Καναδάς – Αποζημίωση 31 δισ. δολάρια λόγω διακρίσεων σε ιθαγενείς
Η αντιμετώπιση δεν ήταν η ίδια με εκείνη για παιδιά που δεν ήταν αυτόχθονες.
Με 31 δισεκατομμύρια δολάρια έχει δεσμευτεί ο Καναδάς (40 δισ. δολάρια Καναδά) σε αποζημίωση για παιδιά και οικογένειες ιθαγενών, οι οποίοι υπέστησαν διακρίσεις ενώ βρίσκονταν σε ανάδοχη οικογένεια.
Τον Σεπτέμβριο, ένα ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε μια απόφαση του 2016 σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση υποχρηματοδοτούσε τις υπηρεσίες First Nations σε σύγκριση με εκείνες για παιδιά που δεν ήταν αυτόχθονες. Ειδικότερα, προανήγγειλε πληρωμές 31.350 δολ. για κάθε παιδί που βρισκόταν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας μετά το 2006. Η κυβέρνηση είπε αρχικά ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας. Ωστόσο, έχει τεθεί υπό έντονο δημόσιο έλεγχο μετά την ανακάλυψη περισσότερων από 1.100 τάφων χωρίς σήμανση στις τοποθεσίες πρώην οικοτροφείων.
Το σχολικό σύστημα του Καναδά ως το 1996, συνήθιζε να χωρίζει τα ιθαγενή παιδιά από τις οικογένειες τους. Τα έστελνε έπειτα σε οικοτροφεία, όπου ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες, καθώς η σεξουαλική κακοποίηση, ο υποσιτισμός και ο ξυλοδαρμός αποτελούσαν συχνά φαινόμενα. Προσπαθούσαν να αφομοιώσουν τα αυτόχθονα παιδιά, κάνοντας τα να εγκαταλείψουν τις μητρικές τους γλώσσες και να προσηλυτιστούν στον Χριστιανισμό. Περίπου 150.000 παιδιά ιθαγενών, των Métis και των Ινουίτ στεγάστηκαν σε σχολεία, τα οποία λειτουργούσαν μεταξύ 1874 και 1996. Αποτέλεσμα της εν λόγω πολιτικής, ήταν ο τραυματισμός ολόκληρων γενεών ιθαγενών παιδιών.
Απαραίτητες επίσης κρίνονταν οι χριστιανικές εκκλησίες όσον αφορά την ίδρυση και λειτουργία των σχολείων. Ειδικότερα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία έως και 70% των οικοτροφείων, σύμφωνα με την Indian Residential School Survivors Society.
Η RoseAnne Archibald, με την ιδιότητα της ως Εθνική Αρχηγός της Συνέλευσης των ιθαγενών δήλωσε: «Τα χρήματα δεν σημαίνουν δικαιοσύνη, ωστόσο, σηματοδοτούν ότι βρισκόμαστε σε μία θεραπευτική πορεία. Το μέγεθος του προτεινόμενου πακέτου αποζημίωσης είναι απόδειξη για το πόσα από τα παιδιά μας απομακρύνθηκαν από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους».
Επιπλέον, το Βατικανό δήλωσε φέτος, ότι ο πάπας Φραγκίσκος συμφώνησε να επισκεφθεί τον Καναδά για να βοηθήσει στις προσπάθειες συμφιλίωσης. Ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ημερομηνία και ο πάπας δεν έχει εκδώσει επίσημη συγγνώμη για τον ρόλο της Εκκλησίας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από Καναδούς.
Πηγή: BBC