Κατάρ: Όλες οι χρηστικές πληροφορίες της Ελληνικής Πρεσβείας
Οδηγίες για τους Ελληνες που ζουν στο Κατάρ ή για όσους θέλουν να ταξιδέψουν προς τα εκεί δίνει η ελληνική πρεσβεία στη Ντόχα.
Η ελληνική πρεσβεία στη Ντόχα ανακοινώνει τις οδηγίες προς όσους θέλουν να ταξιδέψουν με κατεύθυνση το Κατάρ όπου λόγω της κρίσης και της απομόνωσής του επηρεάζονται οι θαλάσσιες, οι χερσαίες και οι αεροπορικές μεταφορές. Επίσης δίνει χρηστικές πληροφορίες για τους Ελληνες που ζουν στο Κατάρ.
Η ανακοίνωση:
«Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος προχώρησαν σε εφαρμογή των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ. Ορισμένες από τις εν λόγω κυρώσεις επηρεάζουν τις θαλάσσιες χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές.
Οι πτήσεις ανάμεσα σε Κατάρ και Η.Α.Ε., Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Αίγυπτο έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας. Οι Έλληνες υπήκοοι, κάτοικοι Κατάρ ή που επιθυμούν απλά να διέλθουν μέσω Κατάρ, με προορισμό τις εν λόγω χώρες, μπορούν , σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να φθάσουν στον προορισμό τους χρησιμοποιώντας ενδιάμεσες χώρες –σταθμούς, όπως το Ομάν ή το Κουβέιτ.
Αναφορικά με άλλους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι επιβάτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν στο Κατάρ, πρέπει να χρησιμοποιήσουν πτήσεις που δεν διέρχονται μέσω Η.Α.Ε., Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν και Αιγύπτου, αλλά από άλλες ενδιάμεσες χώρες – σταθμούς. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες που συνεχίζουν να πραγματοποιούν δρομολόγια από ή προς Κατάρ.
Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της με το Κατάρ, ενώ Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος προχώρησαν σε διακοπή των ναυτιλιακών συνδέσεων με το Κατάρ.
Η Πρεσβεια σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες στο Κατάρ
Η Πρεσβεία παρακολουθεί την κατάσταση, σε στενή επικοινωνία με τις καταρινές Αρχές και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και θα σας ενημερώσουμε σχετικά με οποιεσδήποτε τις εξελίξεις».
Υπάρχει συνεχής επικοινωνία των Ελλήνων πολιτών με την πρεσβεία στο Κατάρ για ο,τιδήποτε νεότερο προκύψει, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι το οποίο χρήζει να ανακοινωθεί, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Τις τελευταίες ώρες υπήρξε μία προσπάθεια και από τις ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση» ανέφερε ο υφυπουργός σημειώνοντας ότι «γύρω στους 3.500 Έλληνες ζουν και εργάζονται στην περιοχή –κυρίως εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ το απόγευμα λειτουργεί σχολείο, στο οποίο φοιτούν 150 ελληνόπουλα».
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η χώρα μας έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και σωστά βάλαμε στην ατζέντα μας, με τη 2η Διάσκεψη της Ρόδου στις 23 Μαΐου, την όσο δυνατόν μεγαλύτερη ανάπτυξη θετικών δράσεων ανάμεσα στις χώρες του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης και τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου σταθερότητας» επισήμανε, ενώ εξέφρασε τον αποτροπιασμό και τη λύπη της ελληνικής κυβέρνησης για την τρομοκρατική επίθεση στο ιρανικό κοινοβούλιο.
Σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο κ. Αμανατίδης ανέφερε: «Θέλουμε τη συνολική λύση και ταυτόχρονα θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει κλείσει με τα προαπαιτούμενα και πρέπει να προχωρήσει. Δικαιούμαστε αυτή τη συνολική λύση για το χρέος και γι αυτήν παλεύουμε». Εκτίμησε δε ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει και θα δοθεί ίσως και αυξημένη δόση, έτσι ώστε να πληρωθούν και χρέη του Δημοσίου προς το εσωτερικό».
Σχολιάζοντας της στάση της αντιπολίτευσης στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι «όταν δίνεις μια μάχη θέλεις μαζί όλες τις δυνάμεις τις πολιτικές», παρατηρώντας ότι «δε συστρατεύονται γιατί επένδυσαν σε μία αριστερή παρένθεση, επενδύουν τώρα σε μία πολιτική καταστροφολογίας και δε θα πρέπει να το κάνουν αυτό, γιατί τους οδηγεί συνεχώς σε στρατηγικά αδιέξοδα και αυτό δε βοηθάει την ίδια τη χώρα».
Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών επισήμανε ότι η συνάντηση στην αρχιεπισκοπή, οι τοποθετήσεις και η πολύ στενή σχέση, όπως εκφράστηκε, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ