Διεθνή

Κατάληψη σε πλοίο υπό πορτογαλική σημαία στα Στενά του Ορμούζ

Το περιστατικό σημειώνεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.

Parallaxi
κατάληψη-σε-πλοίο-υπό-πορτογαλική-σημ-1120103
Parallaxi

Ένας βρετανικός ναυτιλιακός οργανισμός, ο United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), προειδοποίησε, το Σάββατο (13/04), ότι ένα πλοίο μπορεί να έχει καταληφθεί κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, ιδίως μετά το ύποπτο ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Ιράν δεν αναγνώρισε αμέσως την κατάληψη κάποιου σκάφους, ούτε υπήρξε κάποια αναφορά που μεταφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για το περιστατικό. Ωστόσο, το Ιράν από το 2019 έχει προβεί σε μια σειρά κατασχέσεων πλοίων και του έχουν αποδοθεί επιθέσεις σε πλοία εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων με τη Δύση για το ραγδαία εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Κόλπος του Ομάν βρίσκεται κοντά στο Στενό του Ορμούζ, από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του συνόλου του πετρελαίου. Η Φουτζάιρα, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι το κύριο λιμάνι της περιοχής για τα πλοία που παραλαμβάνουν νέο φορτίο πετρελαίου, παραλαμβάνουν προμήθειες ή ανταλλάσσουν πλήρωμα.

Ιράν, Στενά Του Ορμούζ

Ακόμα, σύμφωνα με τους Times of Israel, το εμπλεκόμενο πλοίο είναι πιθανότατα το «MSC Aries» με πορτογαλική σημαία, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέεται με τη Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο. Η Zodiac Maritime είναι μέρος του ομίλου Zodiac του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου, Eyal Ofer.

Η Zodiac αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην MSC, η οποία δεν απάντησε αμέσως.

Πηγή: ieidiseis.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα