Διεθνή

Ιταλία: Βυθισμένη σε νερό και λάσπη η Εμίλια Ρομάνια

Στους 13 οι νεκροί, πάνω από 10.000 οι εκτοπισμένοι

Parallaxi
ιταλία-βυθισμένη-σε-νερό-και-λάσπη-η-εμ-1009114
Parallaxi

Δεκατρείς νεκροί, κοινότητες πλημμυρισμένες, καλλιέργειες κατεστραμμένες. Η Εμίλια Ρομάνια, πλούσια περιφέρεια της Ιταλίας, ο «δεντρόκηπος» της χώρας, μετρά τις ζημιές που υπέστη από πλημμύρες σπάνιας έντασης, ένδειξη, σύμφωνα με τις αρχές και ειδικούς, της μετατροπής του μεσογειακού κλίματος σε «τροπικό».

Κάπου είκοσι ποταμοί και ρέματα υπερχείλισαν και τα νερά όρμησαν στις πεδιάδες της περιφέρειας 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που εκτιμούν ιδιαίτερα οι τουρίστες που επισκέπτονται ιστορικές πόλεις όπως η Πάρμα και η Ραβένα, τα κατάφυτα τοπία της, δοκιμάζουν τη γαστρονομία της, ή πάνε στις παραλίες της στην Αδριατική.

Κατά τις πληροφορίες ιταλικών ΜΜΕ, δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι αρχές πάντως δεν είχαν επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό χθες βράδυ.

Πάνω από 10.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όλη η Ιταλία βιώνει βροχερό και υγρό Μάιο, αλλά τις τελευταίες ημέρες η Εμίλια Ρομάνια υπέστη απίστευτη κακοκαιρία: πελώριες αγροτικές εκμεταλλεύσεις πνίγηκαν, βυθίστηκαν κάτω από νερά και λάσπες, χωράφια με σιτηρά και οπωροκηπευτικά ρημάχτηκαν , βοσκότοποι χάθηκαν, χωριά σαρώθηκαν από χείμαρρους λάσπης, γέφυρες κατέρρευσαν, πάνω από 400 δρόμοι βούλιαξαν.

Οι ζημιές εκτιμάται πως ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ — και προστίθενται σε αυτές που εκτιμήθηκε πως έφθαναν τα δύο δισεκ. ευρώ από παρόμοια φαινόμενα στις αρχές του μήνα.

«Πέντε χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρέθηκαν κάτω από το νερό», συνοψίζουν τοπικοί φορείς.

Μετατροπή του κλίματος σε «τροπικό»

Στις περιοχές όπου τα νερά υποχώρησαν, κάτοικοι προσπαθούν να καθαρίσουν σπίτια και δρόμους που καλύφθηκαν από χείμαρρους λάσπης και γέμισαν συντρίμμια.

Στην πόλη Λούγκο, ο Αντρέα Αντσεράνι δείχνει τα σημάδια της λάσπης μέσα στο διαμέρισμά του, όπου εισέβαλε χείμαρρος. «Κανένας εδώ δεν θυμάται να έχει ζήσει τίποτα τέτοιο. Χθες βράδυ τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, αλλά σήμερα είμαστε εδώ, κάνουμε δουλειές και περιμένουμε να έρθουν κάποιοι να καθαρίσουν τους δρόμους».

Οι αρχές και ειδικοί προειδοποιούν πως οι καταστροφές αυτού του είδους θα γίνουν ο κανόνας. «Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, διότι η μετατροπή του κλίματος σε τροπικό, που ήδη φάνηκε στην Αφρική, πλήττει και την Ιταλία», προειδοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουζουμέτσι.

Παραδόξως, ο κατακλυσμός του Μαΐου έπληξε μια χώρα που αντιμετώπιζε χρόνια ξηρασία. Έτσι δεν είναι καν εφικτή η αναπλήρωση των υδάτινων πόρων που μειώνονταν εξαιτίας της αραίωσης του χιονιού στα βουνά και της μείωσης του μέσου όρου κατακρημνίσεων, προειδοποιούν ειδικοί.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τα κύματα ακραίας ζέστης, οι ξηρασίες, οι δασικές πυρκαγιές, οι ακραίες βροχοπτώσεις.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν την ακύρωση του Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στην Εμίλια Ρομάνια, που προβλεπόταν να διεξαχθεί στην Ίμολα την Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα