Διεθνή

Ισραήλ – Βρετανία: Φόβοι Σούνακ για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η ΕΕ ενεργοποίησε τον μηχανισμό για την πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή       

Parallaxi
ισραήλ-βρετανία-φόβοι-σούνακ-για-περ-917560
Parallaxi

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε από το Ισραήλ ότι είναι σημαντικό η σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς να μην κλιμακωθεί διευρυνόμενη προς την υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

«Είναι σημαντικό ο πόλεμος αυτός να μην γνωρίσει περιφερειακή κλιμάκωση. Για τον λόγο αυτόν συζητώ με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Ρίσι Σούνακ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός απάντησε έτσι στην δήλωση που είχε κάνει προηγουμένως στο πλευρό του ο ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του είπε «…θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας».

ΕΕ: Ενεργοποίηση του μηχανισμού IPCR

Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προχώρησε σήμερα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού για την πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR) σε πλήρη λειτουργία λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η λειτουργία παρακολούθησης IPCR είχε ήδη ενεργοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου.

Ο IPCR είναι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων του Συμβουλίου. Υποστηρίζει τη γρήγορη και συντονισμένη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο της ΕΕ για μείζονες και περίπλοκες κρίσεις, φέρνοντας σε επαφή κράτη μέλη, θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλους βασικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων σχετικών εξωτερικών παραγόντων, όπως ο ΟΗΕ και τρίτες χώρες.

Η ενεργοποίηση του IPCR θα υποστηρίξει τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης και τις π ροσπάθειες συντονισμού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα