Διεθνή

Κάντο όπως τα Τίρανα!

Σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα ζωής

Parallaxi
κάντο-όπως-τα-τίρανα-474631
Parallaxi
Εικόνες: Μπάμπης Παπαϊωάννου

Υλοποιώντας ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης τα Τίρανα πέτυχαν ήδη να μετατραπούν σε μια πιο πράσινη πιο φιλική για τον πολίτη πόλη.

Η κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη είναι πλέον μέρος χωρίς αυτοκίνητα, στο κέντρο υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και ένα κεντρικό πάρκο στο οποίο μπορείς να βρεις από καφέ μέχρι περίπτερα ξεκούρασης και παιδικές χαρές.

Στη νέα κεντρική πλατεία μάλιστα έχει εγκατασταθεί ειδικό σύστημα νερού που τις απογευματινές ώρες καθαρίζει και δροσίζει όλη την πλατεία. Το νερό είναι από ανακύκλωση και βοηθάει πάρα πολύ στη θερμοκρασία κύρια τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι αλλαγές έχουν συντελεστεί ακόμα και στο γραφείο του Δημάρχου το οποίο έχει διακοσμηθεί με φιλικές για τα παιδιά φωτογραφίες σε έντονα χρώματα

Οι αλλαγές έχουν συντελεστεί ουσιαστικά από το 2015 και μετά οπότε ανέλαβε Δήμαρχος Τιράνων ο Erion Veliaj. Σε μια από τις πρώτες κινήσεις του έφτιαξε μια παιδική χαρά μέσα στο δημαρχείο, μία αίθουσα όπου οι δημότες θα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του και το ρολόι στον πύργο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το δημαρχείο της Αλβανικής πρωτεύουσας. Όταν ρωτήθηκε για τον συμβολισμό της κίνησης με το ρολόι απάντησε: ” Αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε τα πράγματα που βλέπουμε τότε πως θα μπορέσουμε να φτιάξουμε τα πράγματα που γίνονται τριάντα ή σαράντα χιλιόμετρα μακρυά;”

Για το μέλλον ο ίδιος σχεδιάζει αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες των Τιράνων με ηλεκτρικά λεωφορεία, σταθμούς επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσα στην πόλη και ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων. 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα