Διεθνή

Ισραήλ προς Χαμάς: «Παραδίνεστε ή πεθαίνετε, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή»

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα την ιεραρχία της διοικησης της Χαμάς

Parallaxi
ισραήλ-προς-χαμάς-παραδίνεστε-ή-πεθα-1070852
Parallaxi

Αυστηρή προειδοποίηση στη Χαμάς έστειλε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ κι ενώ επίκεται η χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

«Παραδίνεστε ή πεθαίνετε» είπε ο Γκαλάντ, απευθυνόμενος στην οργάνωση που έχει σκοτώσει πάνω από 1.400 Ισραηλινούς έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση που πραγματοποίησε πριν από 10 ημέρες.

«Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή για εσάς» πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε βάση της πολεμικής αεροπορίας του νότιου Ισραήλ.

Προηγουμένως είχε ορκιστεί ότι το Ισραήλ θα «ανατρέψει» τη Χαμάς και θα «εξαλείψει» τις στρατιωτικές της δυνατότητες

Ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε την ιεραρχία της ηγεσίας της Χαμάς

Έτοιμος να εξαπολύσει τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γαζας είναι ο στρατός του Ισραήλ (IDF) με στόχο να εξουδετερώσει πλήρως τη Χαμάς. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ισραηλινές Δυνάμεις προσδιόρισαν την Τρίτη, σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, την οργανωτική ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης και ορκίστηκαν να την καταστρέψουν, στοχεύοντας τα ανώτατα στελέχη της, τα οποία ήταν «υπεύθυνα» για τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών. Μάλιστα, συνόδευσαν την ανάρτηση με το «απειλητικό» μήνυμα «ξέρουμε ποιοι είστε».

Ανάμεσα στα μέλη της Χαμάς, που παρουσιάζουν οι IDF, είναι, φυσικά, ο ηγέτης της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια, ο Γιαχία Σινουάρ, τον οποίο ο ισραηλινός στρατός αποκαλεί «σκληροπυρηνικό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα» και ο Ελ Ντέιφ, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής Χανίγια, το «πρόσωπο του κακού» και ο «επισκέπτης»

Πριν από τη νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές έναντι της Φατάχ το 2006, ο Ισμαήλ Χανίγια δεν αποτελούσε εξέχον μέλος της ηγεσίας της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μετά την εκλογική νίκη, το άστρο του άρχισε να ανεβαίνει. Διορίστηκε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας και ο πλούτος του αυξήθηκε ραγδαία, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο ισραηλινός στρατός αποκαλεί τον Γιαχία Σινουάρ, τον σκληροπυρηνικό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, το «πρόσωπο του κακού». Ανώτεροι αξιωματικοί λένε ότι είναι ο κορυφαίος στόχος των δεκάδων χιλιάδων ισραηλινών στρατευμάτων που είναι έτοιμα να εισβάλουν στον παράκτιο θύλακα και να καταστρέψουν την ηγεσία του. Ο Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται εδώ και καιρό βάναυσος εκτελεστής για λογαριασμό της Χαμάς και άσπονδος εχθρός του Ισραήλ, βρέθηκε για περισσότερες από δύο δεκαετίες σε ισραηλινές φυλακές προτού απελευθερωθεί σε μια ανταλλαγή κρατουμένων το 2011. Αναδείχθηκε ηγέτης της μαχητικής οργάνωσης στη Γάζα – η ανώτατη ηγεσία της διαμένει στο εξωτερικό – το 2017, ανέφεραν οι New York Times.

Ο Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ-Μασρί, γνωστός ως Ελ Ντέιφ (ο επισκέπτης), επειδή, εδώ και καιρό, έμενε σε διαφορετικά σπίτια κάθε βράδυ για να αποφύγει τον εντοπισμό, και την εκτέλεσή του από το Ισραήλ, τώρα είναι επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ. Το 1996 ο Ελ Ντέιφ, ικανός κατασκευαστής βομβών, ήταν πίσω από ένα κύμα τεσσάρων επιθέσεων αυτοκτονίας που σκότωσαν 65 ανθρώπους στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ και άλλες ενέργειες που αποσκοπούσαν στον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας, ανέφερε το CNN.

Με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να έχουν διαταχθεί να καταλάβουν την πόλη της Γάζας και να καταστρέψουν τη σημερινή ηγεσία του θύλακα, ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει σύντομα στη Λωρίδα της Γάζας. Ο στρατός έχει ανακοινώσει ότι απώτερος στόχος του είναι να εξαλείψει την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της τρομοκρατικής ομάδας, Αμπού Ομπέιντα, υποστήριξε ότι κρατούν 200 με 250 ομήρους στη Γάζα, ανέφεραν οι Times of Israel, προσθέτοντας ότι ενώ δεν υπάρχει οριστική καταμέτρηση, λόγω “δυσκολιών ασφαλείας και πρακτικών δυσκολιών”, εννοείται ότι οι αιχμάλωτοι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Νοεμβρίου ανέρχονται συνολικά σε σχεδόν 200.

Σε τηλεοπτική της δήλωση, η Χαμάς ανέφερε ότι άλλοι περίπου 50 κρατούνται από άλλες “παρατάξεις της αντίστασης αλλού”. Οι ξένοι όμηροι είναι “καλεσμένοι μας”, δήλωσε ο Ομπέιντα, υποσχόμενος να τους προστατεύσει και να τους απελευθερώσει όποτε οι συνθήκες “επί του εδάφους” το επιτρέψουν, ανέφεραν οι Times of Israel.

  • Γρίφος οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ – Οι αποφάσεις για τη χερσαία επέμβαση

Τον ισραηλινό «γρίφο» σχετικά με μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Δέκα ημέρες μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως ετοιμάζεται μεγάλης έκτασης επίθεση, με δυνάμεις του στρατού να έχουν παραταχθεί στα σύνορα με τη Γάζα.

Ωστόσο μια δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού σήμερα, θόλωσε το τοπίο σχετικά με τα σχέδια και τις προθέσεις του Τελ Αβίβ.

«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι. Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ κατά την τακτική ενημέρωσή των δημοσιογράφων.

Η δήλωση – μυστήριο, άνοιξε μια ολόκληρη συζήτηση σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για την επόμενη ημέρα του πολέμου, ενώ παράλληλα εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση που θα αποτρέψει την αιματοχυσία.

Ισραηλινός στρατός κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο Ισραήλ, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Το BBC σχολιάζει πως το Ισραήλ, δεν πρόκειται φυσικά να ανακοινώσει πότε θα διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση, όπως δεν θα το ανακοίνωνε και κανένας στρατός στον κόσμο. Σημειώνει ωστόσο τη μεγάλη κινητοποίηση των ισραηλινών δυνάμεων και πως «να κρατάς τον στρατό που έχεις κινητοποιήσει σε θέση αναμονής για μεγάλο διάστημα, μπορεί να επηρεάσει τόσο την ετοιμότητά τους όσο και το ηθικό τους».

Το βρετανικό μέσο, επισημαίνει ακόμα πως στην περιοχή βρέχει συνεχώς και πως οι καιρικές συνθήκες παίζουν πάντα ρόλο σε έναν πόλεμο.

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή Alistair Bunk, είναι πεπεισμένος ότι θα γίνει χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να προστατευθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

«Βλέπουμε με τα μάτια μας την τεράστια κινητοποίηση στρατευμάτων στα σύνορα με την Γάζα, και εάν δεν είναι για μια χερσαία επιχείρηση, τότε γιατί γίνεται;», ανέφερε.

«Εάν θες να εξολοθρεύσεις εντελώς τη Χαμάς… Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως μπορεί να γίνει αυτό πράξη χωρίς μια κάποιου είδους χερσαία εισβολή, είτε μεγάλης, είτε περιορισμένης έκτασης», «Εγώ θα έλεγα ότι προς το παρόν η χερσαία επίθεση φαίνεται να είναι η πιο πιθανή επιλογή», ανέφερε ο ανταποκριτής.

Δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, ανέφερε πως η χερσαία επιχείρηση σχεδιαζόταν να αρχίσει το περασμένο σαββατοκύριακο, αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών, καθώς θα ήταν περιορισμένη η ορατότητα για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και drones που θα παρείχαν αεροπορική κάλυψη.

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις διέψευσαν τα περί αναβολής της χερσαίας επιχείρησης λόγω καιρού και πως ο βασικός λόγος ήταν να μπορέσουν περισσότεροι Παλαιστίνοι να φύγουν προς το νότο.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του πολιορκημένου θύλακα να φύγουν προς τα νότια, καθώς στοχεύει τη πόλη της Γάζας ώστε να καταστρέψει το επιχειρησιακό κέντρο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Νεκρός ηγέτης της Παλαιστινιακής οργάνωσης – Συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Δραματική είναι κάθε ώρα που περνά στην πολιορκημένη από το Ισραήλ Γάζα μετά τον πόλεμο που κήρυξε το Τελ Αβίβ ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε συμφωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες. Το πέρασμα στη Ράφα παραμένει κλειστό.

Οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τις 2.837 (ανάμεσά τους τουλάχιστον 1.000 παιδιά), ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι νερό, ηλεκτρισμός και καύσιμα υπάρχουν μόνο για τις επόμενες 24 ώρες. Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 16/10 ότι στη Γάζα κρατούνται 199 όμηροι, με τη Χαμάς να υποστηρίζει ότι αυτοί είναι 250.

Το Τελ Αβίβ αποφάσισε να εκκενώσει 28 περιοχές στο βόρειο Ισραήλ έτσι ώστε ο στρατός να έχει περισσότερη ελευθερία να δράσει κατά της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, ενώ κλειστά παραμένουν τα σύνορα με τον Λίβανο και έχει δημιουργηθεί «νεκρή ζώνη».

Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει σχέδιο για «ανθρωπιστική εκεχειρία» που έχει κατατεθεί από τη Βραζιλία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα