Ισραηλινά άρματα μάχης στο νοσοκομείο Άλ-Άχλι – Συγκλονίζει βίντεο με τη Γάζα πριν και μετά τον πόλεμο

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βρήκε μια όμηρο νεκρή κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
ισραηλινά-άρματα-μάχης-στο-νοσοκομεί-1082483
Parallaxi

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε γνωστό ότι Ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν το νοσοκομείο Αλ-Άχλι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας τονίζοντας ότι ομάδες της δεν μπορούν να μετακινηθούν και να προσεγγίσουν τους τραυματίες.

Σύμφωνα με τη δήλωση που έγινε στο λογαριασμό της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν το νοσοκομείο Άλ-Άχλι στη βόρεια Γάζα. Όπως ανακοινώθηκε ότι λόγω της πολιορκίας, οι ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου δεν μπορούν να μετακινηθούν από το νοσοκομείο και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους τραυματίες στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε δεκάδες νοσοκομεία στη Γάζα, όπου κατέφυγαν δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και άμαχοι, προκειμένου να τα αναγκάσει να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις τους ή τα κύρια κτίρια. Ορισμένα νοσοκομεία δέχθηκαν επιδρομές κατά τη διάρκεια της κατοχής. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις επιθέσεις.

Λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, 25 από τα 35 νοσοκομεία στη Γάζα ήταν εκτός λειτουργίας.

Συγκλονιστικό βίντεο: Η Γάζα πριν τον πόλεμο και μετά – Ισοπεδωμένα κτίρια, ερείπια και έρημοι δρόμοι

Μισογκρεμισμένα κτίρια ή εντελώς ισοπεδωμένα, δρόμοι γεμάτο μπάζα και ένα αχανές γκρίζο σκηνικό. Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής Γάζας η οποία θυμίζει μόνο θάνατο. Ένα βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Guardian δείχνει πως ήταν η περιοχή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με το Ισραήλ και πως είναι σήμερα.

Πολυκατοικίες, καταστήματα και δρόμοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς εν μέσω μιας ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους από τα σπίτια τους και έχει αφήσει περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους νεκρούς, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Γάζα

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο κάτω από τα ερείπια αυτά.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βρήκε μια όμηρο νεκρή κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βρήκε μια όμηρο νεκρή έξω από ένα κτίριο κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Πρόκειται για την 65χρονη Yehudit Weiss, της οποίας τα ίχνη χάθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της έναρξης του πολέμου με τη Χαμάς.

«Η σορός της ομήρου, της αείμνηστης Yehudit Weiss, εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από το 603ο Τάγμα της 7ης Ταξιαρχίας Μάχης από ένα κτίριο κοντά στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο στρατός του Ισραήλ.

«Στο κτίριο όπου βρέθηκε η Yehudit Weiss, βρέθηκε επίσης στρατιωτικός εξοπλισμός και όπλα τύπου Καλάσνικοφ και ένας πύραυλος RPG», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο στρατός του Ισραήλ και επισημαίνει ότι η 65χρονη απήχθη από τους τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μέσα από το σπίτι της στο Κιμπούτς Μπεερί.

«Οι IDF στέλνουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια της Yehudit Weiss», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο στρατός του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες – που μεταδίδονται από ισραηλινά ΜΜΕ – οι τρομοκράτες της Χαμάς πυροβόλησαν και σκότωσαν τον άντρα της ενώ απήγαγαν την ίδια. Έπασχε από καρκίνο του μαστού.

«Πυρά» Χαμάς κατά Reuters: «Καθαρά ψέματα όσα λέει για τη συνάντησή Χανίγιε-Χαμενεΐ»

Την οργισμένη αντίδραση της Χαμάς προκάλεσε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, σχετικά με τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ του ηγέτη της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγιε και του Ιρανού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Τεχεράνη στις αρχές Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρακτορείο, επικαλούμενο ανώνυμους Ιρανούς και αξιωματούχους της Χαμάς, ανέφερε ότι ο Αλί Χαμενεΐ είπε στον Ισμαήλ Χανίγιε, πως επειδή η Τεχεράνη δεν είχε ενημερωθεί για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δεν θα εμπλεκόταν σε ευθεία σύγκρουση με το Ισραήλ για λογαριασμό της Χαμάς.

Αν και ο Χαμενεΐ δεσμεύτηκε να διατηρήσει «πολιτική και ηθική υποστήριξη» προς τη Χαμάς, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απέκλεισε την άμεση ιρανική επέμβαση στον συνεχιζόμενο πόλεμο με το Ισραήλ. Ο Χαμενεΐ φέρεται επίσης να πίεσε τον Χανίγιε να φιμώσει τις φωνές εντός της Χαμάς που υποστήριζαν για αυξημένη εμπλοκή του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη μάχη κατά του Ισραήλ.

Το ρεπορτάζ όμως εξόργισε τον ηγέτη της Χαμάς στον Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν, απορρίπτοντάς το ως «καθαρά ψέματα».

«Αντί να παρέχει πληροφορίες, αυτό το πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε άχρηστα ψέματα», είπε ο Χαμντάν σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Είπε ότι η Χαμάς δεν είχε εκδώσει δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση του Χαμενεΐ με τη Χανίγια και πρόσθεσε ότι η συνάντηση συμβολίζει τη «συνέχιση της καλής και διακριτής σχέσης μεαξύ της Χαμάς και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Ο Χαμντάν υποστήριξε ότι τέτοιες αναφορές στόχευαν να βλάψουν την εικόνα της Χαμάς και του ευρύτερου «άξονα αντίστασης», ενός δικτύου περιφερειακών μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, διαφόρων πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία και της πολιτοφυλακής Χούτι στην Υεμένη.

Μάχες από κτίριο σε κτίριο των Ισραηλινών κομάντο με τους ενόπλους της Χαμάς στον καταυλισμό Σάτι – Δείτε βίντεο

Ισραηλινοί κομάντο εισβάλουν στον καταυλισμό Σάτι, τον πιο πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό στη Γάζα και δίνουν μάχες από κτίριο σε κτίριο με τους ενόπλους της Χαμάς.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το IDF παρουσιάζει τις συγκλονιστικές εικόνες από το πεδίο, ενώ έχει προηγηθεί βομβαρδισμός από την ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό.

Ο καταυλισμός Σάτι θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της Χαμάς και το βασικό κέντρο εκπαίδευσης για τους μαχητές της οργάνωσης.

Το Ισραήλ απειλεί ανοιχτά και τη νότια Γάζα – Σκληρή απάντηση από τον ΟΗΕ

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση Νετανιάχου κλείνοντας τα αυτιά στις πιέσεις και εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και βάζοντας, πλέον, στο στόχαστρο και τις νότιες περιοχές της Γάζας.

Τα σημεία εκείνα, δηλαδή, στα οποία οδήγησε με τη βία και υπό συνεχείς βομβαρδισμούς εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους από τη βόρεια Γάζα, την ώρα που επανέρχονται στο προσκήνιο δηλώσεις για υποχρεωτικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους.

Πέταξαν φυλλάδια, ζητούν απομάκρυνση

Εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και απίστευτης βαρβαρότητας στα νοσοκομεία, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη νότια Γάζα καλώντας τους Παλαιστίνιους να αποχωρήσουν από τέσσερις πόλεις, δημιουργώντας ανησυχία για επέκταση των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.
Στα μηνύματα που έπεσαν στις περιοχές Bani Shuhaila, Khuza’a, Abassan και al-Qarara υπάρχει η προειδοποίησε πως εάν οι κάτοικοι παραμείνουν «κοντά σε θέσεις μαχητών» τότε «βάζουν τις ζωές τους σε κίνδυνο».

Σε σημερινό ρεπορτάζ του ο Guardian αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο ρεπόρτερ που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των φυλλαδίων, ενώ άλλοι ανέβασαν σχετικές εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Για την ασφάλειά σας πρέπει να εκκενώσετε τις κατοικίες σας άμεσα και να κατευθυνθείτε προς καταφύγια. Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή τις εγκαταστάσεις τους βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο και όποιο σπίτι χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα τίθεται στο στόχαστρο».

«Θα βρεθούμε παντού»

Προοίμιο των σχεδιαζόμενων επιχειρήσεων ήταν οι χθεσινές προειδοποιήσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γάζα που δεν θα φτάσει το Ισραήλ, καμία κρυψώνα, κανένα κρησφύγετο. Θα φτάσουμε και θα εξοντώσουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε πίσω τους ομήρους. Δεν υπάρχει καταφύγιο για τους δολοφόνους της Χαμάς».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γοάβ Γκαλάντ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις θα φτάσουν και στον νότο και «θα χτυπήσουμε τη Χαμάς όπου βρίσκεται».

Έκρηξη οργής από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις

Οι ισραηλινές ενέργειες έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στο διπλωματικό πεδίο, με τα Ηνωμένα Έθνη να βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Τελ Αβίβ για τις εφιαλτικές συνθήκες που έχει επιβάλει σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους, οργανώσεις και εργαζόμενους σε υγειονομικές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Αντιδρώντας, σήμερα, στις ισραηλινές μεθοδεύσεις οι επικεφαλής των κυριότερων υπηρεσιών του ΟΗΕ δηλώνουν την άρνησή τους να συμμετάσχουν στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια ζώνη με μονομερείς αποφάσεις. «Καμία ‘ασφαλής ζώνη’ δεν είναι πραγματικά ασφαλής όταν ανακοινώνεται μονομερώς ή επιβάλλεται από την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση που υπογράφεται από έντεκα υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Μεταξύ αυτών είναι ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς, η Σίντι Μακέιν του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η ανακοίνωση υπογράφεται επίσης από ορισμένες μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως είναι οι CARE International και Save the Children. «Ως υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, η θέση μας είναι σαφής: δεν θα συμμετάσχουμε στη δημιουργία καμίας ασφαλούς ζώνης στη Γάζα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών, αν δεν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια και (την κάλυψη) βασικών αναγκών και αν δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που θα επιβλέπει την εφαρμογή της», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι προτάσεις για τη μονομερή δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Γάζα υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ζημιά στους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων και απωλειών ζωής σε μεγάλη κλίμακα. Για αυτό πρέπει να απορριφθούν», πρόσθεσαν. Οι αξιωματούχοι και οι ΜΚΟ εξηγούν επίσης ότι, κατά την άποψή τους, η συγκέντρωση αμάχων σε τέτοιες ζώνες μπορεί να «αυξήσει τον κίνδυνο επιθέσεων» και επομένως τον αριθμό των θυμάτων.

Πού θα πάνε 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι;

Την ώρα που ο IDF ετοιμάζεται να στρέψει τις κάννες του και προς τη νότια Γάζα, τα νούμερα καταγράφουν την εφιαλτική κατάσταση. Περίπου 800.000 άνθρωποι από τη βόρεια Γάζα έχουν μετακινηθεί προς τα νότια εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, ενώ υπολογίζεται ότι στην περιοχή παραμένουν στοιβαγμένοι και υπό άθλιες συνθήκες περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι περισσότεροι παραμένουν σε καταυλισμούς και κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αξιωματούχους των υπηρεσιών να καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές, ήδη έχουν αρχίσει να ξεσπάνε ασθένειες, ενώ η απειλή της επισιτιστικής κρίσης μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Σε αυτή τη φρικτή πραγματικότητα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι, πρώτον, επανέρχονται συνεχώς στην επικαιρότητα σενάρια περί μόνιμου, βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από την γη τους, ενώ ακροδεξιές φωνές εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν από τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως ακριβώς τη Χαμάς.

Να κάνει, δηλαδή, στη Δυτική Όχθη ό,τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα