Διεθνή

Καμπανάκι ΟΗΕ: Κίνδυνος ελλείψεων σε τρόφιμα λόγω κορονοϊού

Τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών, εν μέσω της κρίσης δημόσιας υγείας ενδέχεται να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
καμπανάκι-οηε-κίνδυνος-ελλείψεων-σε-τ-571954
Parallaxi

Τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών, εν μέσω της κρίσης δημόσιας υγείας ενδέχεται να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί το Σώμα Επισιτισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παρόλο που οι φετινές σοδειές ήταν καλές και οι προοπτικές για τις βασικές καλλιέργειες είναι πολλά υποσχόμενες, η έλλειψη εργατών στις περιοχές έξαρσης του ιού λόγω περιορισμών στην κυκλοφορία, καθώς και οι πολιτικές προστατευτισμού –δασμοί και απαγόρευση εξαγωγών- εγκυμονούν τον κίνδυνο να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Μάξιμο Τορέρο.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τη ροή των τροφίμων», είπε και πρόσθεσε: «Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή για τη δημιουργία εμπορικών φραγμών. Τώρα είναι η στιγμή να διασφαλίσουμε τη ροή των τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν σε κλήσεις από ορισμένες πλευρές για να προστατεύσουν τη δική τους προσφορά τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές, όπως είπαν ορισμένοι.

Το Καζακστάν, για παράδειγμα, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτάλευρου (είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο), ενώ έθεσε περιορισμούς στο φαγόπυρο και σε λαχανικά, μεταξύ άλλων σε κρεμμύδια, καρότα και πατάτες. Το Βιετνάμ, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, έχει αναστείλει προσωρινά τις συμβάσεις εξαγωγής ρυζιού. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σίτου στον κόσμο, μπορεί επίσης να περιορίσει τις εξαγωγές, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, ενώ και η θέση των ΗΠΑ είναι αμφίβολη, δεδομένης της προθυμίας του Donald Trump για εμπορικό πόλεμο σε άλλα βασικά προϊόντα.

«Τα εμπορικά εμπόδια θα δημιουργήσουν εξαιρετική αστάθεια. Θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αυτό παρατηρούμε στις κρίσεις των τροφίμων», προειδοποίησε ο Τορέρο Ενώ οι προμήθειες τροφίμων γίνονται ομαλά στις περισσότερες χώρες μέχρι σήμερα, τα προβλήματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να παρατηρούνται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και να ενταθούν τους επόμενους δύο μήνες, καθώς τα βασικά φρούτα και λαχανικά μπαίνουν σε εποχή ωρίμανσης. Αυτά τα είδη προϊόντων συχνά έχουν μικρούς χρόνους ωρίμανσης και κατανάλωσης, και χρειάζονται ειδικευμένους εργάτες για την έγκαιρη συγκομιδή τους και την προώθησή τους στην αγορά.

«Πρέπει να προσέξουμε να μην σπάσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων, αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε σύντομα προβλήματα με φρέσκα λαχανικά και φρούτα», προειδοποίησε ο Τορέρο και πρόσθεσε: «αν το εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να μετακινηθεί, τότε θα έχουμε πρόβλημα».

Ο ίδιος παρατήρησε πως ο κοροναϊός επηρεάζει το εργατικό δυναμικό και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης καθίστανται πολύ σημαντικά, και ζήτησε παρέμβαση: «Πρέπει να έχουμε πολιτικές, ώστε το εργατικό δυναμικό να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του. Προστατεύστε τους ανθρώπους, αλλά χρειαζόμαστε το εργατικό δυναμικό. Οι κυριότερες χώρες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τέτοιου είδους πολιτικές για να εξασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται», είπε.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, με ευάλωτο νόμισμα το υψηλό επίπεδο εισαγωγών, είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσουν αύξηση των τιμών των τροφίμων, εκτός αν η κυβέρνηση αναλάβει δράση ή οι λιανοπωλητές απορροφήσουν μέρος του κόστους, ανέφερε. «Αρκεί μόνο ένας μεγάλος έμπορος να λάβει μια απόφαση (να διακόψει την παροχή βασικών καλλιεργειών) και αυτό να επηρεάσει ευρύτερα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν στις ορθές ρυθμίσεις, αυτή είναι η μεγαλύτερη λειτουργία τους σε αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε ζωντανή την αλυσίδα αξίας των τροφίμων: να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε την αλυσίδα αξίας (συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς εργαζόμενων), αλλά όχι να στρεβλώσουμε την αγορά», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ενώ κάλεσε και τους πολίτες να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο: να αποφύγουν τον πανικό, να σταματήσουν να αποθεματοποιούν τρόφιμα και να μειώσουν αυτά που πετούν στα σκουπίδια.

Αγοράζοντας πάρα πολλά φρέσκα αγροτικά προϊόντα που έπειτα λήγουν και πετιούνται χωρίς να καταναλωθούν, επιδεινώνουν τα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς, είπε χαρακτηριστικά.

*Από πληροφορίες του Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα