Ιταλία: Οργή με ακόμα μία γυναικοκτονία – «Δεν είναι έγκλημα πάθους, αλλά εξουσίας»
Το πτώμα της 22χρονης φοιτήτριας Giulia, βρέθηκε λίγες ημέρες πριν από την τελετή αποφοίτησής της σε ένα χαντάκι
Οργή και αγανάκτηση κυριαρχούν σε ολόκληρη την Ιταλία μετά τη δολοφονία μιας φοιτήτριας, με δράστη όπως όλα δείχνουν τον πρώην φίλο της, μια υπόθεση που ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στη βία κατά των γυναικών, σε μια χώρα όπου κατά μέσο όρο μια γυναίκα σκοτώνεται κάθε τρεις ημέρες.
Το πτώμα της 22χρονης Giulia Cecchettin, φοιτήτριας μηχανικής, βρέθηκε λίγες ημέρες πριν από την τελετή αποφοίτησής της σε ένα χαντάκι κοντά σε μια λίμνη βόρεια της Βενετίας. Είχε τυλιχτεί σε πλαστικό και φέρεται να είχε μαχαιρωθεί πολλές φορές.
Η σορός της ανακαλύφθηκε έπειτα από μία εβδομάδα αναζήτησης. Λίγες ώρες πριν την εξαφάνισή της, κάμερες ασφαλείας δείχνουν τον πρώην σύντροφό της, Filippo Turetta, να την χτυπά.
Κατά μέσο όρο μία γυναίκα σκοτώνεται κάθε τρεις ημέρες στην Ιταλία
Η σορός της Guilia βρέθηκε τυλιγμένη σε σακούλα και πεταμένη σε χαντάκι
Την Τετάρτη, ένα δικαστήριο στην ανατολική Γερμανία, όπου ο 21χρονος Turetta είχε συλληφθεί μετά από βλάβη στο αυτοκίνητό του, δήλωσε ότι ενέκρινε την έκδοσή του στην Ιταλία, όπου θα τεθεί υπό κράτηση κατά την άφιξή του και θα ανακριθεί.
Σύμφωνα με αναφορές φίλων και συγγενών του θύματος, ο Turetta δεν μπορούσε να αποδεχθεί την απόφαση της Giulia να τερματίσει τη σχέση τους.
Χιλιάδες κόσμου αναμένεται να συγκεντρωθούν σε ολόκληρη την Ιταλία, σε διάφορες συγκεντρώσεις και ολονυκτίες στη μνήμη της Giulia, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών που είναι σήμερα, 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Guardian.
5.000 people in Bergamo, North Italy. The most important march of last years. For Giulia, for all womens.#StopViolenceAgainstWomen pic.twitter.com/NdzQ4PBJQh
— sara agostinelli (@saragostinelli) November 24, 2023
Τα «παιδιά» της πατριαρχίας
«Πρόκειται για ένα σενάριο που γνωρίζουμε πολύ καλά», δήλωσε η Κριστίνα Γκαμπέρι, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, επισημαίνοντας τις 106 γυναίκες που έχουν σκοτωθεί στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, στην πλειονότητά τους από τα χέρια των συντρόφων τους ή των πρώην συντρόφων τους.
«Αλλά με την Giulia κάτι είναι διαφορετικό… κι αυτό είναι η αδερφή της η Elena» τόνισε η ίδια.
Η Elena έχει αντιδράσει στην εικόνα του «καλού παιδιού» που προβάλλουν τα media αναφορικά με τον Turetta και αντ’ αυτού τον κατηγορεί για ελεγκτική και κτητική συμπεριφορά.
«Αντιστέκεται με πολύ ισχυρή αποφασιστικότητα και θυμό», δήλωσε η Γκαμπέρι. «Και νομίζω ότι δίνει φωνή σε μια νέα συλλογική συνειδητοποίηση που είναι πραγματικά ευρέως διαδεδομένη μεταξύ της νεότερης γενιάς» συμπλήρωσε.
Τόσο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσο και μέσω συνεντεύξεων, η Elena Cecchettin συνέδεσε τη δολοφονία της αδελφής της με την κανονικοποίηση της τοξικής ανδρικής συμπεριφοράς, χαρακτηρίζοντας όσους διαπράττουν γυναικοκτονίες ως «παιδιά» της πατριαρχίας και της κουλτούρας του βιασμού.
«Δεν είναι έγκλημα πάθους, αλλά έγκλημα εξουσίας» Φάνηκε επίσης να αντιδρά στο αίτημα της κυβέρνησης να κρατήσουν τα σχολεία ενός λεπτού σιγή για την αδελφή της, ζητώντας αντ’ αυτού ευρεία σεξουαλική και συναισθηματική εκπαίδευση και χρηματοδότηση κέντρων κατά της βίας.
«Για την Guilia μην κρατήσετε ενός λεπτού σιγή, για την Guilia κάψ’τε τα πάντα», έγραψε. «Η γυναικοκτονία είναι μια κρατική δολοφονία επειδή το κράτος δεν μας προστατεύει. Η γυναικοκτονία δεν είναι έγκλημα πάθους, είναι έγκλημα εξουσίας».
Μια έκθεση, που δημοσιεύθηκε το 2021 από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και βασίστηκε σε στοιχεία του 2018, κατέταξε την Ιταλία στην ένατη θέση μεταξύ 15 χωρών της ΕΕ για τον αριθμό των δολοφονιών γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους και στη δέκατη θέση για τις γυναικοκτονίες που διαπράττονται από συγγενείς.
Πηγή: in.gr