Ισραηλινός υπουργός ζητά ξανά να χρησιμοποιηθεί «πυρηνικό όπλο» στη Γάζα

Ο εξτρεμιστής Ελιγιάχου έχει ολόκληρο ιστορικό εμπρηστικών και επικίνδυνων δηλώσεων κατά σύσσωμου του αραβικού κόσμου

Parallaxi
ισραηλινός-υπουργός-ζητά-ξανά-να-χρησ-1079418
Parallaxi

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, ο Ισραηλινός υπουργός Ιεροσολύμων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου επανέλαβε τον ισχυρισμό του για ρίψη «πυρηνικού όπλου» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ελιγιάχου πρόσθεσε ότι το Παγκόσμιο Δικαστήριο, το οποίο εκδικάζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία του Ισραήλ κατά της Γάζας, «γνωρίζει τις θέσεις μου».

Ο Ισραηλινός υπουργός αναφέρθηκε επίσης στον έφεδρο υποστράτηγο Νοάμ Τιβόν, τον πρώην διοικητή της Ταξιαρχίας της Χεβρώνας, και είπε ότι το όνομά του είναι «το όνομα του κακού».

Δείτε σχετικό βίντεο:

Τι είχε συμβεί το Νοέμβριο

Ο υπουργός Θεμάτων Ιερουσαλήμ και Εθνικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου σοκάρισε με τη ρητορική φρίκης περί χρήσης πυρηνικής βόμβας στη Γάζα ως «εναλλακτική επιλογή». Ο άκρως επικίνδυνος Ισραηλινός υπουργός έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη όπου, εκτός από το να απειλήσει με ρίψη πυρηνικών, έκανε κι άλλες απάνθρωπες δηλώσεις.

Ο Ελιγιάχου εξήγησε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με το εύρος των αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα. Οταν ρωτήθηκε αν έπρεπε να ρίξει το Ισραήλ ατομική βόμβα στον παλαιστινιακό θύλακα, απάντησε ανατριχιαστικά: «Αυτή είναι μία από τις πιθανότητες». Οταν επισημάνθηκε στον υπουργό ότι υπάρχουν περίπου 240 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ελιγιάχου εξέφρασε την πλήρη αδιαφορία και για τη δική τους ζωή:

«Προσεύχομαι και ελπίζω για την επιστροφή τους, αλλά υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρωθεί στον πόλεμο. Γιατί οι ζωές των απαχθέντων, των οποίων την απελευθέρωση πράγματι θέλω, είναι πιο σημαντικές από τις ζωές των στρατιωτών και των ανθρώπων που θα δολοφονηθούν αργότερα;»

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο υπουργός με καθήκοντα για τον… Πολιτισμό συνέχισε να διαφημίζει τη μισανθρωπία του: «Να μην παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη, αφού δεν θα παραδίδαμε ανθρωπιστική βοήθεια στους ναζί. Αλλωστε, δεν υπάρχουν μη εμπλεκόμενοι πολίτες στη Γάζα».

Για να ολοκληρώσει το ναζιστικού πνεύματος κήρυγμά του, πρόσθεσε ότι όποιος κυματίζει μια σημαία της Παλαιστίνης ή της Χαμάς «δεν πρέπει να συνεχίσει να ζει στο πρόσωπο της Γης», εξομοιώνοντας τα άμαχα γυναικόπαιδα με τους τρομοκράτες της Χαμάς. Αντίθετα σε κάθε έννοια νομιμότητας, υποστήριξε την ανακατάληψη ολόκληρης της Λωρίδας και την ανοικοδόμηση των ισραηλινών εποικισμών που υπήρχαν εκεί πριν το Ισραήλ αποσυρθεί από την περιοχή, το 2005.

Οπως ήταν φυσικό, ρωτήθηκε ποια θα είναι η τύχη του παλαιστινιακού πληθυσμού, αφού υποστηρίζει ότι πρέπει το Ισραήλ να καταλάβει ό,τι είναι σήμερα Παλαιστίνη. «Τα τέρατα της Γάζας μπορούν να πάνε στην Ιρλανδία ή στην έρημο» απάντησε ο Ισραηλινός υπουργός. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου έσπευσε να δηλώσει με tweet ότι «οι δηλώσεις του Ελιγιάχου δεν βασίζονται στην πραγματικότητα» και ότι «το Ισραήλ και ο στρατός του επιχειρούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του Διεθνούς Δικαίου για να αποφύγουν να βλάψουν αθώους». Μετά τον σάλο που ξέσπασε ο Ελιγιάχου έτρεξε να «μαζέψει» τη δήλωσή του με το παιδαριώδες επιχείρημα ότι ήταν «σαφές σε όλους τους λογικούς ανθρώπους» πως η αναφορά του στα πυρηνικά όπλα ήταν… «μεταφορική».

Το Ισραήλ, που διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, θεωρείται βέβαιο ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, αν και δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ δημοσίως πυρηνικές δοκιμές. Με τις αποτροπιαστικές δηλώσεις του ο Ελιγιάχου κατάφερε να απειλήσει την παγκόσμια κοινότητα με πυρηνικά όπλα, να βλάψει τη διεθνή θέση του Ισραήλ και να δημιουργήσει σε όλους μας άμεσες ανησυχίες για το τι είδους άνθρωποι βρίσκονται στην κυβέρνηση που διεξάγει αυτόν τον πόλεμο.

«Είναι μια σοκαριστική και τρελή δήλωση ενός ανεύθυνου υπουργού» κατήγγειλε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή του: «Ο Νετανιάχου πρέπει να τον διώξει σήμερα κιόλας». Ομως ο Νετανιάχου δεν απομάκρυνε τον Ελιγιάχου. Απλώς, εν μέσω της κατακραυγής, το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ανεστάλη η συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου επ’ αόριστον.

Το προσωρινό «πάγωμα» του Ελιγιάχου μέχρι να κατακάτσει η οργή δεν έχει κανένα νόημα. «Η αναστολή είναι ένα αστείο. Ούτως ή άλλως δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Η δουλειά γίνεται σε γύρους ψηφοφοριών μέσω τηλεφώνου» δήλωσαν ανώνυμα άλλοι υπουργοί στην «Times of Israel». Σημειωτέον ότι παραμένει ασαφές αν ο Ελιγιάχου θα μπορεί στο εξής να συμμετάσχει ή όχι στις τηλεφωνικές ψηφοφορίες.

Ο εξτρεμιστής Ελιγιάχου έχει ολόκληρο ιστορικό εμπρηστικών και επικίνδυνων δηλώσεων κατά σύσσωμου του αραβικού κόσμου. Το ίδιο ακραίοι, σε ιδεολογία αλλά και σε πράξεις, ήταν ο πατέρας του και ο παππούς του, θρησκόληπτοι υπερσυντηρητικοί ραβίνοι και οι δύο. Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι ο Ελιγιάχου, ένας υπουργός με αδυναμία στις θηριωδίες βιομηχανικής κλίμακας, όπως φαίνεται, δεν αποτελεί τη μοναδική ακραία παραφωνία. Απηχεί ένα σημαντικό κομμάτι της κυβέρνησης Νετανιάχου. Μόλις το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπαζαλέλ Σμότριτς είπε ανοιχτά ότι «το Ισραήλ θα έχει τον έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο».

Οι λογικές μαζικής απανθρωποίησης όπως αυτές του Ελιγιάχου δεν ξεφύτυρωσαν εσχάτως στο Ισραήλ. Δυστυχώς, μέχρι κι ο μετριοπαθής δολοφονημένος πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν είχε δηλώσει το 1992: «Θα ήθελα να βυθιστεί η Γάζα στη θάλασσα, αλλά αυτό δεν θα συμβεί και πρέπει να βρεθεί μια λύση».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα