Ισπανία: Ο καύσωνας ξέρανε εντελώς τη μεγαλύτερη λίμνη στην Ντονιάνα

Το τρίτο κύμα καύσωνα διανύει η Ισπανία για φέτος το καλοκαίρι

Parallaxi
ισπανία-ο-καύσωνας-ξέρανε-εντελώς-τη-μ-1043251
Parallaxi

H μεγαλύτερη μόνιμη λίμνη του εθνικού πάρκου στην Ντονιάνα, υδροβιότοπου στην νότια Ισπανία, έχει ξεραθεί τελείως, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λόγω του έντονου και παρατεταμένου κύματος καύσωνα και εξαιτίας της της υπερεκμετάλλευσης των υπόγειων υδάτων.

Το τρίτο κύμα καύσωνα διανύει η Ισπανία για φέτος το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα η υπερβολική χρήση των αποθεμάτων σε νερό έχει οδηγήσει ορισμένες περιοχές της χώρας να πάρουν μέτρα για περιορισμό κατανάλωσης νερού.

“Από τότε που αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία για την περιοχή εδώ και μισό αιώνα, αυτό δεν έχει ποτέ συμβεί για δύο συνεχή χρόνια, πράγμα που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει το σύστημα λιμνών της Ντονιάνα και μαζί του η βιοποικιλότητα που εξαρτάται από αυτό”, αναφέρει σε ανακοίνωση το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας της Ισπανίας (CSIC).

Ο υδροβιότοπος της Ντονιάνα είναι γνωστός για την βιοποικιλότητά του, καθώς υπάρχουν ενδημικά και απειλούμενα είδη, όπως χέλια του γλυκού νερού και χελώνες.

Οι πιο πολλές λίμνες στην Ντονιάνα είναι εφήμερες. Αυτό σημαίνει ότι οι κοίτες γεμίζουν με νερό της βροχής, όταν ξεχειλίζουν τα υπόγεια ύδατα τον χειμώνα και ξεραίνονται τους θερμούς μήνες. Ορισμένες, όμως, διατηρούν νερό και το καλοκαίρι, αποτελώντας πολύτιμο καταφύγιο για τα μεταναστευτικά πουλιά, τα οποία κατευθύνονται προς τον νότο, αφού γεννήσουν στην βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η Ντονιάνα τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει τα χαμηλότερα επίπεδα βροχών εδώ και δέκα χρόνια καθώς και τις πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ, 18,53 βαθμούς Κελσίου.

Δεν αποτελούν κίνδυνο για τις λίμνες στην Ντονιάνα μόνο η ξηρασία και η ζέστη. Γύρω από αυτές υπάρχουν θερμοκήπια και ένα τεράστιο σύστημα σωληνώσεων, το οποίο μεταφέρει νερό από παράνομες γεωτρήσεις για την άρδευση των καλλιεργειών φράουλας.

Η συντηρητική τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας έχει στα πλάνα της να κάνει νόμιμη την επιπλέον άντληση υδάτων από την Ντονιάνα, δημιουργώντας έντονο κύμα αντιδράσεων.

Θερμοκρασία ρεκόρ στη Βαλένθια με 47 βαθμούς Κελσίου – Νέο κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα

Τους 47 βαθμούς Κελσίου άγγιξε σήμερα η θερμοκρασία στη Βαλένθια, ένα ιστορικό ρεκόρ για αυτήν την πόλη στη νοτιοανατολική Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, καθώς η χώρα βιώνει από τη Δευτέρα το τρίτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.

Οκτώ περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γύρω από τις πόλεις της Βαλένθια και της Μούρθια βρίσκονται σε συναγερμό λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Το απόγευμα, η θερμοκρασία «στο αεροδρόμιο της Βαλένθια έφτασε τους 46,8 βαθμούς Κελσίου – 3,4 βαθμούς περισσότερους από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 1986», ανέφερε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).

Το ιστορικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στη χώρα καταρρίφθηκε στις 14 Αυγούστου 2021, με 47,6 βαθμούς Κελσίου στη Λα Ράμπλα, νότια της Κόρδοβα, στην Ανδαλουσία.

«Αυτό το καλοκαίρι είναι φρικτό (…) δεν μπορούμε να ζήσουμε στα διαμερίσματά μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναζίμ Άλι, κάτοικος της Βαλένθια.

«Το βράδυ βάζουμε κλιματισμό ή ανοίγουμε τον ανεμιστήρα. Την ημέρα προσπαθούμε να φύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται (…) και να πάμε στην παραλία», είπε ένας άλλος κάτοικος.

Έξι σταθμοί γύρω από τη Βαλένθια και τη γειτονική πόλη Καστεγιόν κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 44 βαθμούς Κελσίου σήμερα. Χθες, δύο περιοχές κοντά στη Σεβίλλη και τη Γρανάδα κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 44 βαθμούς.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, αύριο Παρασκευή υποχωρεί το τρίτο κύμα καύσωνα, με δύο περιοχές γύρω από τις πόλεις της Κόρδοβα και της Σεβίλλης να βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς και το νότιο τμήμα του νησιού Γκραν Κανάρια, όπου ο υδράργυρος αναμένεται να ανέλθει ξανά στους 44 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα από 700.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή του έτους, σε έναν προσωρινό απολογισμό πολύ μικρότερο από τα 3.000.000 στρέμματα που καταστράφηκαν το 2022, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (Effis).

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αύξηση των κυμάτων καύσωνα, καθώς και της διάρκειας και της σφοδρότητάς τους αποτελούν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η Ισπανία, το 75% του εδάφους της οποίας απειλείται από ερημοποίηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η χώρα της δυτικής Ευρώπης που απειλείται περισσότερο από το φαινόμενο.

Νωρίτερα σήμερα, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC) ανέφερε πως η μεγαλύτερη μόνιμη λίμνη του εθνικού πάρκου στη Ντονιάνα, υδροβιότοπου στη νότια Ισπανία, έχει ξεραθεί τελείως για δεύτερο συνεχές καλοκαίρι, εξαιτίας της έντονης και παρατεταμένης ξηρασίας και της υπερεκμετάλλευσης των υπόγειων υδάτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα