Διεθνή

Ιταλία: Τουλάχιστον 45 άτομα ανασύρθηκαν νεκρά από το ναυάγιο

Ογδόντα άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής.

Parallaxi
ιταλία-τουλάχιστον-45-άτομα-ανασύρθηκα-978077
Parallaxi

Σαράντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 80 κατάφεραν να επιζήσουν όταν σκάφος που μετέφερε μετανάστες προσέκρουσε σε βράχια κοντά στις ακτές της νότιας Ιταλίας νωρίς το πρωί της Κυριακής (26/2).

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους εκατό.

Το ναυάγιο έλαβε χώρα κοντά στο Στεκάτο ντι Κάτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας, της περιοχής που αποτελεί την άκρη της “μπότας” της Ιταλίας.

Το σκάφος μετέφερε περίπου 120 άτομα και προσέκρουσε σε βράχια “λίγα μέτρα από την ακτή”, ανέφερε η ακτοφυλακή, προσθέτοντας ότι η έρευνα για άλλους πιθανούς επιζώντες συνεχίζεται.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Κάτρο, Αντόνιο Σεράσο, δήλωσε στο ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24 ότι μεταξύ των νεκρών ήταν γυναίκες και παιδιά.

Είπε ότι η ξύλινη βάρκα των μεταναστών είχε “διαλυθεί” εν μέσω θαλασσοταραχής, με τμήματα των συντριμμιών να έχουν διασκορπιστεί σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την ακτή.

‘Όπως διηγήθηκαν οι διασωθέντες στους άνδρες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, το πλεούμενο (μήκους είκοσι μέτρων) προσέκρουσε σε βράχια και αμέσως μετά κόπηκε στα δυο. Οι γιατροί που, κοντά στον Κρότωνα, παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, δήλωσαν ότι μέρος των διασωθέντων φέρει εγκαύματα σε πολλά σημεία του σώματος.

Το πλεούμενο είχε αναχωρήσει από την Σμύρνη πριν τέσσερις ημέρες. Είκοσι δυο διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο (έντεκα είναι ανήλικα) και τουλάχιστον ένας είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

«Θέλουμε να μπλοκάρουμε τις αναχωρήσεις», λέει η κυβέρνηση για το ναυάγιο

Η ιταλική κυβέρνηση, σε ανακοινωθέν της, αναφέρεται στο τραγικό ναυάγιο μεταναστών και προσφύγων που σημειώθηκε σε λίγα μέτρα απόσταση από τις ακτές της Καλαβρίας, με προσωρινό απολογισμό πάνω από σαράντα νεκρών και ογδόντα διασωθέντων.

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση Μελόνι, στο ανακοινωθέν της εκφράζει τη βαθιά λύπη της πρωθυπουργού για τις πολλές ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και υπογραμμίζει:

«Αποτελεί εγκληματική πράξη το να χρησιμοποιείται μια βάρκα μόλις 20 μέτρων, με επιβαίνοντες που άγγιζαν τους 200 και κακές καιρικές συνθήκες. Είναι απάνθρωπο το να ανταλλάσσεται η ζωή ανδρών, γυναικών και παιδιών με την τιμή του “εισιτηρίου” που πλήρωσαν, με την ψεύτικη προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού. Η κυβέρνησή μας καταβάλλει προσπάθεια με στόχο να μπλοκάρουν οι αναχωρήσεις -και μαζί με αυτές, οι συγκεκριμένες τραγωδίες- και θα συνεχίσει να το κάνει, απαιτώντας, κατ΄αρχήν, την μέγιστη δυνατή συνεργασία από τις χώρες καταγωγής και αναχώρησης. Όσοι προσπαθούν σήμερα να εκμεταλλευθούν, υστερόβουλα, τους νεκρούς αυτούς, δεν χρήζουν σχόλιου. Από την στιγμή, δε, που στο παρελθόν είχαν εκθειάσει την αυταπάτη μιας μετανάστευσης χωρίς κανόνες».

Πηγή: news247.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα