάμε τις αξίες και τον πολιτισμό μας, να σηκωθούμε όλοι μαζί και να πούμε, «φτάνει πια», είπε ο Νετανιάχου.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε « λάθος » τον χειρισμό της απάντησης από τον πρωθυπουργό.

Η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ

Φοιτητές στο Παρίσι στη Γαλλία απέκλεισαν σήμερα την πρόσβαση στο φημισμένο πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) ζητώντας από το ίδρυμα να καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ, σε μια διαμαρτυρία που απηχεί παρόμοιες διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ.

Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων, οι φοιτητές κρέμασαν παλαιστινιακές σημαίες από παράθυρα και πάνω από την είσοδο του κτιρίου. Αρκετοί φορούσαν την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα, την κεφίγια, που έχει γίνει έμβλημα αλληλεγγύης με τη Γάζα.

«Όταν βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα και στην Αυστραλία, ελπίζουμε πραγματικά ότι θα συμβεί και εδώ στη Γαλλία, ο ακαδημαϊκός κόσμος έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει», λέει ο 22χρονος Χισάμ, μεταπτυχιακός φοιτητής στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές σπουδές στο Sciences Po.

Οι φοιτητές, λέει, ζητούν από το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών να καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φοιτητές σε όλο και περισσότερα πανεπιστήμια κινητοποιούνται», λέει η 20χρονη Ζόι, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη δημόσια διοίκηση στο Sciences Po.

«Ελπίζουμε ότι θα επεκταθεί σε όλα τα πανεπιστήμια και πέρα απ’ αυτά … δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα».

Στελέχη του Sciences Po δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο.

Πορεία των φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα

Συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές των ΗΠΑ που διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο στην Παλαιστίνη από φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Στον ίδιο παλμό κινείται και η Αθήνα, με τους φοιτητές να διοργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης στους φοιτητές των ΗΠΑ με σύνθημα «Αλληλεγγύη στους φοιτητές στις ΗΠΑ! Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά – Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!».

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Ελευθερίας και έχει πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Αθήνας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εκατοντάδες φοιτητές των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την απαράδεκτη καταστολή σε βάρος των φοιτητών και τις εκατοντάδες συλλήψεις στις οποίες έχει προχωρήσει η αστυνομία.

Απαιτούν να σταματήσουν τώρα οι συλλήψεις και η καταστολή σε βάρος των φοιτητών. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Στο Κολούμπια ο Κουτσούμπας

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκεται και ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε, Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Βρισκόμαστε εδώ στο κ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές/τριες που αγωνίζονται για λευτεριά στην Παλαιστίνη, για να σταματήσει αυτός ο άδικος και βάρβαρος πόλεμος, η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού” δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας από τις ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε τα όσα γίνονται μια “μεγάλη φοιτητική εξέγερση”.

“Δε μας εκπλήσσει, μας συναρπάζει θεωρούμε ότι έτσι προχωράει η ιστορία έτσι θα κατορθώσουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο και να ξεκινήσει μια άλλη κοινωνία χωρίς θανάτους αμάχων, παιδιών, χωρίς σφαγές ανθρώπων” δήλωσε.

Η ακύρωση της συναυλίας του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Στις ΗΠΑ βρίσκεται και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο οποίος προέβη σε ακύρωση συναυλίας του στο Κολούμπια, λόγω των όσων συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο.

Όπως αναφέρει ο μουσικός, οι εικόνες αυτές στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, παραπέμπουν σε αυτές του 1968. Μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram, εξήγησε τι συμβαίνει και τους λόγους για τους οποίους ακυρώνεται η συναυλία του.

Συγκεκριμένα ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έγραψε ότι:

«Ακύρωση συναυλίας στο Columbia, 22/4/2024

Οι τελευταίες μέρες ήταν αρκετά ιδιαίτερες στη Νέα Υόρκη. Μένω δίπλα στο Columbia και παρακολούθησα από κοντά τα γεγονότα. Είδα την «κατάληψη» του campus από τους φοιτητές, την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου.

Είχε προηγηθεί την προηγουμένη η «ανάκριση» της από την επιτροπή εκπαίδευσης της Βουλής, όπου ανάμεσα σε άλλα τής έγινε η παρατήρηση ότι δεν διδάσκεται αρκετά η Βίβλος στο πρόγραμμα σπουδών και ρωτήθηκε σοβαρά αν η ίδια επιθυμεί να καταραστεί ο Θεός το Columbia, με την πρόεδρο να απαντά εξίσου σοβαρά «Όχι, δεν θα το ήθελα.»

Είδα επίσης τις ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με τα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες που βλέπεις παντού στην πόλη, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων καθηγητών του Columbia προς υποστήριξη των φοιτητών τους. Ταυτόχρονα, έγιναν 47 συλλήψεις φοιτητών στο Yale, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται και σε αρκετά άλλα πανεπιστήμια (πχ Berkeley, Boston University, MIT, University of California, NYU, University of North Carolina).

Από σήμερα το πρωί λοιπόν, το Columbia απαγόρευσε την είσοδο στο campus, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, το πανεπιστήμιο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι εκδηλώσεις του αναστέλλονται. Παρά λοιπόν την πεποίθησή μου ότι το τραγούδι δεν πρέπει να σταματά ποτέ, τα πιο πάνω μέτρα έκαναν αδύνατη την πραγματοποίηση της συναυλίας. Ζητώ συγνώμη από όσους ακροατές και όσες ακροάτριες ταλαιπωρήθηκαν.

– Η ομιλία και η συναυλία στο UCLA (26 και 27/4) φαίνεται ότι θα γίνουν κανονικά».

Δείτε την ανάρτηση: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα