Διεθνή

Κάμαλα Χάρις: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος που μπορεί να «σπάσει» φυλετικούς και έμφυλους φραγμούς

Ποια είναι η νέα υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ - Η πορεία της και το «Kamalove» από τη νέα γενιά.

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
κάμαλα-χάρις-ποια-είναι-η-πρώτη-γυναίκ-1199242
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Ένα debate για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ βγαλμένο από κωμωδία, με δύο ηλικιωμένους να τσακώνονται για τις επιδόσεις τους στο… γκολφ, η ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe V. Wade για τα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση και η συνολικότερη διαχείριση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ήταν μερικά από τα “καμπανάκια” που σηματοδοτούσαν την πορεία του Τζο Μπάιντεν στις φετινές προεδρικές εκλογές στην Αμερική.

Η είσοδος της Αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις στη θέση του Τζο Μπάιντεν, μετά την αποχώρησή του από την προεκλογική κούρσα, έγραψε ιστορία αφού κατέκτησε τον τίτλο της “πρώτης μαύρης γυναίκας” σε υποψηφιότητα από μεγάλο κόμμα, δίνοντας μια ανάσα ελπίδας στους Δημοκρατικούς.

Ένα τεράστιο και εκρηκτικό κύμα ενθουσιασμού εκδηλώθηκε για μια υποψήφια που προηγουμένως δεν είχε καταφέρει να εμπνεύσει τους πολίτες της Αμερικής. Οι Δημοκρατικοί από εκεί που έβλεπαν έναν νυσταγμένο, ηλικιωμένο που με το ζόρι μπορούσε να ολοκληρώσει μία πρόταση χωρίς το βλέμμα του να χάνεται στο κενό, τώρα αντικρίζουν στις οθόνες των τηλεοράσεων τους, μία νέα, δυναμική πολιτικό, με ενθουσιασμό να βγει στη σκηνή και να μιλήσει στο λαό της.

Μέσα σε 48 ώρες αφότου η Χάρις έγινε η υποψήφια των Δημοκρατικών, οι δωρεές ανήλθαν σε περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια και αναφέρθηκε αύξηση 700% στις εγγραφές ψηφοφόρων. Ήταν αναζωπυρωτική η αίσθηση ότι πρόκειται για κάποιον που θα μπορούσε πραγματικά να κερδίσει τις εκλογές αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Χάρις κέρδισε γρήγορα την υποστήριξη και κορυφαίων ηγετών του κόμματός της, όπως ο Μπάιντεν, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης της μειονότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι.

Ποια είναι η Κάμαλα Χάρις – Η πορεία της για την Αντιπροεδρία

Γεννημένη στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, από δύο μετανάστες γονείς – μια μητέρα Ινδής καταγωγής και πατέρας γεννημένος στην Τζαμάικα – μεγάλωσε με την ανύπαντρη μητέρα της μετά των χωρισμών των γονιών της.

Μόλις πριν από πέντε χρόνια, η Χάρις ήταν η γερουσιαστής από την Καλιφόρνια που ήλπιζε να κερδίσει την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για πρόεδρος.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Alameda και έγινε η εισαγγελέας της περιφέρειας για το Σαν Φρανσίσκο το 2003. Αργότερα έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκλέχθηκε ως γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η κορυφαία δικηγόρος και αξιωματούχος επιβολής του νόμου στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αμερικής.

Χρησιμοποίησε αυτή τη δυναμική για να προωθήσει την επιτυχημένη εκστρατεία της για την κατώτερη θέση γερουσιαστή της Καλιφόρνια το 2017.

Αλλά, δυστυχώς, οι προεδρικοί της στόχοι ήταν ανεπιτυχείς το 2020. Οι επιδέξιες εμφανίσεις της στη συζήτηση δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τις ανεπαρκώς διατυπωμένες πολιτικές της.

Η εκστρατεία της έσβησε σε λιγότερο από ένα χρόνο και ήταν ο Μπάιντεν που επέστρεψε την 59χρονη πλέον, στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής βάζοντάς την στο ψηφοδέλτιό του.

Η Χάρις επικεντρώθηκε σε πολλές βασικές πρωτοβουλίες ενώ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο και συνέβαλε καθοριστικά σε μερικά από τα πιο διαφημισμένα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ξεκίνησε μια πανεθνική περιοδεία «Fight for Reproductive Freedoms», υπογραμμίζοντας τις βλάβες που προκαλούν οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων. Κάλεσε το Κογκρέσο να αποκαταστήσει την προστασία του Roe v Wade αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση το 2022.

Αγωνίστηκε για την ευρεία απήχησή της στους Αμερικανούς πολίτες.

Παρά τις αριστερές κλίσεις σε ζητήματα όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων και η θανατική ποινή, αντιμετώπισε επανειλημμένες επιθέσεις επειδή δεν ήταν αρκετά προοδευτική για ορισμένους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους. Το “Kamala is a cop” ήταν ένα κοινό ρεφρέν στην εκστρατεία του 2020.

Ο Μπάιντεν κάλεσε την Χάρις να ηγηθεί των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, καθώς ένας αριθμός ρεκόρ μεταναστών διέφυγε στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Είναι ένα θέμα στο οποίο οι αντίπαλοι επισημαίνουν ως ένα θέμα στο οποίο δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο και επικρίθηκε από Ρεπουμπλικάνους και ορισμένους Δημοκρατικούς επειδή χρειάστηκε έξι μήνες για να προγραμματίσει ένα ταξίδι στα σύνορα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ενώ οι συνοριακές διελεύσεις έχουν μειωθεί δραματικά φέτος, μένει να δούμε αν μπορεί να μετατρέψει αυτή την επιτυχία προς όφελός της στις προεδρικές εκλογές.

H «πρώτη μαύρη γυναίκα» Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο ρατσισμός του Τραμπ

Όπως ήταν αναμενόμενο, με μία τέτοια υποψηφιότητα η συζήτηση στράφηκε απευθείας στη φυλή και το φύλο. Η Χάρις δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει στην εκστρατεία της το φύλο της και τον πιθανό τίτλο της «πρώτης (μαύρης) γυναίκας Πρόεδρου των ΗΠΑ», όπως για παράδειγμα είχε κάνει η Χίλαρι Κλίντον το 2016, για να στραφεί αυτό εναντίον της από τους αντιπάλους της.

Η ίδια αντιμετωπίζει έξαρση σε ρατσιστικές και μισογυνιστικές επιθέσεις αφότου μπήκε στο προεδρικό ράλι, με πρωτοστάτη των υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ και η Χάρις βρίσκονται σε ισοπαλία σε πολλές ανταγωνιστικές πολιτείες του πεδίου μάχης.

Η τακτική του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, βασίζεται πολύ συχνά στο να τάσσεται κατά του αντιπάλου του. Αυτή τη φορά λοιπόν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Μαύρων Δημοσιογράφων, ο Τραμπ χρησιμοποίησε ρατσιστική ρητορική απέναντι στη Χάρις, αμφισβητώντας τη φυλετική της ταυτότητα.

Η Χάρις επέκρινε τις δηλώσεις του και απάντησε με το ότι έχει μαύρες και νοτιοασιατικές ρίζες.

«Kamalove»: Οι ψηφοφόροι της Gen Z

Με τις πολυάριθμες viral στιγμές της στο internet, το χιούμορ και το πνεύμα της, η Χάρις κατάφερε να κερδίσει τους νέους ψηφοφόρους των νεότερων γενιών και κυρίως της Gen Z, η οποία έχει τροφοδοτεί το διαδικτυακό κύμα του “Kamalove“.

Από την πρώτη στιγμή που ο κόσμος εξοικειώθηκε με την Χάρις πριν από 4 χρόνια, την αγάπησε για το χιούμορ της, με καθοριστικό το viral video μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Το βίντεο τη δείχνει να τηλεφωνεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ, μετά την εκλογή του το 2020, λέγοντάς του συγκινημένη “We did it, Joe!”.

Από αυτή την πρώτη viral στιγμή της, μέχρι τα μιμίδια που αναδεικνύουν το αστείο γέλιο της, αλλά και την ομιλία στην οποία άρχισε να μιλάει για μία φράση της μητέρας της που περιλάμβανε ένα… δέντρο καρύδας, η Χάρις έχει αγαπηθεί από το νεανικό κοινό για το πνεύμα της και φυσικά, όχι μόνο.

Οι φιλελεύθερες πολιτικές της για τα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τις νεότερες γενιές αποτελούν το “κλειδί” για τους νεαρούς ψηφοφόρους της Χάρις. Η ίδια έχει αναφερθεί στην «ιστορική πρόοδο» που σημείωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις για την καταπολέμηση της ένοπλης βίας και της κλιματικής αλλαγής, τα οποία, όπως είπε, «διακυβεύονται ξανά αυτόν τον Νοέμβριο».

Πολλοί νέοι έχουν εκφράσει επίσης την ελπίδα ότι η Χάρις θα πάρει αποστάσεις από την προσέγγιση του Μπάιντεν, στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι παρακάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεχτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα και θα απελευθέρωνε τους ομήρους. Σε σχόλια που έκανε στη συνέχεια, η Χάρις έδωσε έμφαση στον πόνο των Παλαιστινίων, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.

“Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε αλλού μπροστά σε αυτές τις τραγωδίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μουδιάσουν απέναντι στον πόνο. Και δεν θα παραμείνω σιωπηλή”, δήλωσε η ίδια μιλώντας για την ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή.

«Γνωρίζουμε ότι οι νέοι ψηφοφόροι θα είναι το κλειδί και ξέρουμε ότι η ψήφος σας δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη», είπε σε ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο. «Πρέπει να κερδηθεί, και αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

Νέες δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν τους Δημοκρατικούς, με τη Χάρις στην κορυφή του ψηφοδελτίου, να κερδίζουν μονάδες έναντι του Τραμπ και με την εθνική κούρσα να αρχίσει πλέον να γίνεται στήθος με στήθος, ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.

Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει ακόμα αμφίβολο, με τον κόσμο της Αμερικής να περιμένει εκ νέου με αγωνία το πολυαναμενόμενο debate Χάρις – Τραμπ, το οποίο είχε δρομολογηθεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, με τον υποψήφιο των Ρεμπουπλικανών τελικά να το απορρίπτει.

*Με πληροφορίες από Guardian, usatoday, bbc 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα