Ιταλία: Αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων μελών ΜΚΟ για πρόσφυγες – Έγκριση από την κυβέρνηση
Η ιταλική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε το Graphite, στρατιωτικό κατασκοπευτικό λογισμικό της ισραηλινής Paragon Solutions
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ιταλία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και στόχοι από την Ελλάδα.
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε τη χρήση ενός εξελιγμένου εργαλείου παρακολούθησης για την κατασκοπεία των μελών μιας ανθρωπιστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), επειδή φέρεται να θεωρούνταν πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με βουλευτές και όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο Αλφρέντο Μαντοβάνο, υφυπουργός του υπουργικού συμβουλίου, έκανε την παραδοχή αυτή κατά τη διάρκεια μιας απόρρητης συνάντησης με την Copasir, την κοινοβουλευτική επιτροπή εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της κατάστασης.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
Undersecretary Alfredo Mantovano has reportedly admitted that 🇮🇹Italy’s intelligence services authorised #spyware surveillance on members of the NGO Mediterranea Saving Humans. Yet,it remains unknown who was behind the surveillance of Francesco Cancellato.https://t.co/UPdTMZOH4i
— Vas Panagiotopoulos (@criticalvas) March 27, 2025
Χρησιμοποιούσαν το κατασκοπευτικό λογισμικό Graphite
Η Copasir διερευνά κατά πόσον οι μυστικές υπηρεσίες παραβίασαν τον νόμο κατά τη χρήση του Graphite, ενός στρατιωτικού κατασκοπευτικού λογισμικού που κατασκευάστηκε από την Paragon Solutions με έδρα το Ισραήλ, για την παρακολούθηση ακτιβιστών και δημοσιογράφων, και αναμένεται να υποβάλει σύντομα έκθεση σχετικά με το πόρισμά της.
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι δέχεται πιέσεις για να ασχοληθεί με την υπόθεση από τον Ιανουάριο, όταν μερικοί Ιταλοί ακτιβιστές και ένας δημοσιογράφος έλαβαν προειδοποιήσεις από το WhatsApp, την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στη Meta, ότι τα τηλέφωνά τους είχαν στοχοποιηθεί από λογισμικό κατασκοπείας.
Η ιταλική κυβέρνηση αρχικά αρνήθηκε την εμπλοκή, αλλά ο Μαντοβάνο, ο οποίος επιβλέπει τις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε στην επιτροπή ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό είχε ως στόχο τους Λούκα Καζαρίνι και Τζουζέπε Κάτσια, τους ιδρυτές της ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans, που προσπαθεί να προστατεύσει τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
Dopo mesi di silenzio, si sa che tra gli spiati dai servizi segreti italiani con Paragon ci sono attivisti tra cui Luca Casarini. Che annuncia battaglia: «Denunceremo per abuso di potere».
L’intervista 👉 https://t.co/vvLIlpx08W pic.twitter.com/dmFrq63XpI
— Domani (@DomaniGiornale) March 26, 2025
Ο Μαντοβάνο είπε ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και τον γενικό εισαγγελέα του εφετείου της Ρώμης και ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποίησαν το σύστημα παρακολούθησης εντός των παραμέτρων του νόμου προκειμένου να διεξάγουν μια «προληπτική» έρευνα «για την παράνομη μετανάστευση».
Αρνήθηκε ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για να στοχοποιηθεί ο Φραντσέσκο Καντσελάτο, ο αρχισυντάκτης του ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Fanpage.
Οι ισχυρισμοί του Μαντοβάνο, τους οποίους ανέφερε πρώτη η La Repubblica, δεν έχουν μέχρι στιγμής διαψευστεί από την κυβέρνηση.
Η Paragon ανέστειλε τη σχέση της με την Ιταλία όταν προέκυψαν οι παραβιάσεις, δήλωσε στον Guardian άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Το κατασκοπευτικό λογισμικό της εταιρείας προορίζεται για χρήση σε εγκληματίες.
Για «καθεστώς» κάνει λόγο η Mediterranea Saving Humans αναφορικά με την κυβέρνηση Μελόνι
Η Mediterranea Saving Humans δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τους ισχυρισμούς του Μαντοβάνο από δημοσιογραφικές πηγές, προσθέτοντας σε ανακοίνωσή της ότι η «μυστική επιχείρηση αντάξια ενός καθεστώτος» είχε «αποκαλυφθεί στον κόσμο».
Δείτε σχετική ανάρτηση:
🧿 caso #spyware #Paragon: i servizi segreti hanno spiato Mediterranea per ordine del sottosegretario Alfredo #Mantovano. Lo avrebbe ammesso lo stesso esponente del governo Meloni davanti al Copasir.
Leggi qui il nostro primo commento 👇🏾https://t.co/mXPz1uw3O3
— Mediterranea Saving Humans (@RescueMed) March 26, 2025
Εκτός από την έρευνα της Copasir, εισαγγελείς σε πέντε πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, του Παλέρμο, της Νάπολι, της Μπολόνια και της Βενετίας, διερευνούν ισχυρισμούς μετά από καταγγελίες που υποβλήθηκαν από στόχους της καταγγελόμενης παραβίασης του κατασκοπευτικού λογισμικού, στους οποίους περιλαμβάνονται ο Ματία Φεράρι, ένας ιερέας, και ο Ντέιβιντ Γιάμπιο, ένας ακτιβιστής, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με τη Mediterranea Saving Humans.
Ο ιερέας Ματία Φεράρι ήταν θύμα των παρακολουθήσεων.
«Πέντε εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα και πιστεύουμε ότι κάποιος θα έχει το θάρρος να φτάσει στην ουσία και να αποδείξει, όπως είναι σαφές, ότι πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας και τίποτα άλλο», πρόσθεσε η Mediterranea Saving Humans.