Διεθνή

Ιράν: Ο φυλακισμένος σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί ξεκινά απεργία πείνας

Παραμένει φυλακισμένος στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης

Parallaxi
ιράν-ο-φυλακισμένος-σκηνοθέτης-τζαφά-903303
Parallaxi

Ο βραβευμένος ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί (Jafar Panahi), ο οποίος είναι εδώ και έξι μήνες φυλακισμένος στην Τεχεράνη, άρχισε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησής του, αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη σύζυγό του.

Ο Τζαφάρ Παναχί, ταινίες του οποίου έχουν βραβευθεί σε ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ, συνελήφθη τον Ιούλιο πριν καν αρχίσει το κύμα των διαμαρτυριών που συγκλονίζει από το Σεπτέμβριο το ιρανικό καθεστώς.

Η σύλληψή του τον Ιούλιο σημειώθηκε αφού είχε είχε παρευρεθεί στη δίκη ενός άλλου σκηνοθέτη, του Μοχαμάντ Ρασουλόφ, ο οποίος είχε συλληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα.

Η σύλληψη του προκάλεσε διεθνές αντιδράσεις τόσο από το Φεστιβάλ του Βερολίνου όσο και του Φεστιβάλ των Κανών (κεντρική φωτογραφία).

Ηλικίας 62 ετών, ο Τζαφάρ Παναχί συνελήφθη στις 11 Ιουλίου και υποχρεώθηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης έξι ετών που του επιβλήθηκε το 2010 για «προπαγάνδα κατά του συστήματος».

Όμως στις 15 Οκτωβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη και διέταξε να διεξαχθεί νέα δίκη, δίνοντας στους δικηγόρους του ελπίδες για την απελευθέρωσή του.

Παρά τις ελπίδες για την απελευθέρωσή του τον περασμένο μήνα, ο Τζαφάρ Παναχί παραμένει φυλακισμένος στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης.

«Σήμερα, όπως πολλοί άνθρωποι παγιδευμένοι στο Ιράν, δεν έχω άλλη επιλογή από το να διαμαρτυρηθώ εναντίον αυτής της απάνθρωπης συμπεριφοράς με ό,τι έχω πιο ακριβό: τη ζωή μου», δήλωσε. «Θα αρνηθώ να φάω και να πιω και να πάρω οποιοδήποτε φάρμακο μέχρι την απελευθέρωσή μου», δήλωσε ο κινηματογραφιστής, η απεργία πείνας του οποίου άρχισε την 1η Φεβρουαρίου.

«Θα παραμείνω σ’ αυτή την κατάσταση έως ότου να απελευθερωθεί από τη φυλακή ίσως το άψυχο σώμα μου», πρόσθεσε.

Ο Τζαφάρ Παναχί κέρδισε ένα Χρυσό Λιοντάρι στη Μόστρα της Βενετίας το 2000 για την ταινία του «Ο Κύκλος».

Το 2015 τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για την ταινία του «Ταξί στην Τεχεράνη» και το 2018 κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Κανών για τα «Τρία Πρόσωπα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα