Ιστορικός καύσωνας δοκιμάζει την Βραζιλία
Καταγράφηκε θερμοκρασία 58,5 βαθμών Κελσίου
Η κλιματική κρίση είναι εδώ, με ακόμα μία απτή απόδειξη να καταγράφεται στη Βραζιλία, όπου χθες Τρίτη, καταγράφηκε στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ρεκόρ ζέστης με τις Αρχές να γνωστοποιούν ότι η θερμοκρασία έφτασε τους 58,5 βαθμούς Κελσίου.
Ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας δοκιμάζεται με ιστορικό καύσωνα από το περασμένο Σαββατοκύριακο, με το εθνικό ινστιτούτο μετεωρολογίας (INMET) να θέτει το ανώτατο στάδιο συναγερμού 15 πολιτείες, στο νοτιοανατολικό, στο κεντροδυτικό και στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και την πρωτεύουσα, την Μπραζίλια.
Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, το σύστημα Alerta Rio κατέγραψε την απίστευτη θερμοκρασία των 58,5 βαθμών Κελσίου, ενώ το προηγούμενο ιστορικό υψηλό (58 βαθμοί Κελσίου), είχε καταγραφεί μόλις τον Φεβρουάριο.
Με τα θερμόμετρα να δείχνουν 37,3° Κελσίου, η Μπραζίλια από την πλευρά της κατέγραψε την πιο υψηλή θερμοκρασία στα χρονικά αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, εν έτει 1962, σύμφωνα με την INMET.
Στο Σαο Πάολο, καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, δηλαδή 37,7 βαθμοί Κελσίου, ένα δεκαδικό ψηφίο κάτω από το απόλυτο ρεκόρ, τους 37,8° Κελσίου, που ανάγεται στον Οκτώβριο του 2014.
«Για εμάς που δουλεύουμε στον δρόμο, είναι αφόρητα τα πράγματα με αυτή τη ζέστη. Προσπαθώ να φθάσω πολύ νωρίς για να φύγω» το μεσημέρι, είπε η Ντόρα, 60 χρονών, που πουλάει τα προϊόντα της σε λεωφόρο της πόλης και θέλησε να δώσει μόνο το μικρό της όνομα.
Το κύμα ζέστης –οι θερμοκρασίες είναι κατά τουλάχιστον 5° Κελσίου πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή– αναμένεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον μεθαύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της INMET.
Ο καύσωνας οδηγεί εξάλλου σε νέα ρεκόρ κατανάλωσης ενέργειας. Αφού έσπασε για πρώτη φορά στα χρονικά το φράγμα των 100.000 μεγαβάτ τη Δευτέρα, χθες Τρίτη σημειώθηκε νέο ρεκόρ, 101.400 μεγαβάτ, κατά τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Εξαιτίας του Ελ Νίνιο, η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με ακραία φαινόμενα εδώ και μήνες: ιστορική ξηρασία πλήττει τον Αμαζόνιο και παραποτάμους του από τη μια, ενώ από την άλλη καταγράφονται σφοδρές βροχοπτώσεις και κυκλώνες στον νότο.
Η ξηρασία συνέβαλε να μεγεθυνθεί το εύρος πυρκαγιών στην Παντανάλ (δυτικά), όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος στον κόσμο. Οι φωτιές αποδίδονται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες.