Ισραήλ: Ο στρατός φέρεται να αγνόησε προειδοποιήσεις για το μουσικό φεστιβάλ Supernova

Παράλληλα, 10χρονο αγόρι, νεφροπαθής, φοβάται ότι θα πεθάνει χωρίς να ξαναδεί ποτέ την οικογένεια του.

Parallaxi
ισραήλ-ο-στρατός-φέρεται-να-αγνόησε-πρ-1098993
Parallaxi

Ο ισραηλινός στρατός ενέκρινε την πραγματοποίηση του μουσικού φεστιβάλ Supernova, παρά την άποψη ενός ανώτερου αξιωματικού ότι αποτελούσε περιττό κίνδυνο για την ασφάλεια, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Το φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε κοντά στον φράχτη της Γάζας, έγινε στόχος της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αντισυνταγματάρχης Sahar Fogel και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι για τη μεραρχία της Γάζας είχαν αντιταχθεί στην άδεια λόγω του κινδύνου πυρών ρουκετών και όλμων στην περιοχή.

Ο Fogel είχε επίσης προειδοποιήσει ότι ο στρατός δεν θα είχε τη δυνατότητα να διασφαλίσει την εκδήλωση, καθώς επρόκειτο για θρησκευτική εορτή, προστίθεται στην έκθεση.

Ο Fogel φέρεται να έθεσε τις ανησυχίες του στο τμήμα επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Η άδεια εγκρίθηκε επειδή η απόρριψη του αιτήματος των παραγωγών του φεστιβάλ θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές δυσκολίες.

Αιματοκύλισμα

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού της βραχίονα σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις.

Οι παλαιστίνιοι μαχητές πήραν επίσης ομήρους κάπου 250 ανθρώπους, 120 και πλέον εκ των οποίων παραμένουν σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20.424 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ανάγκασε 1,9 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Νάσεμ Μόχρα, ένας 10χρονος νεφροπαθής που επιβιώνει μέσα στον πόλεμο, φοβάται πως ενδεχομένως δεν θα δει ποτέ ξανά την οικογένειά του, αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον πατέρα του, ενώ εκείνος μετέφερε το αγόρι σε ένα νοσοκομείο στη νότια Γάζα για να υποβληθεί επειγόντως σε αιμοκάθαρση.

Ένας γείτονας πήγε τον Νάσεμ, ο οποίος χρειάζεται να υποβάλλεται τακτικά σε αιμοκάθαρση, στο νοσοκομείο Abu Yousef Al Najjar στη Ράφα χθες, αφότου το αγόρι χωρίστηκε από τους συγγενείς του, εν μέσω των σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα.

«Φοβάμαι να πεθάνω προτού δω την οικογένειά μου, τους συγγενείς μου και τα αδέλφια μου», δήλωσε ο Νάσεμ, την ώρα που υποβαλόταν σε αιμοκάθαρση.

«Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος, προκειμένου να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να επιστρέψω στην κανονική ζωή μου», είπε ο 10χρονος, προσθέτοντας πως δεν έχει δει τη μητέρα του εδώ και εβδομάδες.

Ο γείτονας, Άντελ Χανίγιε, εξήγησε πως ταξίδευε νότια μέσω της Γάζας μαζί με τα παιδιά του, όταν αναγνώρισε τον Νάσεμ και αποφάσισε να αναλάβει τη φροντίδα του. Ο πατέρας του παιδιού συνελήφθη σε ένα σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Το αγόρι βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Χρειάζεται να ακολουθεί ειδική διατροφή, η κατάστασή του είναι πολύ άσχημη. Κοιμόμαστε σε ένα τέμενος και ερχόμαστε εδώ (καθημερινά) με μια καρότσα που τη σέρνουν γαϊδουράκια», περιέγραψε ο Χανίγιε, επισημαίνοντας πως επιπλέον πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρα προκειμένου να υποβληθεί το παιδί στη θεραπεία του.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έχει πει πως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κεντρικών δρόμων κατά μήκος της Γάζας εμποδίζει τη διέλευση των ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων των υπηρεσιών διάσωσης.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο της Ράφα, κοντά στην αιγυπτιακή μεθόριο, τονίζουν πως οι ελλείψεις σε καύσιμα και ιατρικές προμήθειες καθιστούν πολύ δύσκολες τις συνθήκες εργασίας τους εκεί.

«Έχουμε 17 κρεβάτια για αιμοκάθαρση, υπό κανονικές συνθήκες εξυπηρετούμε 120 ασθενείς, τώρα όμως 350 ασθενείς πρέπει να χρησιμοποιούν αυτά τα κρεβάτια», είπε ο γιατρός Ίχαμπ Μάσερ, επικεφαλής του τμήματος αιμοκάθαρσης.

«Δυστυχώς χάνουμε ασθενείς καθημερινά», επισήμανε. «Ελπίζω να μπει ένα τέλος σε αυτό με τη βοήθεια του Θεού και η κατάσταση να βελτιωθεί σύντομα», συμπλήρωσε.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον αριθμό των εξαντλημένων από την πείνα ασθενών στα νοσοκομεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για τον αριθμό των εξαντλημένων από την πείνα ασθενών, τους οποίος οι ομάδες του συνάντησαν σε νοσοκομεία της Γάζας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το Σάββατο, μια αποστολή, την οποία οργάνωσε ο ΠΟΥ, μετέβη σε νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την παράδοση περισσότερων από 19.000 λίτρων πετρελαίου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακα, το οποίο έθεσε υπό πολιορκία ο ισραηλινός στρατός τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ στο X (πρώην Twitter) ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αυτό που τα μέλη της αποστολής της 23ης Δεκεμβρίου διαπίστωσαν, «είναι μια ολοένα και αυξανόμενη απόγνωση εξαιτίας της πείνας», είπε ο Τέντρος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ «μιας άμεσης αύξησης της (αποστολής) τροφίμων και νερού προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η σταθερότητα του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, «οι αδιάκοπες μάχες και ένας τεράστιος αριθμός τραυματιών έχουν γονατίσει τις δυνατότητες» (του νοσοκομείου Αλ Σίφα). Το νοσοκομείο δεν μπορεί παρά να παράσχει αυτή τη στιγμή μονάχα «τις πλέον βασικές πρώτες βοήθειες».

Ο Σον Κάσεϊ, μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περιέγραψε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα υπερφορτωμένες χειρουργικές αίθουσες, διευκρινίζοντας πως δεν κατάφερε να αξιολογήσει τη λειτουργία των χειρουργείων, «καθώς υπάρχουν άνθρωποι στο εσωτερικό τους και δεν ανοίγουν την πόρτα».

«Όλοι οι άνθρωποι στους οποίους μιλήσαμε πεινάνε», προσέθεσε στο βίντεο που τράβηξε εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα και ανήρτησε στο Χ. «Υπάρχει ο κίνδυνος του λιμού», προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ μίλησε, από την άλλη, για απελπισμένους κατοίκους που άρπαξαν την επισιτιστική βοήθεια που μετέφερε ένα φορτηγό προς το νοσοκομείο.

«Σε αυτό το πλαίσιο σοβαρών επισιτιστικών ελλείψεων, η αναζήτηση τροφής (…) ωθεί ορισμένους, σε κατάσταση απόγνωσης, να παίρνουν τα τρόφιμα από τα φορτηγά μεταφοράς», έγραψε ο Τέντρος.

Οι ομάδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκαν επίσης τα μαιευτήρια Αλ Σαχάμπα και Αλ Χελού, όπου καταγράφονται από κοινού έως και 35 γεννήσεις την ημέρα, σε ένα περιβάλλον έλλειψης καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών, τροφίμων, νερού, οξυγόνου, αντιβιοτικών και αναισθητικών φαρμάκων.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα